
IBS-pasienter misfornøyde med helsehjelp: Finner egne løsninger
En ny undersøkelse viser at under halvparten av pasienter med irritabel tarm (IBS) er fornøyde med hjelpen de får i det offentlige helsevesenet. Mange pasienter, som Irene Dalland, føler seg neglisjert og må finne egne løsninger.
Kort oppsummert
- En undersøkelse blant nesten 3000 IBS-pasienter viser at kun 21 prosent føler offentlig behandling har hjulpet dem.
En fersk undersøkelse publisert i BMC Gastroenterology, basert på svar fra nesten 3000 norske IBS-pasienter, avdekker stor misnøye med helsevesenets tilbud. Kun 21 prosent av pasientene føler at offentlig behandling har hjulpet dem, mens over halvparten har hatt effekt av egenbehandling. Irene Dalland forteller om sjokket da legen sa hun måtte lære å leve med smertene, og hvordan hun fant hjelp gjennom kostholdsendringer på egen hånd.
Camilla Kolden Grue deler lignende erfaringer, men fant noe hjelp ved Haukeland i Bergen. Generalsekretær Mads Johansson i Mage-tarmforbundet kaller situasjonen en katastrofe og mener IBS-pasienter er en neglisjert gruppe.
Professor Magdy El-Salhy, en av forskerne bak studien, peker på at IBS ofte blir sett på som en kvinnesykdom og at legers manglende kunnskap bidrar til problemet. Helsedirektoratet anerkjenner pasientenes frustrasjon, mens NTNU hevder medisinstudenter får tilstrekkelig undervisning om IBS.
Irene Dalland
Mads Johansson
Camilla Kolden Grue
Magdy El-Salhy
Hilde Myhren
Mage-tarmforbundet
Kantar
Helse Bergen
Helsedirektoratet
NTNU
Stortinget
Noreg
Tysnes
Sunnhordland
Nordsjøen
Bergen
Sverige