Amerikanske Towana Looney satte ny rekord ved å leve 130 dager med en transplantert grisenyre. Etter 130 dager begynte kroppen å avstøte organet, og det måtte fjernes.
Looney er takknemlig for å ha bidratt til forskningen innen xenotransplantasjon, som har som mål å bruke dyreorganer for å bøte på mangelen på menneskelige organer. Legene undersøker nå hvorfor kroppen hennes avstøtte grisenyren.
Før Looney hadde kun fire amerikanere mottatt griseorganer, men ingen overlevde lenge. Målet er å genmodifisere griser slik at organene deres blir mer kompatible med mennesker, da over 100 000 personer i USA venter på organtransplantasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Towana Looney er den første i verden som lever med en fungerende nyre fra en genmodifisert gris. Hun er også den som har levd lengst etter å ha mottatt et dyreorgan. Nyren fungerer normalt, og legene er optimistiske, selv om fremtiden er usikker. Looney oppsøkte eksperimentet etter å ha gått åtte år i dialyse, da hun ikke kunne få en donornyre fra et menneske. Tidligere har fire andre amerikanere fått griseorganer, men ingen av dem overlevde. Forskere jobber med å genmodifisere griser for å gjøre organene mer kompatible med mennesker, da det er mangel på donororganer. I Norge er det også ventelister for nyretransplantasjon, men det er få som ikke får tilbud om transplantasjon.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
13 dager siden
Se og Hørs sjefredaktør, Ulf André Andersen, har mottatt en etterlengtet nyretransplantasjon etter å ha ventet i tre og et halvt år. Andersen beskriver øyeblikket som uvirkelig, etter lang tid med dialyse, hvor han til og med lærte å sette dialyse selv hjemme. Nå venter en periode med jevnlige prøver og medisintilpasninger for å sikre at kroppen aksepterer den nye nyren. For å kvalifisere for transplantasjonen måtte Andersen gå ned i vekt, og han er nå fokusert på å opprettholde en sunn livsstil. Han uttrykker stor takknemlighet overfor donoren og helsevesenet, og ser frem til et mer normalt liv uten dialyse. Andersen oppfordrer også andre til å vurdere organdonasjon.
1 måned siden
En mann i Michigan, USA, døde av rabies etter å ha mottatt en nyretransplantasjon i desember 2024. Donoren var smittet av rabiesviruset etter kontakt med et vilt dyr, men viste ingen symptomer. Sykehuset opplyser at testing for sjeldne sykdommer tar for lang tid, og at organer må transplanteres raskt. Virussmitte via organdonasjon er svært uvanlig, og risikoen for å dø uten transplantasjon er større. Globalt sett er hunder ansvarlige for de fleste rabies-dødsfall.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
12 dager siden
Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har mottatt en ny nyre etter over tre års venting. Han uttrykker takknemlighet overfor donoren, helsevesenet og sine nærmeste. Andersen forteller at nyresvikten startet etter en fottur i Himalaya i 2017, hvor han brukte en kombinasjon av Ibux og Voltaren. Han har siden vært avhengig av dialyse hjemme. Andersen måtte redusere vekten betydelig for å kvalifisere for transplantasjon. Han ser frem til å returnere til fjellene og understreker viktigheten av å ta stilling til organdonasjon, og deler en historie fra sin barndom om en dialysepasient.
1 måned siden
Lene Viste Bjørheim (48) har i mange år hatt store problemer med magen på grunn av irritabel tarmsyndrom (IBS). Hun bruker opptil tre timer daglig på toalettet, og føler seg sliten og oppblåst. En undersøkelse viser at mange med IBS ikke får tilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Nå testes fekal transplantasjon, der avføring fra en frisk donor overføres til pasienten, som en mulig behandlingsform. Bjørheim er en av dem som får prøve behandlingen, og håper det kan gi henne et bedre liv.
3 måneder siden
23 år gamle Astrid Beyens døde seks dager etter å ha fått leppefiller. Obduksjonen viste at hun døde av en blodpropp i hjernen, og familien mener dette skyldes at filleren ble injisert direkte i en blodåre. Allmennlege Karim Sayed advarer mot risikoen ved slike kosmetiske inngrep, og understreker at det krever riktig teknikk og medisinsk forståelse. Familien forteller at de opplevde manglende åpenhet fra klinikken, og at de ikke fikk informasjon om et motmiddel som kunne ha hjulpet. De ønsker nå strengere reguleringer og bedre informasjon om risikoen ved kosmetiske injeksjoner, for å hindre at andre opplever det samme. Familien finner trøst i at Astrids organer ble donert og reddet flere liv.
2 måneder siden
Antallet organdonasjoner i Norge har hatt en nedadgående trend, med det fjerde laveste antallet i 2024 siden 2014. Samtidig blir ikke alle avdøde vurdert for organdonasjon, selv om de har ønsket det. Stiftelsen Organdonasjon er bekymret, da mange venter på nye organer. Oslo universitetssykehus mener en nasjonal organisering er nødvendig for bedre oversikt og systematisering. Politiske partier erkjenner mangler og ser frem til Helsedirektoratets uttalelse om løsninger.
3 måneder siden
TV-predikant Jan Kaare Hanvold er innlagt på sykehus med nyreproblemer. Hanvold fikk et hjerteinfarkt sommeren 2023 som har ført til betydelig skade på kroppen, og han har nå kun én nyre med åtte prosent kapasitet. Hanvold har vært på dialyse og skal opereres. Han uttrykker takknemlighet for det moderne helsesystemet og ser på kombinasjonen av forbønn og legebehandling som et bønnesvar.
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
1 måned siden
Ragnhild Berg Hagen mistet sin fem år gamle sønn, Marcus, i en tragisk ulykke i 2014. I sorgen tok hun og mannen den vanskelige, men livreddende beslutningen om å donere sønnens organer. Dette reddet livet til fire andre mennesker. Ragnhild deltar nå i en kampanje i regi av Posten og Stiftelsen Organdonasjon, der takknemlige organmottakere sender personlige takkekort til donorfamilier. Hun forteller at selv om savnet er enormt, finner hun trøst i å vite at Marcus lever videre i andre. Ragnhild oppfordrer alle til å ta stilling til organdonasjon og snakke om det med sine nærmeste, da nesten 600 nordmenn venter på livreddende organer.
1 måned siden
En mann fra Østlandet er ifølge forskere ved Rikshospitalet trolig kurert for hiv etter en benmargstransplantasjon for fire år siden. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som har en hiv-resistent mutasjon. Pasienten hadde levd med hiv i 10-15 år da han utviklet en benmargssykdom og fikk deretter transplantasjonen. Etter å ha vært virusfri i 2,5 år uten behandling, anser legene ham som mest sannsynlig kurert. Dette er det første tilfellet i Skandinavia der en pasient ser ut til å være kurert for hiv etter en slik transplantasjon.
22 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse. Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv. Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.