Etter tre år med forhandlinger har WHOs medlemsland blitt enige om et utkast til en ny internasjonal avtale for å håndtere fremtidige pandemier. Avtalen, som skal vurderes av WHO-forsamlingen i mai, har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av pandemitrusler.
Forhandlingene startet i desember 2021 og har bestått av 13 formelle møter og flere uformelle runder.
WHO-sjefen beskriver avtalen som historisk og et tegn på at verden kan samarbeide for å møte felles trusler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Etter tre år med forhandlinger har WHOs medlemsland blitt enige om et utkast til en internasjonal pandemiavtale. Avtalen har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av fremtidige pandemier. Forhandlingene har foregått siden desember 2021. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus beskriver avtalen som historisk, og mener den viser at verden kan samarbeide om felles trusler. Utkastet skal legges frem for vurdering på WHO-forsamlingen i mai.
15 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) har kunngjort at medlemslandene er enige om et utkast til en avtale for å håndtere fremtidige pandemier. Etter mer enn tre år med forhandlinger, har WHOs medlemsland kommet til enighet om avtalen, som har som mål å styrke det globale samarbeidet rundt forebygging, beredskap og håndtering av pandemitrusler. WHO-sjefen beskriver avtalen som historisk og mener den viser at verden fortsatt kan samarbeide for å møte felles trusler. Avtaleutkastet skal nå legges frem for vurdering på WHO-forsamlingen i mai.
15 dager siden
WHOs medlemsland har i dag inngått en avtale for å forbedre global beredskap og håndtering av fremtidige pandemier. Avtalen inneholder bestemmelser om samarbeid mellom land for å forebygge og styrke beredskapen, samt sikre rettferdig tilgang til vaksiner og medisiner. Helseminister Jan Christian Vestre mener avtalen vil muliggjøre mer effektiv håndtering av fremtidige pandemier og sykdomsutbrudd. Avtalen gir også WHO et samlet regelverk for å bistå medlemslandene under pandemier.
3 måneder siden
Etter flere måneder med intense forhandlinger, ser det ut til at en våpenhvile mellom Israel og Hamas er like rundt hjørnet. Målet med avtalen er å stanse kampene i Gaza, sikre humanitær bistand til sivile palestinere, og legge grunnlaget for en mer varig fred. Avtalen inkluderer også planer for gjenoppbygging av Gaza i en senere fase. Dersom Israel formelt godkjenner avtalen på torsdag, vil den tre i kraft den 19. januar. Dette markerer et potensielt viktig skritt mot en løsning på konflikten.
2 måneder siden
Etter flere måneders konflikt er partene i arbeidslivet enige om en ny IA-avtale som skal gjelde i fire år. Avtalen har som mål å redusere sykefraværet og inkludere flere i arbeidslivet. Stridens kjerne var sykelønnsordningen, der NHO ønsket en diskusjon om ordningen, mens LO ønsket å frede den. Etter sammenbrudd i forhandlingene før jul, fulgte hemmelige samtaler. Avtalen innebærer vern av sykelønnsordningen, og partene vil evaluere behovet for justeringer i 2027 og 2028.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstengning reflekterer sentrale ledere over håndteringen av koronapandemien. Bent Høie beskriver alvoret i minuttene før nedstengningen og viktigheten av å mobilisere befolkningen. Erna Solberg forsvarer tiltakene som nødvendige for å stoppe smitten, og Espen Nakstad mener Norge kom relativt godt ut av det innledende halvåret. Camilla Stoltenberg er uenig i tiltakene og kritiserer nedstengningen av skoler og barnehager. Lederne diskuterer lærdommer fra pandemien og hvorvidt Norge er forberedt på en ny pandemi. Solberg mener landet er bedre forberedt, men understreker at man må ta høyde for at et nytt virus kan være annerledes.
20 dager siden
FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) har vedtatt en avtale som forplikter internasjonal skipsfart til netto-nullutslipp innen 2050. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at dette er første gang en sektor reguleres til netto nullutslipp gjennom en internasjonal avtale. Norge har ledet forhandlingene og hatt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket. Avtalen ble inngått to dager etter at USA trakk seg fra forhandlingene, og truet med mottiltak dersom amerikanske skip pålegges gebyrer basert på utslipp.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at regjeringen har jobbet i tre år med en plan for å håndtere en eventuell ny Trump-administrasjon. Rødt-representant Bjørnar Moxnes krever innsyn i denne planen, og stiller spørsmål ved om den adresserer Norges sårbarhet for amerikansk press og imperialisme. Moxnes er spesielt kritisk til regjeringens fempunktsplan, som inkluderer å styrke sikkerhetspolitisk samarbeid med USA og etablere amerikanske militærbaser i Norge. Han mener dette vil øke Norges sårbarhet, og ønsker en plan som tar høyde for USAs faktiske opptreden som supermakt, samt konkrete tiltak for å gjøre Norge mindre sårbar.
2 måneder siden
Partene i arbeidslivet, inkludert staten, arbeidsgivere og arbeidstakere, har blitt enige om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv). Dette skjedde etter et forhandlingsmøte ledet av arbeidsminister Tonje Brenna. Den nye avtalen vil gjelde for de neste fire årene. Forhandlingene brøt sammen 4. desember på grunn av uenighet om sykelønn, der LO ønsket å frede dagens ordning i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder. LO brøt deretter samarbeidet med arbeidsgiversiden. IA-avtalens mål er å redusere sykefraværet og frafall i arbeidslivet, men sykefraværet har økt med 17,5 prosent fra 2018 til 2023.
2 måneder siden
Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler. Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi. Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter for å diskutere uenigheter rundt EUs fjerde energimarkedspakke. Det er usikkert om partiene klarer å komme til enighet om de tre direktivene, noe som kan føre til at regjeringssamarbeidet oppløses. Arbeiderpartiets nestleder understreker at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet, men innrømmer at saken er krevende. Senterpartiets stortingsgruppe har tradisjon for å fatte viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt enn stortingsgruppen. Begge partier forbereder seg på flere møter utover dagen.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
3 måneder siden
Norge er vertskap for et internasjonalt møte i Oslo med fokus på en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Samtidig er det sterke indikasjoner på at en våpenhvile mellom Israel og Hamas nærmer seg, med forhandlinger i sluttfasen. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker optimisme og mener et gjennombrudd er nært forestående. Palestinas statsminister Mohammad Mustafa deltar på møtet, som er hans første offisielle besøk etter at Norge anerkjente Palestina som stat. Møtet er et samarbeid mellom Norge, EU og Saudi-Arabia, og samler over 80 land og organisasjoner for å diskutere veien videre mot en fredelig løsning i regionen.
4 måneder siden
Forhandlingene om en ny IA-avtale har kollapset, og det er første gang på 23 år at en slik avtale ikke erstattes. Bruddet skjedde etter at NHO forsøkte å finne en løsning uten LOs involvering. LO har nå trukket seg fra samarbeidet med NHO, og dette setter hele trepartssamarbeidet i fare. Hoveduenigheten dreier seg om sykelønn, der LO krever fredning i fire år, mens NHO ønsker å utrede ordningen. IA-avtalen har ikke lyktes med å redusere sykefraværet, og det stilles spørsmål ved om arbeid alltid er helbredende.
10 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.