Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping.
Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor.
Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med økte tollsatser. Kina vurderer å bruke flere virkemidler, inkludert salg av amerikanske statsobligasjoner og begrensning av eksport av sjeldne jordarter. USA kan svarteliste flere kinesiske selskaper, men eksperter er usikre på effekten. Kina kan også devaluere sin valuta for å motvirke tollsatser. Forhandlinger kan inkludere eierskapet til TikTok i USA. Eksperter er uenige om hvorvidt Kina vil selge statsobligasjoner, da dette kan skade egne investeringer og føre til ytterligere konfrontasjoner. USA har få effektive mottiltak.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer med gjensidige tolløkninger, der begge parter tilsynelatende er fanget i en intens maktkamp. USA varsler at de har flere virkemidler tilgjengelig og oppfordrer Kina til forhandlinger. Kina på sin side signaliserer at de vil ignorere ytterligere amerikanske tolløkninger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for landets økonomi. Trump uttrykker likevel optimisme om at en handelsavtale vil bli inngått, selv om han er usikker på om Kina er klar for det akkurat nå.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer etter at Donald Trump truet med å øke tollen på kinesiske varer til 50 prosent hvis ikke Beijing gir etter. Kina svarer med å si at de vil «kjempe til siste slutt» og har latt valutaen yuan svekke seg. Truslene kommer som en reaksjon på Kinas innføring av 34 prosent toll på amerikanske produkter, som igjen var et svar på Trumps tidligere toll på kinesiske varer. Eksperter frykter at den opptrappede konflikten kan få store konsekvenser for Kinas økonomi.
15 dager siden
Kina har stanset eksport av sjeldne jordarter til USA, noe som kan ramme amerikansk industri hardt. Kina kontrollerer store deler av verdensmarkedet for disse mineralene. Eksperter ser handelskrigen som en teknologikamp om globalt herredømme, hvor USA risikerer å tape. Tiltaket tvinger USA til å finne alternative forsyningskilder og øke egen produksjon. En full handelskrig kan føre til økt inflasjon og dyrere teknologi for forbrukerne. Kina vurderer også andre virkemidler som sanksjoner og grep om valutaen.
1 måned siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg med gjensidige tolløkninger. USA har innført toll mot Canada og Mexico, samt økt tollen mot Kina, noe Kina har svart på med toll på amerikanske varer. NHO melder om økende usikkerhet i norsk næringsliv som følge av handelskrigen. Samtidig har USA satt all militærhjelp til Ukraina på pause etter uoverensstemmelser.
21 dager siden
USA og Kina eskalerer handelskrigen med økte tollsatser. Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier mener en frakobling av økonomiske bånd kan føre til økt konfliktfare. Han påpeker at Kinas økonomiske vekst har minsket USAs relative styrke siden 2001. Selv om tollkrigen vil ramme begge parter, tror Tunsjø at Kina er mer villig til å akseptere konsekvensene enn USA. Han understreker at den militære balansen til sjøs er viktigere for å opprettholde fred enn de økonomiske forbindelsene, men at fjerning av økonomiske begrensninger kan påvirke Kinas vurdering av militærmakt.
17 dager siden
En eskalerende handelskrig mellom USA og Kina vekker bekymring for globale konsekvenser, også for Norge. Forskere ved NUPI påpeker at konflikten kan føre til store forstyrrelser i verdensøkonomien. Økte tollsatser struper handelen mellom de to stormaktene, og det er liten vilje til å forhandle. Samtidig kritiseres USAs president for å undergrave internasjonale samarbeidsavtaler og for å manipulere tollsatsene. Norske forskere understreker at Norge, som en liten og åpen økonomi, er sårbar for slike globale handelskonflikter.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
21 dager siden
Kina svarer på USAs nylige tolløkning ved å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent. Dette skjer etter at USA først innførte en toll på 54 prosent på kinesiske varer, som senere ble økt med ytterligere 50 prosent som følge av kinesiske mottiltak. En forvalter beskriver situasjonen som et spørsmål om hvem som tåler mest smerte, og uttrykker bekymring for en eskalerende handelskrig. Markedene har reagert negativt på nyhetene, med fall i oljeprisen og nedgang på børsene. Morgan Stanley anslår at konflikten kan svekke Kinas økonomi med opptil to prosentpoeng.
9 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
9 dager siden
Kinas handelsdepartement varsler at landet vil iverksette mottiltak dersom andre land inngår handelsavtaler med USA som begrenser handelen med Kina. Dette kommer etter at Trump-administrasjonen planlegger å presse land til å redusere handel med Kina i bytte mot tollfritak til USA. Kina understreker at de respekterer at økonomiske uenigheter løses gjennom likeverdige konsultasjoner, men vil ikke akseptere avtaler som skjer på Kinas bekostning. Kina har svart på USAs høye tollsatser med egne tollsatser på amerikanske varer, og advarer mot ettergivenhet og kompromisser som ikke blir respektert.
23 dager siden
Donald Trump truer Kina med ytterligere 50 prosent toll på varer som svar på Kinas gjengjeldelsestoll på 34 prosent. Som følge av dette avlyser Trump samtaler med Kina og vil heller forhandle med andre land. En analytiker i DNB forventer at Kina vil svare med ytterligere mottiltak, som å svarteliste amerikanske selskaper og innføre eksportrestriksjoner. Kina har tilpasset seg tidligere handelskriger ved å bygge verdikjeder i land som Mexico og Vietnam, noe som reduserer deres sårbarhet for Trumps tollendringer.