Lene Viste Bjørheim (48) har i mange år hatt store problemer med magen på grunn av irritabel tarmsyndrom (IBS). Hun bruker opptil tre timer daglig på toalettet, og føler seg sliten og oppblåst.
En undersøkelse viser at mange med IBS ikke får tilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Nå testes fekal transplantasjon, der avføring fra en frisk donor overføres til pasienten, som en mulig behandlingsform.
Bjørheim er en av dem som får prøve behandlingen, og håper det kan gi henne et bedre liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
1 måned siden
Pernille Patricia Sandbakken fra Trondheim opplevde en livstruende situasjon etter en feilslått stomioperasjon ved Sørlandet sykehus i Arendal. Under inngrepet ble stomien satt inn feil vei, noe som førte til at avføringen gikk inn i magen i stedet for ut. Sandbakken måtte hasteopereres på Ullevål sykehus og ble lagt i kunstig koma. Kirurgen som utførte den opprinnelige operasjonen granskes nå etter flere tilsynssaker. Sandbakken lever nå med store smerter og åpen buk, og venter på ytterligere operasjoner.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
13 dager siden
Frida Marie Grande (32), kjent som @fridategner, deltar i TV-programmet «16 ukers helvete» for å bedre sin psykiske helse. Etter å ha slitt med psykiske problemer i flere år, og fått diagnosen PMDD, ser hun på programmet som en redningsaksjon. Grande forteller åpent om sine utfordringer, inkludert selvmordstanker, og håper at trening og et sunt kosthold kan bidra til å stabilisere hennes psykiske tilstand. Hun får veiledning av Martin Johnsrud Sundby og Anette Skarpaas Ramm. Selv om hun opplever fysisk fremgang, har hun foreløpig ikke merket store positive endringer på den psykiske helsen.
3 måneder siden
Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp. Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen. Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
2 måneder siden
Etter en ryggoperasjon ble Anne Lise (46) langtidssykmeldt og ønsket å komme tilbake i jobb. Hun opplevde manglende støtte fra Nav og følte seg overlatt til seg selv i jobbsøkerprosessen. Til tross for dette fant hun en passende jobb på egenhånd. Nav erkjenner at systemet har forbedringspotensial og vil styrke oppfølgingen av sykmeldte. Høyre foreslår pakkeforløp for å hjelpe pasienter med muskel- og skjelettlidelser raskere tilbake i arbeid, et forslag Arbeiderpartiet stiller seg skeptisk til.
5 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
3 måneder siden
Stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) har den siste tiden brukt bleier på jobb på grunn av diaré. Hun har delt åpent om dette i et debattinnlegg, og forteller at hun pendler mellom Oslo og Surnadal, noe som gjør situasjonen ekstra utfordrende. Klinge håper å senke terskelen for å snakke om tilpasninger på arbeidsplassen, og understreker viktigheten av å jobbe når man kan og være sykemeldt når man må. Hun har selv erfaring med å være sykemeldt i perioder, og mener det er viktig å finne kreative løsninger på problemer, selv om de kan være pinlige.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.
3 måneder siden
Towana Looney er den første i verden som lever med en fungerende nyre fra en genmodifisert gris. Hun er også den som har levd lengst etter å ha mottatt et dyreorgan. Nyren fungerer normalt, og legene er optimistiske, selv om fremtiden er usikker. Looney oppsøkte eksperimentet etter å ha gått åtte år i dialyse, da hun ikke kunne få en donornyre fra et menneske. Tidligere har fire andre amerikanere fått griseorganer, men ingen av dem overlevde. Forskere jobber med å genmodifisere griser for å gjøre organene mer kompatible med mennesker, da det er mangel på donororganer. I Norge er det også ventelister for nyretransplantasjon, men det er få som ikke får tilbud om transplantasjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler optimal hyppighet og konsistens for avføring. Studier indikerer at én til tre avføringer daglig er ideelt for en sunn tarmflora, og at avføringen bør være pølseformet med sprekker eller glatt. Gastrokirurg Mona Rydningen presiserer at avføring sjeldnere enn tre ganger i uken defineres som forstoppelse, mens mer enn tre ganger daglig kan indikere diaré. Hun advarer mot blod i avføringen, som kan være tegn på alvorlige tilstander, og understreker betydningen av et regelmessig kosthold og en sunn livsstil for god tarmhelse.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.