Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har mottatt en ny nyre etter over tre års venting. Han uttrykker takknemlighet overfor donoren, helsevesenet og sine nærmeste.
Andersen forteller at nyresvikten startet etter en fottur i Himalaya i 2017, hvor han brukte en kombinasjon av Ibux og Voltaren. Han har siden vært avhengig av dialyse hjemme.
Andersen måtte redusere vekten betydelig for å kvalifisere for transplantasjon. Han ser frem til å returnere til fjellene og understreker viktigheten av å ta stilling til organdonasjon, og deler en historie fra sin barndom om en dialysepasient.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
12 dager siden
Se og Hørs sjefredaktør, Ulf André Andersen, har mottatt en etterlengtet nyretransplantasjon etter å ha ventet i tre og et halvt år. Andersen beskriver øyeblikket som uvirkelig, etter lang tid med dialyse, hvor han til og med lærte å sette dialyse selv hjemme. Nå venter en periode med jevnlige prøver og medisintilpasninger for å sikre at kroppen aksepterer den nye nyren. For å kvalifisere for transplantasjonen måtte Andersen gå ned i vekt, og han er nå fokusert på å opprettholde en sunn livsstil. Han uttrykker stor takknemlighet overfor donoren og helsevesenet, og ser frem til et mer normalt liv uten dialyse. Andersen oppfordrer også andre til å vurdere organdonasjon.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse. Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv. Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.
3 måneder siden
TV-predikant Jan Kaare Hanvold er innlagt på sykehus med nyreproblemer. Hanvold fikk et hjerteinfarkt sommeren 2023 som har ført til betydelig skade på kroppen, og han har nå kun én nyre med åtte prosent kapasitet. Hanvold har vært på dialyse og skal opereres. Han uttrykker takknemlighet for det moderne helsesystemet og ser på kombinasjonen av forbønn og legebehandling som et bønnesvar.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
3 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
3 måneder siden
En ny bok avslører at prins Daniel kollapset under sin egen forlovelsesmiddag med kronprinsesse Victoria. Prins Daniel fikk påvist en medfødt nyresykdom som 16-åring, og gjennomgikk en nyretransplantasjon i 2009, der hans far var donor. Ifølge kongehusekspert Johan T. Lindwall, ble bryllupet utsatt i halvannet år på grunn av operasjonen. Under forlovelsesmiddagen kollapset prinsen, noe som viste alvoret i hans tilstand. Prins Daniel har senere uttalt seg om sykdommen og behandlingen, og forteller at han tar medisiner daglig, men ellers ikke merker noe til sykdommen.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree opplevde en alvorlig vektsmell sommeren 2022, med karrieretruende blodprøver som viste underernæring. Etter et NM-gull på femmil ble det avdekket at han måtte opp i vekt. Han innrømmer å ha løyet til treneren om treningsmengde i en periode. Selv om han gikk opp sju kilo, fikk han en ny kroppslig smell. Treneren erkjenner at han manglet kunnskap om underernæring og skulle ha sett signalene tidligere. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrenn og mer systematisk testing. Fjorden Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
3 måneder siden
Kombinertløper Jarl Magnus Riiber holder en digital pressekonferanse for å redegjøre for sin helsesituasjon. Norges Skiforbund melder at Riiber har fått svar på sine helseutfordringer. Oppladningen til sesongen har vært vanskelig for Riiber, med både en vond visdomstann og en betennelse i magen. Han har vært gjennom en åtte ukers kur, men har likevel klart å konkurrere og står med tre verdenscupseire denne sesongen. Mot slutten av forrige sesong måtte han operere høyre kne. Pressekonferansen ble innkalt med kort varsel, dagen før verdenscuprenn i Seefeld.
2 måneder siden
Aleksander Aamodt Kilde skal gjennomgå en omfattende skulderoperasjon etter skaden i Wengen for over et år siden. Inngrepet innebærer å transplantere muskler fra rygg og lår for å feste dem i skulderen. Kilde er spent og motivert, men også bekymret for infeksjon og veien tilbake til konkurranse. Han har vært gjennom en tøff periode med antibiotikabehandling og vektnedgang. Kilde er inspirert av forloveden Mikaela Shiffrins comeback etter skade, men innrømmer at karrieren står på spill og at det er usikkert om han vil komme tilbake.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree, en medaljekandidat til ski-VM, slet med alvorlig underernæring i 2022, noe som truet karrieren hans. Etter et NM-gull oppdaget blodprøver at han var underernært. Han løy til treneren om treningsmengde, men gikk opp syv kilo før en ny smell. Treneren erkjenner manglende kunnskap om underernæring. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrennsmiljøet, og foreslår mer systematisk testing. Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
2 måneder siden
Adrian Smiseth Sejersted vurderer å sette inn kneprotese på grunn av slitasje i kneet. Han har fått råd fra Lindsey Vonn, som selv har operert inn kneprotese og beskriver det som "life changing". Sejersted har også diskutert problemene med andre alpinister som Ragnhild Mowinckel og Maria Therese Tviberg. Vonn mener at utøvere med store kneproblemer bør vurdere en slik operasjon.
4 måneder siden
Arne Scheie (80) er fortsatt preget etter en fallulykke hjemme i oktober, der han slo kneskålen ut av ledd. Han har fått beskjed fra legene om at det vil ta seks til sju uker å bli frisk, og er avhengig av krykker. Scheie forteller at han opplever bedring, men at det går sakte. Til tross for skaden, er han ved godt mot og ser frem til en rolig julefeiring med familien i Oslo. Han spøker om at han ikke kan løpe 60-meteren eller kjøre ned de bratteste bakkene på ski, men fokuserer på små fremskritt.