LOs nye leder må løse pensjonsstrid om AFP
LO står foran et lederskifte og en vanskelig pensjonsdebatt. Den nye lederen får umiddelbart en stor utfordring med å samle fagbevegelsen om AFP.
LO står foran et lederskifte og en vanskelig pensjonsdebatt. Den nye lederen får umiddelbart en stor utfordring med å samle fagbevegelsen om AFP.
Kine Asper Vistnes forventes å bli valgt til ny LO-leder i morgen. Hennes første store oppgave blir å forhandle frem en enighet om en reform av avtalefestet pensjon (AFP), en ordning som dekker nesten en million arbeidstakere.
AFP-ordningen i privat sektor har vært gjenstand for langvarig intern uenighet i LO, spesielt med Fellesforbundet som kritiserer dagens ordning for å være underfinansiert og urettferdig, spesielt for kvinner. Debatten på LO-kongressen fredag vil avgjøre om man flikker på dagens modell eller innfører en opptjeningsmodell.
Etter en intern enighet i LO, må den nye lederen forhandle med arbeidsgiverne i NHO, som også ønsker reform, men uten store kostnadsøkninger for bedriftene. En løsning kan kreve økt statlig finansiering, noe som kan være lettere med en Ap-regjering.
Kine Asper Vistnes
Jonas Gahr Støre
Erna Solberg
Sylvi Listhaug
LO
Fellesforbundet
Fagforbundet
NHO
Regjeringen
Akershus
Nordland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
1 dag siden
Det pågår en debatt om fremtidens AFP-ordning innad i LO. Fagforbundet og Fellesforbundet står mot hverandre med ulike forslag til endringer.
5 dager siden
Valgkomiteen i LO har ennå ikke bestemt hvem som skal lede organisasjonen videre. Avgjørelsen om ny LO-leder lar vente på seg før kongressen neste uke.
2 dager siden
LO-kongressen starter med usikkerhet rundt ledervervet etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur. Avtroppende LO-leder Peggy Hessen Følsvik holder sin siste tale og fremhever tidligpensjon som sin siste kampsak.
5 dager siden
LO skal velge ny leder neste uke, men favoritten møter kritikk. Flere stiller spørsmål ved Frode Alfheims erfaring fra «gølvet».
3 dager siden
Fagforeningstoppen Kine Asper Vistnes bekrefter at hun stiller som kandidat til ledervervet i LO. Dette skjer etter at den tidligere antatte kandidaten, Jørn Eggum, trakk seg.
3 måneder siden
Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer. Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen. Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.
1 måned siden
Årets lønnsoppgjør starter fredag med kravoverlevering fra LO og YS til NHO. Inflasjonstallene skaper usikkerhet rundt prisveksten, noe som kan gjøre forhandlingene mer krevende. LOs hovedkrav er økt kjøpekraft og en rettferdig lønnspolitikk, mens NHO ønsker mer lokale forhandlinger. En forsker forventer at partene blir enige, men ser ikke bort fra megling. Internasjonal usikkerhet påvirker også partenes vurderinger. Det er sjelden streik i mellomoppgjør, men i 2023 endte oppgjøret mellom LO og NHO i streik.
17 timer siden
LO skal få ny leder, en posisjon som tradisjonelt har vært svært mektig i Norge. Samtidig peker artikkelen på at LOs innflytelse er i endring.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO etter fire dager uten enighet, og har varslet plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever økt kjøpekraft for medlemmene, og mener det er rom for et solid lønnsoppgjør. NHO på sin side understreker at usikkerhet i internasjonal handel tilsier at lønnstillegg bør forhandles lokalt. Lønnsoppgjøret går nå til Riksmekleren, med mekling planlagt 31. mars og frist 1. april. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn er tema.
1 dag siden
Valget av ny LO-leder har vært preget av interne forhandlinger og uventede vendinger. Kine Asper Vistnes ser nå ut til å overta ledervervet etter at flere kandidater trakk seg.
1 dag siden
VG melder at Kine Asper Vistnes styrker sin posisjon i kampen om ledervervet i LO. En ny gjennomgang og kildesamtaler indikerer at hun ligger an til å vinne valget.
3 måneder siden
Etter at forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen før jul, møtes partene i arbeidslivet tirsdag i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Selve IA-avtalen står ikke på agendaen, noe som bekymrer flere av partene. Uenigheten dreier seg hovedsakelig om lengden på vern av sykelønnsordningen, der LO ønsker fire års fredning, mens NHO kan strekke seg til to. Flere organisasjoner har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å kalle inn til nye forhandlinger, og mener hun har et ansvar for å få i gang forhandlingene igjen. Brenna understreker at hennes dør er åpen for nye forhandlinger, men at partene må jobbe sammen for å redusere sykefraværet uavhengig av en ny avtale.
1 dag siden
LO-kongressen skal torsdag velge ny leder, en prosess som beskrives som uavklart. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik kommenterer situasjonen og kandidatene.
5 dager siden
Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes kan bli ny leder for LO. Dette skjer etter at den tidligere kandidaten, Jørn Eggum, trakk seg fra lederkampen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende meklingen mellom LO og NHO om lønnsoppgjøret i industrien. LO krever reallønnsvekst og et lønnstillegg på 4,5 prosent, mens NHO ønsker at en større andel av lønnstilleggene skal forhandles lokalt. Partene er uenige om nivået på lønnstilleggene og hvordan prisveksten skal håndteres. Utfallet av meklingen vil ha stor betydning for lønnsutviklingen i andre sektorer. LO vil også kreve lavlønnstillegg. Partene bruker prognoser fra TBU for å anslå prisveksten, selv om den faktiske prisveksten har vært høyere.