Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer risikoen for at mennesker smittes av fugleinfluensa i Norge som svært liten, både for befolkningen generelt og for de som jobber med smittede dyr. Risikoen for sistnevnte gruppe kan reduseres ytterligere ved bruk av beskyttelsesutstyr.
FHI er bekymret for de omfattende utbruddene av fugleinfluensa blant melkekyr og fjærfe i USA, da dette potensielt kan føre til at viruset utvikler evne til å smitte mellom mennesker.
Dette har ført til et styrket samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og andre relevante instanser i Norge for å overvåke situasjonen og styrke beredskapen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) har økt beredskapen mot fugleinfluensa og sikret seg opsjon på 11 millioner vaksinedoser fra to leverandører. Vaksinene vil bli produsert dersom WHO erklærer en ny pandemi, og er ment å dekke hele Norges befolkning med to doser. FHI har også gjennomført interne øvelser og oppdatert kommuneleger om situasjonen. Fugleinfluensaviruset H5N1 har spredt seg blant melkekyr i USA, og smittet mennesker via kontakt med jur eller rå melk. FHI frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, enten gjennom tilfeldige mutasjoner eller ved at et menneske smittes med både fugleinfluensa og vanlig influensa. Eksperter understreker viktigheten av smitteovervåkning og forberedelse på en potensiell pandemi.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.
4 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA, med 61 bekreftede smittetilfeller hos mennesker og spredning til melkekyr. En person er kritisk syk etter kontakt med syke fugler. Myndighetene har erklært unntakstilstand i California på grunn av spredningen. Smitte mellom mennesker er ikke påvist, og risikoen for befolkningen vurderes som lav av både amerikanske og norske helsemyndigheter. Likevel er eksperter bekymret for at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan utløse en pandemi. Det understrekes at nordmenn som reiser til USA bør unngå upasteurisert melk.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
2 måneder siden
Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.
3 måneder siden
En mann i Louisiana har dødd av fugleinfluensa (H5N1), det første bekreftede dødsfallet i USA. Mannen ble smittet etter kontakt med infiserte fugler. Helsemyndighetene i Louisiana har ikke funnet flere tilfeller eller tegn på smitte mellom mennesker. Samtidig er det et stort utbrudd av fugleinfluensa blant melkekyr i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny pandemi. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og anser fugleinfluensa som en av de største truslene for en ny pandemi.
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedys forslag om å la fugleinfluensaen spre seg fritt, møter sterk kritikk fra Veterinærinstituttet. Seniorforsker Ragnhild Tønnesen mener dette er en risikabel strategi som kan føre til stor lidelse for fjørfe, økt smittefare for andre dyr og mennesker, samt utvikling av farligere virusvarianter. Hun understreker viktigheten av å begrense kontakt mellom villfugl og fjørfe, og rask avliving ved utbrudd. Fugleinfluensa er påvist i Norge og Sverige, og Mattilsynet bør varsles ved funn av syke eller døde fugler, spesielt nå som trekkfuglsesongen er i gang.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
2 måneder siden
En artikkel i The New York Times beskriver økende bekymring rundt fugleinfluensa i USA. Viruset H5N1 har spredt seg til over 900 besetninger med melkekyr og smittet flere mennesker, med ett dødsfall som følge. Eksperter frykter at viruset kan utvikle seg til en pandemi, spesielt etter at melkekyr har vist tegn til reinfeksjon. Samtidig er det bekymring rundt Robert F. Kennedy jr., som er nominert til helseminister, og hans vaksineskeptiske holdninger. Dette kan svekke beredskapen og tilliten til vaksiner både i USA og globalt. Myndighetenes respons har blitt kritisert for å være mangelfull, og det er usikkert hvordan en eventuell ny pandemi vil håndteres.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
3 måneder siden
Influensaspredningen i Norge forventes å øke, med en potensiell topp i februar og mars. Selv om antall influensainnleggelser på intensivavdeling har sunket de siste ukene, er det fortsatt en betydelig andel positive influensaprøver. Samtidig er det en nedgang i covid-19-tilfeller. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker viktigheten av vaksinasjon mot både influensa og covid-19, spesielt for eldre og andre risikogrupper. Helsevesenet oppfordres til å forberede seg på en mulig økning i luftveisinfeksjoner fremover.
3 måneder siden
Influensasmitten øker i Norge etter jul, med en økning i positive prøver for influensa A-virus. Samtidig er det en økning i andre luftveisinfeksjoner som Humant metapneumovirus og RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Sykehusene har hatt en moderat belastning av luftveisinfeksjoner i julen, men forventer økte innleggelser fremover. Influensatoppen er ventet i februar, og det er bekymring for samtidig økning av influensa og RS-virus, som rammer ulike aldersgrupper. Eldre er mest utsatt for influensa, mens små barn er mest utsatt for RS-virus.
29 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.