Nesten halvparten av et amerikansk smitteforskningsprogram er avskjediget som del av Elon Musks effektivisering og Robert F. Kennedy jr. s arbeid med å redusere USAs helsebyråer.
Programmet har vært sentralt i å etterforske epidemier som ebola og covid-19. En ansatt i CDC uttrykker bekymring for konsekvensene, spesielt med tanke på en potensiell ny pandemi.
Gunnveig Grødeland kritiserer nedbemanningen og mener det viser manglende forståelse for viktigheten av smittevernberedskap, og at det kan få internasjonale konsekvenser. Samtidig er det frykt for et utbrudd av fugleinfluensa i USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
2 måneder siden
Artikkelen belyser helseeksperters bekymring for at Donald Trumps helsekutt vil føre til en global helsekrise. Kutt i finansiering til internasjonale organisasjoner som WHO, kombinert med masseoppsigelser i smittevernbyrået CDC, skaper frykt for redusert global helseberedskap. Spesielt bekymringsfullt er det store fugleinfluensautbruddet i USA, der man frykter mutasjon og spredning til mennesker. Utnevnelsen av Robert F. Kennedy Jr., en kjent vaksinemotstander, som helseminister forsterker bekymringene for økt vaksineskepsis og spredning av feilinformasjon, noe som kan true folkehelsen globalt.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.
2 måneder siden
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedys forslag om å la fugleinfluensaen spre seg fritt, møter sterk kritikk fra Veterinærinstituttet. Seniorforsker Ragnhild Tønnesen mener dette er en risikabel strategi som kan føre til stor lidelse for fjørfe, økt smittefare for andre dyr og mennesker, samt utvikling av farligere virusvarianter. Hun understreker viktigheten av å begrense kontakt mellom villfugl og fjørfe, og rask avliving ved utbrudd. Fugleinfluensa er påvist i Norge og Sverige, og Mattilsynet bør varsles ved funn av syke eller døde fugler, spesielt nå som trekkfuglsesongen er i gang.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs begrunnelse er kritikk av WHOs håndtering av covid-19-pandemien. Dette fører til et forventet inntektstap på over 6 milliarder kroner. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent, til 44 milliarder kroner. Nedbemanning vil ramme hovedkvarteret i Genève og andre regioner, noe som reduserer omfanget av WHOs arbeid.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp reduserer arbeidsstokken med over halvparten etter at USA fryser bistandsmidler. Organisasjonen mottok i 2024 betydelig støtte fra det amerikanske Utenriksdepartementet til humanitær mine- og eksplosivrydding. Som følge av bistandsfrysen settes nå alt amerikanskstøttet arbeid på vent i 12 land, noe som fører til oppsigelse av 1700 ansatte. Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp oppfordrer amerikanske myndigheter til å raskt avklare situasjonen, og advarer om alvorlige konsekvenser for inntil en halv million mennesker i land som Irak, Jemen og Vietnam.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
2 måneder siden
Donald Trump og Elon Musk har initiert omfattende nedskjæringer i offentlige etater i USA. Luftfartstilsynet (FAA) opplever masseoppsigelser, noe som skaper bekymring for flysikkerheten etter en dødelig flystyrt i Washington D.C. Forsvarsbudsjettet reduseres kraftig over de neste fem årene, og flere høytstående offiserer blir byttet ut. Skatteetaten må si opp over 6.000 ansatte, noe som kan resultere i tregere refusjoner og dårligere kundeservice. USAID stenger sitt hovedkontor og permitterer ansatte, noe som får konsekvenser for internasjonal bistand, inkludert Norsk Folkehjelp. Etterretningsorganisasjonen CIA er heller ikke unntatt kutt, og det er bekymring for avsløring av undercover-agenter.
3 måneder siden
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
29 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.
2 måneder siden
En artikkel i The New York Times beskriver økende bekymring rundt fugleinfluensa i USA. Viruset H5N1 har spredt seg til over 900 besetninger med melkekyr og smittet flere mennesker, med ett dødsfall som følge. Eksperter frykter at viruset kan utvikle seg til en pandemi, spesielt etter at melkekyr har vist tegn til reinfeksjon. Samtidig er det bekymring rundt Robert F. Kennedy jr., som er nominert til helseminister, og hans vaksineskeptiske holdninger. Dette kan svekke beredskapen og tilliten til vaksiner både i USA og globalt. Myndighetenes respons har blitt kritisert for å være mangelfull, og det er usikkert hvordan en eventuell ny pandemi vil håndteres.
2 måneder siden
President Trump har beordret nedleggelse av USAID, USAs etat for utviklingshjelp, og gitt Elon Musk ansvaret for å effektivisere organisasjonen. USAID-ansatte har fått munnkurv, er beordret hjem, og nettsiden er lagt ned. Trump anklager etaten for å sløse med penger på prosjekter som kondomer til Gaza, noe en ansatt tilbakeviser. En varsler i USAID frykter at nedleggelsen vil få store konsekvenser for nødhjelpsarbeidet og føre til at tusenvis vil dø. Han mener også at dette er en trussel mot demokratiet.
1 måned siden
Tidligere økonomisjef i USAID, Dean Karlan, kritiserer Trump-administrasjonens kutt i bistandsbudsjettet og nedleggelsen av USAID. Han mener dette vil skade USAs rykte og innflytelse internasjonalt, og at land vil søke støtte fra mer pålitelige partnere som Norad. Karlan avviser også påstander om at bistandspenger går til ekstremistorganisasjoner, og understreker at det ikke finnes bevis for dette. Kuttene kommer etter at Trump-administrasjonen varslet en gjennomgang av etaten for å sjekke effektiviteten. En ny etat, DOGE, ledet av Elon Musk, er satt til å gjennomføre kutt i offentlig sektor, men møter motstand fra befolkningen.