En reiseekspert advarer mot å spise visse matvarer før en flytur. Dette for å unngå ubehag som oppblåsthet under reisen.
Reiseekspert Jessie Chambers fra reiseselskapet Global Work and Travel advarer mot å spise visse matvarer før flyturer, ifølge Daily Mail. Hun forklarer at endringer i kabintrykket kan påvirke fordøyelsen og føre til oppblåsthet og ubehag. Spesielt salte snacks som potetgull, bearbeidet kjøtt og ferdigmat frarådes, da høyt natriuminnhold kan forverre dehydrering og væskeretensjon i den tørre kabinluften.
Chambers anbefaler lett fordøyelig mat som grillet kylling med quinoa og grønnsaker, eller salat med grovbrød og banan. Å drikke nok vann og bevege seg i kabinen kan også hjelpe.
SAS' pressesjef Øystein Schmid har tidligere uttalt til DinSide at man også bør ta hensyn til medpassasjerer med tanke på sterke matlukter om bord. Flysmart24 omtalte saken først i Norge.
Jessie Chambers
Øystein Schmid
Global Work and Travel
Daily Mail
Flysmart24
SAS
DinSide
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
To kabinansatte deler sine beste tips for en mer behagelig flyreise. De avslører enkle triks mange passasjerer ikke kjenner til.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
4 måneder siden
Avinor advarer reisende om pakketabber som kan føre til at julegaver blir konfiskert på flyplassen. De understreker at 47 tonn med mat, drikke og skjønnhetsprodukter kastes årlig i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn. Vanlige feil inkluderer å pakke powerbanker eller primuser i innsjekket bagasje, samt å ha med væsker over 100 ml i håndbagasjen. Reisende bør også være oppmerksomme på at innpakkede gaver kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Pinnekjøtt og ribbe er tillatt i håndbagasjen, men reglene for destinasjonslandet må sjekkes. Feil pakking kan føre til erstatningsansvar ved skade på andres bagasje.
2 måneder siden
Artikkelen gir reisetips og advarsler i forbindelse med vinterferien. Avinor forventer mange reisende på flyplassene og anbefaler å være tidlig ute, følge med på informasjon fra flyselskapet, pakke smart og forberede seg på sikkerhetskontrollen. Spesialbagasje som ski og golfkøller er vanlig. Statens vegvesen advarer om økt trafikk og glatte veier, spesielt rundt byene og på fjelloverganger. De anbefaler å sjekke Vegvesenets nettsider eller app før avreise, og å sørge for å ha nok drivstoff, varme klær og proviant.
2 måneder siden
Mange nordmenn opplever problemer med reiseforsikringen i ferien, særlig ved forverring av eksisterende sykdommer. Reiseforsikringen dekker hovedsakelig akutt sykdom, men ikke alltid forverring av kjente tilstander. Fremtind anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for medisinsk vurdering, spesielt ved kroniske sykdommer. Eldre er overrepresentert i reisesykestatistikken, og forhold i flykabinen kan påvirke helsen. Det er viktig å informere forsikringsselskapet om helsetilstand før reisen for å unngå ubehagelige overraskelser og høye kostnader.
12 dager siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan nyte påsken uten dårlig samvittighet knyttet til mat og godteri. Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm anbefaler et bevisst inntak og å unngå overspising før og etter høytiden. Psykolog Kristina Sjøberg advarer mot kaloritelling og dietter, da dette kan føre til stress og et anstrengt forhold til mat. Begge ekspertene understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler. De forklarer at vektøkning etter påsken ofte skyldes væskeansamling og at det er lett å gjenoppta normale rutiner. Rådet er å velge kvalitet over kvantitet når det gjelder godteri, og å være oppmerksom på hvem man følger i sosiale medier.
3 måneder siden
Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm deler sine beste tips for en sunnere livsstil. Hun påpeker at mange spiser for lite når de prøver å gå ned i vekt, noe som kan føre til økt søtsug og dårlige matvalg. Ramm anbefaler å spise mat som metter, som frukt, bær og grønnsaker, samt å sørge for tilstrekkelig proteininntak. Hun understreker også viktigheten av å spise nok til lunsj for å unngå overspising senere på dagen. Det viktigste rådet er god planlegging, inkludert å forberede måltider for å unngå impulskjøp og usunne valg. Ramm er kjent fra TV-programmet «16 ukers helvete», der hun veileder kjendiser mot en sunnere livsstil.
4 måneder siden
Avinor advarer mot gjentagende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som gjelder også for julegaver. Væsker over 100 ml må i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende gaver som lekepistoler, bunadskniver og parfyme i innsjekket bagasje, mens powerbanks må i håndbagasjen. Reisende bør spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå at de må kastes.
4 måneder siden
Avinor advarer om gjentakende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som begrenser mengden til 100 ml per beholder. Julegaver som inneholder væske over denne grensen må sendes i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende de fleste julegaver i innsjekket bagasje, inkludert lekepistoler, bunadskniver og parfyme. Powerbanks er et unntak og må tas med i håndbagasjen. Avinor oppfordrer reisende til å spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå å måtte kaste dem i sikkerhetskontrollen.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
20 dager siden
Artikkelen omhandler forventet stor reiseaktivitet på norske flyplasser i påsken, spesielt på Oslo lufthavn. Avinor forventer høye besøkstall og oppfordrer reisende til å forberede seg godt for å unngå kø og forsinkelser. Viktige forberedelser inkluderer korrekt pakking av spesialbagasje, beregning av god tid på flyplassen og forberedelse til sikkerhetskontrollen. Påsken fungerer som en generalprøve foran sommerens høysesong, og Avinor forsikrer at de er godt bemannet og forberedt på å håndtere den store trafikken. Norge er den mest populære destinasjonen, men mange reiser også til utlandet.