Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon.
USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider.
Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
2 måneder siden
Artikkelen belyser helseeksperters bekymring for at Donald Trumps helsekutt vil føre til en global helsekrise. Kutt i finansiering til internasjonale organisasjoner som WHO, kombinert med masseoppsigelser i smittevernbyrået CDC, skaper frykt for redusert global helseberedskap. Spesielt bekymringsfullt er det store fugleinfluensautbruddet i USA, der man frykter mutasjon og spredning til mennesker. Utnevnelsen av Robert F. Kennedy Jr., en kjent vaksinemotstander, som helseminister forsterker bekymringene for økt vaksineskepsis og spredning av feilinformasjon, noe som kan true folkehelsen globalt.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
3 måneder siden
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
1 måned siden
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at president Donald Trumps beslutning om å kutte kraftig i USAs bistand, kan koste millioner av menneskeliv. Han ber Trump-administrasjonen om å revurdere sin beslutning, da kuttene vil få dramatiske følger for den globale innsatsen mot hiv og aids. Ifølge WHO-sjefen kan dette reversere 20 års fremgang, og føre til mer enn 10 millioner nye tilfeller av hiv og 3 millioner hiv-relaterte dødsfall.
2 måneder siden
Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin. I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør ta en lederrolle innen global helsesikkerhet og beredskap, spesielt etter USAs reduserte engasjement. Koronapandemien har vist hvor sårbare vi er, og sannsynligheten for nye pandemier er stor. Investering i forebygging og helseberedskap globalt er avgjørende, og Norge har både kompetanse og ressurser til å samle Europa i et krafttak for helsesikkerhet. Jonas Gahr Støre oppfordres til å bruke sin erfaring og posisjon til å ta lederskap i denne viktige saken.
2 måneder siden
Nesten halvparten av et amerikansk smitteforskningsprogram er avskjediget som del av Elon Musks effektivisering og Robert F. Kennedy jr.s arbeid med å redusere USAs helsebyråer. Programmet har vært sentralt i å etterforske epidemier som ebola og covid-19. En ansatt i CDC uttrykker bekymring for konsekvensene, spesielt med tanke på en potensiell ny pandemi. Gunnveig Grødeland kritiserer nedbemanningen og mener det viser manglende forståelse for viktigheten av smittevernberedskap, og at det kan få internasjonale konsekvenser. Samtidig er det frykt for et utbrudd av fugleinfluensa i USA.
3 måneder siden
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell uttrykker bekymring over USAs midlertidige stans i bistand, som kan få dramatiske konsekvenser. Han påpeker at flere land har kuttet i sine bistandsbudsjetter, men at USAs pause er spesielt alvorlig da de står for over halvparten av verdens nødhjelp. Solhjell understreker at norske hjelpeorganisasjoner vil merke kuttet, samtidig som USA fortsetter å sende våpen til Israel. Han håper at USA vil fortsette å være en tung bistandsaktør, da det er i deres interesse å bidra til global stabilitet og dempe konflikter. Solhjell trekker frem samarbeid innen global helse, matsikkerhet og energi som viktige områder.
2 måneder siden
Etter ordre fra Donald Trump har det amerikanske folkehelseinstituttet CDC fjernet store mengder informasjon om LHBTQ og hiv fra sine nettsider. Dette inkluderer statistikk, forskning og veiledning om skeive barns helse, hivsmitte og trygge skoler. Tiltaket kommer etter at Trump beordret en «tokjønnspolitikk» og fjernet mangfoldstiltak. Kritikere frykter at dette vil ha alvorlige konsekvenser for helsen til millioner av mennesker fra ulike minoriteter, og at det vil gjøre det vanskeligere å kartlegge sosiale forskjeller og gi nødvendig helsehjelp.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs begrunnelse er kritikk av WHOs håndtering av covid-19-pandemien. Dette fører til et forventet inntektstap på over 6 milliarder kroner. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent, til 44 milliarder kroner. Nedbemanning vil ramme hovedkvarteret i Genève og andre regioner, noe som reduserer omfanget av WHOs arbeid.