En 69 år gammel mann i Arizona fikk overført lungekreft gjennom en levertransplantasjon. Mannen hadde skrumplever og fikk en ny lever i 2019. Rutineundersøkelser fire måneder senere avdekket svulster i den transplanterte leveren.
Biopsier bekreftet at det var en aggressiv form for lungekreft. Tester viste at kreften stammet fra donoren, en 50 år gammel røyker uten kjent kreftsykdom.
Legene antar at donoren hadde en uoppdaget lungekreft som hadde spredt seg til leveren. Dette er det første dokumenterte tilfellet av donor-overført lungekreft i en levertransplantasjon uten kjent kreft hos donoren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Carl Christoffer (57) fra Larvik ble diagnostisert med alvorlig lungekreft med spredning i 2020, og fikk beskjed om at han kanskje bare hadde et halvt år igjen å leve. Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose og startet behandling. En ny medisin som passet hans genmutasjon, førte til en rask og betydelig bedring. Han kunne slutte med cellegift og immunterapi, og er nå tilbake i jobb og lever et aktivt liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av forskning, og at overlevelsen av lungekreft har økt betraktelig de siste 20 årene. Carl Christoffer har opplevd at kreftdiagnosen har ført til mer åpen kommunikasjon i familien og større fokus på relasjoner.
4 måneder siden
Joe Faratzis, en 34-åring fra Los Angeles, fikk diagnosen stadium fire kolorektal kreft som 28-åring etter å ha ignorert tidlige symptomer som magesmerter og blod på toalettpapiret. Kreften spredte seg til lungene og leveren, og han har fått beskjed om at han aldri vil bli frisk. Faratzis deler sin historie i en viral kronikk og på TikTok, hvor han oppfordrer andre til å ta ansvar for egen helse og reagere på tidlige tegn. Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og tilfeller blant yngre voksne øker, ifølge Kreftforeningen.
1 måned siden
En mann i Michigan, USA, døde av rabies etter å ha mottatt en nyretransplantasjon i desember 2024. Donoren var smittet av rabiesviruset etter kontakt med et vilt dyr, men viste ingen symptomer. Sykehuset opplyser at testing for sjeldne sykdommer tar for lang tid, og at organer må transplanteres raskt. Virussmitte via organdonasjon er svært uvanlig, og risikoen for å dø uten transplantasjon er større. Globalt sett er hunder ansvarlige for de fleste rabies-dødsfall.
3 måneder siden
Den svenske håndballegenden Per Carlén (64) fikk i 2023 en kreftdiagnose med spredning til tykktarm, lever og lunger. Han gjennomgikk en tøff behandling som inkluderte operasjoner, og responderte godt på denne. I oktober ble det rapportert at han hadde verdier som en frisk person. Nå har Carlén fått et tilbakefall i lungene og er inne i sin tredje runde med behandling. Han forteller at det er tøft, men at han har bestemt seg for å fortsette behandlingen. Carlén er svært takknemlig for helsepersonellets innsats.
3 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
3 måneder siden
Trond Lundquist (70) oppsøkte legevakten tre dager på rad med sterke magesmerter, men ble sendt hjem med beskjed om å ta Paracet og Ibux. Hans kone, Line Alexandra Borchgrevink, insisterte på videre helsehjelp. Etter en kraftig blødning ble Lundquist innlagt på sykehus, hvor det ble oppdaget en svulst i leveren. Ekteparet føler seg ikke tatt på alvor av legevakten og ønsker en endring i rutinene. Larvik legevakt beklager hendelsen og oppfordrer pasienter til å ta kontakt ved misnøye. Kommunalsjefen mener legevakten har god tillit, men understreker viktigheten av å klage ved misnøye.
1 måned siden
En mann fra Østlandet er ifølge forskere ved Rikshospitalet trolig kurert for hiv etter en benmargstransplantasjon for fire år siden. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som har en hiv-resistent mutasjon. Pasienten hadde levd med hiv i 10-15 år da han utviklet en benmargssykdom og fikk deretter transplantasjonen. Etter å ha vært virusfri i 2,5 år uten behandling, anser legene ham som mest sannsynlig kurert. Dette er det første tilfellet i Skandinavia der en pasient ser ut til å være kurert for hiv etter en slik transplantasjon.
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
1 måned siden
Statsforvalteren i Agder har konkludert med at en kreftpasient ved Sørlandet sykehus ikke fikk forsvarlig oppfølging. Bakgrunnen er en klage fra januar i fjor om mangelfull kreftbehandling. Sykehuset har erkjent at en CT-undersøkelse ikke ble utført som den skulle, noe som førte til at pasienten ikke fikk nødvendig helsehjelp i tide. Dette beskrives som et stort avvik fra god praksis og i strid med forsvarlighetskravet. Sørlandet sykehus har beklaget hendelsen. Pasienten som klaget på behandlingen, er nå død.
2 måneder siden
Tom Nordengen, en 59 år gammel mann fra Sør-Odal, ble diagnostisert med lymfekreft og gjennomgikk cellegiftbehandling. Etter behandlingen fikk han store tannproblemer og måtte trekke alle tennene. Til sin overraskelse fikk han en regning på 270.000 kroner for behandlingen, da han ikke lenger ble ansett som syk nok til å få dekket utgiftene. Kreftforeningen kritiserer systemet og mener tannhelse må likestilles med annen helsehjelp for kreftpasienter. Lokalsamfunnet har startet en spleis for å hjelpe Nordengen med den store regningen, noe han er svært takknemlig for.
2 måneder siden
Helsedirektoratet vurderer å innføre et screeningprogram for lungekreft, som er den kreftformen som tar flest liv i Norge. Alle personer mellom 50 og 79 år vil bli invitert til en risikovurdering, og de med høy risiko vil bli tilbudt lavdose CT-screening. Målet er å oppdage lungekreft tidlig, da sykdommen sjelden gir symptomer i tidlig fase. Ekspertgruppen anslår at dette kan redusere lungekreftdødsfallene med 20–25 prosent. I tillegg vil røykere få tilbud om røykeavvenning. Helsedirektoratet skal utarbeide en endelig anbefaling innen slutten av 2025.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
3 måneder siden
Bjørnar Pedersen fikk kreft i 2019 og har siden den gang stått i en langvarig helsekø. Han opplever at manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten har ført til at han ikke får den nødvendige behandlingen. Etter en operasjon ble oppfølgingen overført til fastlegen, noe Pedersen mener er feil. Han har opplevd komplikasjoner og manglende informasjon, og familien har nå koblet inn flere instanser for å få hjelp. Pedersen ønsker å komme tilbake i jobb, men føler seg sviktet av helsevesenet. Han mener manglende behandling fører til unødvendig ressursbruk og forsinker hans tilbakekomst til arbeidslivet.
5 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
2 måneder siden
En mann i 40-årene utviklet gulaktige knuter på kroppen etter å ha fulgt en kjøttdiett med ekstremt høyt fettinntak. Han konsumerte nesten fire kilo smør og ost daglig, noe som resulterte i et kolesterolnivå fire ganger høyere enn normalt. Legene diagnostiserte en tilstand hvor kolesterol bygger seg opp under huden. Dietten har blitt populær, men leger advarer om at den kan føre til hjerte- og karsykdommer, slag og leverproblemer. En norsk lege fraråder dietten på det sterkeste på grunn av de mange negative bivirkningene, inkludert risiko for kreftfremkallende stoffer.