En mann fra Østlandet er ifølge forskere ved Rikshospitalet trolig kurert for hiv etter en benmargstransplantasjon for fire år siden. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som har en hiv-resistent mutasjon.
Pasienten hadde levd med hiv i 10-15 år da han utviklet en benmargssykdom og fikk deretter transplantasjonen. Etter å ha vært virusfri i 2,5 år uten behandling, anser legene ham som mest sannsynlig kurert.
Dette er det første tilfellet i Skandinavia der en pasient ser ut til å være kurert for hiv etter en slik transplantasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
4 måneder siden
Carl Christoffer (57) fra Larvik ble diagnostisert med alvorlig lungekreft med spredning i 2020, og fikk beskjed om at han kanskje bare hadde et halvt år igjen å leve. Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose og startet behandling. En ny medisin som passet hans genmutasjon, førte til en rask og betydelig bedring. Han kunne slutte med cellegift og immunterapi, og er nå tilbake i jobb og lever et aktivt liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av forskning, og at overlevelsen av lungekreft har økt betraktelig de siste 20 årene. Carl Christoffer har opplevd at kreftdiagnosen har ført til mer åpen kommunikasjon i familien og større fokus på relasjoner.
3 måneder siden
En 36 år gammel spansk mann har mottatt over 500 000 kroner i erstatning etter å ha opplevd en 30-timers ereksjon. Mannen oppsøkte helsesenter fire timer etter at ereksjonen startet, og ble diagnostisert med priapisme. Tilstanden krever rask behandling for å unngå skade. Mannen opplevde forsinkelser i behandlingen ved et lokalt sykehus, og måtte vente lenge før han fikk se en urolog. Etter å ha klaget, ble han overført til et annet sykehus hvor han ble innlagt med feber. Legene tappet blod fra penis, og mannen fikk senere en penisprotese. Protesen falt ut på grunn av dårlig tilpasning, og mannen måtte opereres på nytt. Regionale myndigheter ble dømt til å betale erstatning etter at eksperter konkluderte med at mannen ikke fikk riktig behandling. Han sliter nå med konstante smerter og ereksjonsproblemer.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
3 måneder siden
En 69 år gammel mann i Arizona fikk overført lungekreft gjennom en levertransplantasjon. Mannen hadde skrumplever og fikk en ny lever i 2019. Rutineundersøkelser fire måneder senere avdekket svulster i den transplanterte leveren. Biopsier bekreftet at det var en aggressiv form for lungekreft. Tester viste at kreften stammet fra donoren, en 50 år gammel røyker uten kjent kreftsykdom. Legene antar at donoren hadde en uoppdaget lungekreft som hadde spredt seg til leveren. Dette er det første dokumenterte tilfellet av donor-overført lungekreft i en levertransplantasjon uten kjent kreft hos donoren.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
3 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
2 måneder siden
Den sveitsiske alpinstjernen Niels Hintermann er friskmeldt etter å ha blitt behandlet for lymfekreft. Hintermann delte nyheten på Instagram og beskriver det som en vanskelig tid. Han ble diagnostisert med kreft i oktober, noe som førte til at han måtte avslutte sesongen. Landslagslegen Walter Frey er optimistisk og håper Hintermann kan være tilbake for fullt neste sesong. Hintermann har tidligere vunnet to utforrenn i Kvitfjell, i 2022 og 2023.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
1 måned siden
Lene Viste Bjørheim (48) har i mange år hatt store problemer med magen på grunn av irritabel tarmsyndrom (IBS). Hun bruker opptil tre timer daglig på toalettet, og føler seg sliten og oppblåst. En undersøkelse viser at mange med IBS ikke får tilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Nå testes fekal transplantasjon, der avføring fra en frisk donor overføres til pasienten, som en mulig behandlingsform. Bjørheim er en av dem som får prøve behandlingen, og håper det kan gi henne et bedre liv.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.
3 måneder siden
Towana Looney er den første i verden som lever med en fungerende nyre fra en genmodifisert gris. Hun er også den som har levd lengst etter å ha mottatt et dyreorgan. Nyren fungerer normalt, og legene er optimistiske, selv om fremtiden er usikker. Looney oppsøkte eksperimentet etter å ha gått åtte år i dialyse, da hun ikke kunne få en donornyre fra et menneske. Tidligere har fire andre amerikanere fått griseorganer, men ingen av dem overlevde. Forskere jobber med å genmodifisere griser for å gjøre organene mer kompatible med mennesker, da det er mangel på donororganer. I Norge er det også ventelister for nyretransplantasjon, men det er få som ikke får tilbud om transplantasjon.
4 måneder siden
Landslagspadler Eivind Vold er kreftfri etter å ha gjennomgått cellegiftbehandling for blautvevssarkom. Han har vært aktiv under hele behandlingsperioden, noe legene mener har hatt en positiv effekt. Vold har trent jevnlig og forsøkte å løfte 160 kg i benkpress kort tid etter sin siste cellegiftkur. Han har også satt seg mål om å løpe maraton i 2025. Vold understreker viktigheten av å opprettholde aktivitet og mestringsfølelse i en slik prosess. Hans bror har også vært gjennom kreftbehandling, men er nå frisk. Vold planlegger å fortsette å være aktiv og delta i morsomme aktiviteter.
2 måneder siden
Finn Åge Stenberg (66) fra Holmestrand fikk Parkinson i 2015 og bruker medisiner for å dempe symptomene, men sliter med bivirkninger. Han trener aktivt, inkludert sykling og boksing, for å holde sykdommen i sjakk og deltar i Parkinsonforeningen. I februar skal han vurderes for en DBS-operasjon (dyp hjernestimulering) på Rikshospitalet, som kan gi ham bedre livskvalitet og færre bivirkninger. Stenberg er åpen om sin sykdom og får støtte fra sin kone, barn og venner, og ser frem til å fortsette å leve et aktivt liv.
3 måneder siden
Hopplegenden Roger Ruud (66) overrasket med sitt nærvær på trenertribunen under Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Til tross for en uhelbredelig kreftdiagnose i 2021, virket Ruud å være i god form. Han fortalte til Dagbladet om positive behandlinger og et opphold på Røros som har bidratt til bedre helse. Ruud ble behandlet som en æresgjest, med bakgrunn i sin seier i samme renn i 1982. Han beskrev oppholdet i hoppbakken som god medisin. Ruud planlegger å følge Hoppuka videre til Innsbruck med et følge på åtte personer.