USAs helseminister Robert F. Kennedy Jr. foreslår en kontroversiell strategi for å bekjempe fugleinfluensa: å la viruset spre seg fritt blant hønseflokker for å identifisere immune fugler.
Landbruksministeren støtter ideen om et pilotprosjekt. Veterinæreksperter reagerer sterkt og advarer om at dette kan føre til økt smittefare og mutasjon av viruset, kalt H5N1. De påpeker at hver infeksjon gir viruset en ny sjanse til å utvikle seg til en mer virulent form.
Siden 2022 har fugleinfluensa rammet over 166 millioner fugler i USA, noe som har ført til eggmangel og høyere priser. Eksperter frykter at strategien vil føre til en svært smertefull død for nesten alle infiserte fugler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedys forslag om å la fugleinfluensaen spre seg fritt, møter sterk kritikk fra Veterinærinstituttet. Seniorforsker Ragnhild Tønnesen mener dette er en risikabel strategi som kan føre til stor lidelse for fjørfe, økt smittefare for andre dyr og mennesker, samt utvikling av farligere virusvarianter. Hun understreker viktigheten av å begrense kontakt mellom villfugl og fjørfe, og rask avliving ved utbrudd. Fugleinfluensa er påvist i Norge og Sverige, og Mattilsynet bør varsles ved funn av syke eller døde fugler, spesielt nå som trekkfuglsesongen er i gang.
29 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.
2 måneder siden
En artikkel i The New York Times beskriver økende bekymring rundt fugleinfluensa i USA. Viruset H5N1 har spredt seg til over 900 besetninger med melkekyr og smittet flere mennesker, med ett dødsfall som følge. Eksperter frykter at viruset kan utvikle seg til en pandemi, spesielt etter at melkekyr har vist tegn til reinfeksjon. Samtidig er det bekymring rundt Robert F. Kennedy jr., som er nominert til helseminister, og hans vaksineskeptiske holdninger. Dette kan svekke beredskapen og tilliten til vaksiner både i USA og globalt. Myndighetenes respons har blitt kritisert for å være mangelfull, og det er usikkert hvordan en eventuell ny pandemi vil håndteres.
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedy Jr. har skapt kontrovers ved å knytte meslingutbrudd til dårlig kosthold, og hevder at friske mennesker sjelden dør av sykdommen. Denne påstanden møter sterk kritikk fra smittevernseksperter, som understreker at vaksinasjon er avgjørende for å forebygge smitte og alvorlige komplikasjoner. Jörn Klein, norsk smittevernsekspert, påpeker at underernæring kan forverre sykdomsforløpet, men at vaksinasjon er det viktigste. Overlege Tone Bruun ved FHI advarer mot å undervurdere meslinger og oppfordrer til vaksinasjon for å beskytte sårbare grupper. Utbruddene i USA skyldes i hovedsak lav vaksinasjonsdekning.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
1 måned siden
Robert F. Kennedy jr., USAs helseminister, skaper kontrovers med feilaktige uttalelser om meslingvaksinen, midt i et økende antall meslingtilfeller i USA og Europa. Kennedy hevder vaksinen har avtakende effekt og nedtoner dens sikkerhet, noe eksperter tilbakeviser. De understreker at utbruddene skyldes uvaksinerte individer og at vaksinen er trygg og effektiv, og gir livslang immunitet i de fleste tilfeller. Kennedy har tidligere sammenlignet vaksinekrav med Nazi-Tyskland og spredt feilinformasjon. I Norge er meslinger sjeldne takket være et effektivt vaksinasjonsprogram.
4 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA, med 61 bekreftede smittetilfeller hos mennesker og spredning til melkekyr. En person er kritisk syk etter kontakt med syke fugler. Myndighetene har erklært unntakstilstand i California på grunn av spredningen. Smitte mellom mennesker er ikke påvist, og risikoen for befolkningen vurderes som lav av både amerikanske og norske helsemyndigheter. Likevel er eksperter bekymret for at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan utløse en pandemi. Det understrekes at nordmenn som reiser til USA bør unngå upasteurisert melk.
1 måned siden
USA har henvendt seg til Danske Æg og andre europeiske land for å undersøke muligheten for å importere egg. Dette skyldes at over 50 millioner høner i USA er blitt avlivet på grunn av fugleinfluensa, noe som har ført til kraftig prisstigning på egg. Eggprisene har også blitt et politisk tema, og tidligere president Donald Trump har kommentert saken. Det er likevel utfordringer knyttet til økt eksport av egg fra EU til USA, blant annet fordi USA krever at egg vaskes, noe som ikke er tillatt i EU.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
1 måned siden
USA opplever eggmangel grunnet fugleinfluensa, som har ført til avliving av over 50 millioner høner siden oktober. Dette har resultert i økte priser og blitt et politisk tema. Amerikanske myndigheter kontaktet Landbruksdepartementet i Norge for å undersøke importmuligheter. Departementet henviste til Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund og Nortura. Nortura opplyser at Norge selv mangler egg og fortsatt importerer, og kan derfor ikke dekke USAs behov.
3 måneder siden
Robert F. Kennedy Jr. møter sterk motstand i Senatet i forbindelse med sin nominasjon som USAs helseminister. Under utspørringen i finanskomiteen og helsekomiteen, anklaget senator Ron Wyden Kennedy for å spre konspirasjonsteorier og for å ha bidratt til dødsfall på Samoa ved å fraråde vaksinering. Kennedy forsvarte seg med at han skal rydde opp i korrupsjon i helsevesenet og fremme vitenskap. Kusinen Caroline Kennedy har sendt et brev til sentrale senatorer hvor hun ber dem avvise nominasjonen, og beskriver fetteren som en «predator» som sprer farlige synspunkter om vaksiner.
2 måneder siden
Robert F. Kennedy Jr. er godkjent som USAs nye helseminister etter en senatsavstemning, til tross for sterk motstand. Kennedy, tidligere omtalt som en fremtredende vaksinemotstander, har vakt bekymring blant senatorer som frykter hans innflytelse på folkehelsen. Demokratiske senatorer anklaget ham for å spre konspirasjonsteorier og ha økonomiske interesser i anti-vaksinebevegelsen, noe Kennedy avviser. For å dempe bekymringene har han lovet å beskytte de eksisterende vaksinasjonsprogrammene. Kennedy har også mål om å bekjempe kroniske sykdommer, redusere forbindelsene mellom legemiddelindustrien og regulatoren, samt redusere antall ansatte i FDA og National Institutes of Health. Kritikere frykter at hans antivitenskapelige holdninger kan skade helsevesenet og undergrave tilliten til vitenskapen.
3 måneder siden
Robert F. Kennedy jr., kjent for å spre villedende påstander om vaksiner, er Donald Trumps foretrukne kandidat til helseminister i USA. 17.000 leger har protestert mot nominasjonen og anklager Kennedy for å undergrave tilliten til vaksiner. Til tross for Kennedys påstander om at hans vaksinekrig ikke er profittmotivert, har han tjent minst 19,5 millioner kroner på sitt arbeid for antivaksine-organisasjonen Children's Health Defence. Kennedy har også uttalt at han vil stanse all forskning på nye medisiner og smittsomme sykdommer, samt nedbemanne avdelinger underlagt Matdirektoratet. Det er ennå ikke bestemt når Kennedy skal grilles i Kongressen før Senatet stemmer over nominasjonen.
2 måneder siden
Et større meslingutbrudd i Texas har skapt bekymring, spesielt etter at USAs helseminister Robert F. Kennedy Jr. har uttalt at situasjonen «ikke er uvanlig». Leger tilbakeviser dette og understreker at et utbrudd av denne størrelsen er alvorlig. Kennedy, kjent som vaksinemotstander, har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om vaksiner, inkludert en sammenligning av vaksinekrav med Hitler-Tyskland. Eksperter frykter at Kennedys synspunkter kan undergrave folkehelsen. I Norge er smittetallene lave takket være vaksinasjonsprogrammet som ble innført i 1969.