Se og Hørs sjefredaktør, Ulf André Andersen, har mottatt en etterlengtet nyretransplantasjon etter å ha ventet i tre og et halvt år. Andersen beskriver øyeblikket som uvirkelig, etter lang tid med dialyse, hvor han til og med lærte å sette dialyse selv hjemme.
Nå venter en periode med jevnlige prøver og medisintilpasninger for å sikre at kroppen aksepterer den nye nyren. For å kvalifisere for transplantasjonen måtte Andersen gå ned i vekt, og han er nå fokusert på å opprettholde en sunn livsstil.
Han uttrykker stor takknemlighet overfor donoren og helsevesenet, og ser frem til et mer normalt liv uten dialyse. Andersen oppfordrer også andre til å vurdere organdonasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
12 dager siden
Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har mottatt en ny nyre etter over tre års venting. Han uttrykker takknemlighet overfor donoren, helsevesenet og sine nærmeste. Andersen forteller at nyresvikten startet etter en fottur i Himalaya i 2017, hvor han brukte en kombinasjon av Ibux og Voltaren. Han har siden vært avhengig av dialyse hjemme. Andersen måtte redusere vekten betydelig for å kvalifisere for transplantasjon. Han ser frem til å returnere til fjellene og understreker viktigheten av å ta stilling til organdonasjon, og deler en historie fra sin barndom om en dialysepasient.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse. Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv. Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.
3 måneder siden
TV-predikant Jan Kaare Hanvold er innlagt på sykehus med nyreproblemer. Hanvold fikk et hjerteinfarkt sommeren 2023 som har ført til betydelig skade på kroppen, og han har nå kun én nyre med åtte prosent kapasitet. Hanvold har vært på dialyse og skal opereres. Han uttrykker takknemlighet for det moderne helsesystemet og ser på kombinasjonen av forbønn og legebehandling som et bønnesvar.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
3 måneder siden
Towana Looney er den første i verden som lever med en fungerende nyre fra en genmodifisert gris. Hun er også den som har levd lengst etter å ha mottatt et dyreorgan. Nyren fungerer normalt, og legene er optimistiske, selv om fremtiden er usikker. Looney oppsøkte eksperimentet etter å ha gått åtte år i dialyse, da hun ikke kunne få en donornyre fra et menneske. Tidligere har fire andre amerikanere fått griseorganer, men ingen av dem overlevde. Forskere jobber med å genmodifisere griser for å gjøre organene mer kompatible med mennesker, da det er mangel på donororganer. I Norge er det også ventelister for nyretransplantasjon, men det er få som ikke får tilbud om transplantasjon.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
3 måneder siden
En ny bok avslører at prins Daniel kollapset under sin egen forlovelsesmiddag med kronprinsesse Victoria. Prins Daniel fikk påvist en medfødt nyresykdom som 16-åring, og gjennomgikk en nyretransplantasjon i 2009, der hans far var donor. Ifølge kongehusekspert Johan T. Lindwall, ble bryllupet utsatt i halvannet år på grunn av operasjonen. Under forlovelsesmiddagen kollapset prinsen, noe som viste alvoret i hans tilstand. Prins Daniel har senere uttalt seg om sykdommen og behandlingen, og forteller at han tar medisiner daglig, men ellers ikke merker noe til sykdommen.
2 måneder siden
Thor Gjermund Eriksen har overraskende sagt opp sin stilling som konsernsjef i Bane NOR etter kun fire måneder i stillingen. Han oppgir at han ønsker å bruke tiden sin på andre ting. Jon-Erik Lunøe er konstituert som ny konsernsjef. Eriksen ble ansatt i oktober 2023, og kom da fra stillingen som administrerende direktør i Norsk Tipping. Han har tidligere vært kringkastingssjef i NRK og hatt lederstillinger i flere mediehus. Styreleder Cato Hellesjø takker Eriksen for hans innsats, særlig for arbeidet med å integrere Spordrift og etablere en ny konsernledelse.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
13 dager siden
Amerikanske Towana Looney satte ny rekord ved å leve 130 dager med en transplantert grisenyre. Etter 130 dager begynte kroppen å avstøte organet, og det måtte fjernes. Looney er takknemlig for å ha bidratt til forskningen innen xenotransplantasjon, som har som mål å bruke dyreorganer for å bøte på mangelen på menneskelige organer. Legene undersøker nå hvorfor kroppen hennes avstøtte grisenyren. Før Looney hadde kun fire amerikanere mottatt griseorganer, men ingen overlevde lenge. Målet er å genmodifisere griser slik at organene deres blir mer kompatible med mennesker, da over 100 000 personer i USA venter på organtransplantasjon.
2 måneder siden
Anne Hafstad, en anerkjent helsejournalist med lang erfaring fra blant annet Aftenposten, Dagens Medisin og Sykepleien, er ansatt som ny spaltist i Nettavisen. Hun har også erfaring fra Helsedirektoratet og helsevesenet. Hafstad ønsker å sette viktige helsesaker på dagsorden og understreker pressens rolle som samfunnets vaktbikkje. Nettavisen ser frem til å samarbeide med Hafstad, og hun selv er takknemlig for muligheten til å fortsette med helsejournalistikk i Nettavisen. Hafstad har vunnet flere priser for sitt arbeid som helsejournalist.
21 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
1 måned siden
DDE-frontfigur Åge Sten Nilsen deler sin personlige historie om å bli diagnostisert med diabetes og erkjennelsen av å være tynnfeit. Han beskriver hvordan man kan lure seg selv ved å se normal ut på utsiden, mens fettet pakker seg rundt de indre organene og utgjør en alvorlig helserisiko. Han kritiserer BMI-metoden som unøyaktig og fremhever viktigheten av å måle livvidden. Gjennom livsstilsendringer og medisinsk veiledning via helseappen Yazen har han tatt grep om sin egen helse, og han oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme for å leve et langt og aktivt liv.
2 måneder siden
Forfatter Ingvar Ambjørnsen har flyttet tilbake til Norge etter over 40 år i Hamburg. Han er nå på et privat sykehjem for å trene seg opp og tilpasse seg det norske helsevesenet etter to akutte innleggelser i fjor. Ambjørnsen er rammet av kols og trenger oksygenbehandling. Målet er å flytte inn i leiligheten han har i Tønsberg. Kona Gabriele Haefs blir boende i Hamburg, men planen er at hun skal reise frem og tilbake. Ambjørnsen ser positivt på å vende tilbake til fødebyen og å kunne bruke sitt eget språk. Han planlegger å fortsette å skrive, selv om tempoet er redusert.