Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse.
Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600. 000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv.
Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
1 måned siden
DDE-frontfigur Åge Sten Nilsen deler sin personlige historie om å bli diagnostisert med diabetes og erkjennelsen av å være tynnfeit. Han beskriver hvordan man kan lure seg selv ved å se normal ut på utsiden, mens fettet pakker seg rundt de indre organene og utgjør en alvorlig helserisiko. Han kritiserer BMI-metoden som unøyaktig og fremhever viktigheten av å måle livvidden. Gjennom livsstilsendringer og medisinsk veiledning via helseappen Yazen har han tatt grep om sin egen helse, og han oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme for å leve et langt og aktivt liv.
12 dager siden
Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har mottatt en ny nyre etter over tre års venting. Han uttrykker takknemlighet overfor donoren, helsevesenet og sine nærmeste. Andersen forteller at nyresvikten startet etter en fottur i Himalaya i 2017, hvor han brukte en kombinasjon av Ibux og Voltaren. Han har siden vært avhengig av dialyse hjemme. Andersen måtte redusere vekten betydelig for å kvalifisere for transplantasjon. Han ser frem til å returnere til fjellene og understreker viktigheten av å ta stilling til organdonasjon, og deler en historie fra sin barndom om en dialysepasient.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis melder at over en million nordmenn kan ha høyt blodtrykk, en tilstand som ofte kalles «den stille morderen». Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og hjerneslag. Mange opplever ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved blodtrykkskontroll. Nye europeiske retningslinjer anbefaler rask oppstart med medisiner for de med bekreftet høyt blodtrykk. I tillegg anbefales det å opprettholde en normal kroppsvekt og være fysisk aktiv for å forebygge sykdommen. Over 800.000 nordmenn bruker allerede medisiner mot høyt blodtrykk.
12 dager siden
Se og Hørs sjefredaktør, Ulf André Andersen, har mottatt en etterlengtet nyretransplantasjon etter å ha ventet i tre og et halvt år. Andersen beskriver øyeblikket som uvirkelig, etter lang tid med dialyse, hvor han til og med lærte å sette dialyse selv hjemme. Nå venter en periode med jevnlige prøver og medisintilpasninger for å sikre at kroppen aksepterer den nye nyren. For å kvalifisere for transplantasjonen måtte Andersen gå ned i vekt, og han er nå fokusert på å opprettholde en sunn livsstil. Han uttrykker stor takknemlighet overfor donoren og helsevesenet, og ser frem til et mer normalt liv uten dialyse. Andersen oppfordrer også andre til å vurdere organdonasjon.
3 måneder siden
En ny bok avslører at prins Daniel kollapset under sin egen forlovelsesmiddag med kronprinsesse Victoria. Prins Daniel fikk påvist en medfødt nyresykdom som 16-åring, og gjennomgikk en nyretransplantasjon i 2009, der hans far var donor. Ifølge kongehusekspert Johan T. Lindwall, ble bryllupet utsatt i halvannet år på grunn av operasjonen. Under forlovelsesmiddagen kollapset prinsen, noe som viste alvoret i hans tilstand. Prins Daniel har senere uttalt seg om sykdommen og behandlingen, og forteller at han tar medisiner daglig, men ellers ikke merker noe til sykdommen.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
3 måneder siden
En sykdom som rammer 90 000 nordmenn årlig, ofte med ukjent årsak, skaper utfordringer for mange. Influencer Karianne Vilde Spetalen opplevde daglig svimmelhet og kvalme, og trodde dette var normalt. Studier antyder at vitaminmangel kan øke risikoen. Sykdommen kan oppstå plutselig, og rask behandling er viktig for å hindre forverring. Eksperter ser en økning i antall nordmenn som opplever lignende symptomer, og 16 prosent rapporterer om svimmelhet. Spetalen beskriver vanskeligheter med dagligdagse aktiviteter som butikkbesøk før hun fikk diagnose.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
3 måneder siden
TV-predikant Jan Kaare Hanvold er innlagt på sykehus med nyreproblemer. Hanvold fikk et hjerteinfarkt sommeren 2023 som har ført til betydelig skade på kroppen, og han har nå kun én nyre med åtte prosent kapasitet. Hanvold har vært på dialyse og skal opereres. Han uttrykker takknemlighet for det moderne helsesystemet og ser på kombinasjonen av forbønn og legebehandling som et bønnesvar.
2 måneder siden
Mange nordmenn opplever problemer med reiseforsikringen i ferien, særlig ved forverring av eksisterende sykdommer. Reiseforsikringen dekker hovedsakelig akutt sykdom, men ikke alltid forverring av kjente tilstander. Fremtind anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for medisinsk vurdering, spesielt ved kroniske sykdommer. Eldre er overrepresentert i reisesykestatistikken, og forhold i flykabinen kan påvirke helsen. Det er viktig å informere forsikringsselskapet om helsetilstand før reisen for å unngå ubehagelige overraskelser og høye kostnader.
4 måneder siden
Artikkelen forklarer illebefinnende som en generell følelse av ubehag, med symptomer som svimmelhet og kvalme. Vanlige årsaker er dehydrering, lavt blodsukker, stress og overanstrengelse, men det kan også skyldes underliggende sykdommer. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men alvorlige symptomer som brystsmerter eller forvirring krever øyeblikkelig legehjelp. For å forebygge illebefinnende anbefales det å holde seg hydrert, spise regelmessig og redusere stress. Artikkelen nevner også at hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og kreft er blant de vanligste sykdommene i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.