En studie viser at jobbsøkere med ikke-norske navn diskrimineres, selv med like kvalifikasjoner. Dette skyldes ubevisste fordommer.
Artikkelen foreslår anonymisering av søknader for å fjerne informasjon som navn og kjønn, slik at kompetanse blir avgjørende.
Anonymisering er teknisk gjennomførbart og kan bidra til et mer rettferdig arbeidsliv, hvor alle vurderes likt uavhengig av bakgrunn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny studie viser at jobbsøkere med utenlandskklingende navn diskrimineres i ansettelsesprosesser. Forskningen viser at søkere med norske navn prioriteres, mens de med navn fra Midtøsten, Sør-Asia og Afrika havner nederst. Jobbsøkere har rett til å be om innsyn i hvem som ble ansatt, men ikke hvem som ble innkalt til intervju. Diskrimineringsnemnda mottar mange klager, men få saker konkluderes med brudd på regelverket. Eksperter råder jobbsøkere til å dokumentere, ta kontakt med arbeidsgiver og vurdere å klage. Regjeringen har lansert en handlingsplan mot rasisme og diskriminering med tiltak for arbeidslivet, og oppfordrer arbeidsgivere til å rekruttere mangfoldig.
1 måned siden
En studie viser at åpenhet om etnisk bakgrunn i kriminalsaker kan redusere fremmedfrykt. Forskere analyserte hvordan den tyske avisen Sächsische Zeitung begynte å opplyse om etnisiteten til både tyske og utenlandske kriminelle, og fant at leserne ble mindre skeptiske til innvandrere. Studien antyder at tilbakeholdelse av slik informasjon kan føre til økt fremmedfrykt, fordi folk overdriver det de frykter. Artikkelforfatteren mener at norske medier bør revurdere sin praksis og Vær varsom-plakaten, og fremme åpenhet for å gi et mer balansert og sannferdig bilde av kriminalitet.
3 måneder siden
En ny rapport fra IMDi avdekker at arbeidsplassen er den arenaen der flest opplever diskriminering og rasisme. Mellom 23 og 29 prosent av innvandrere har opplevd forskjellsbehandling, og 13–15 prosent har opplevd rasistiske ytringer på jobb. Rapporten, som er basert på data fra fem kommuner, bekrefter tidligere funn om at rasisme er et betydelig problem i arbeidslivet. Kommunene jobber med tiltak som mentorprogrammer for å inkludere flere i arbeidslivet, men Antirasistisk Senter mener det er behov for en bredere innsats fra både samfunns- og næringsliv for å bekjempe problemet.
1 måned siden
En studie avdekker at idrettsprestasjoner vektlegges positivt ved ansettelser i advokatfirmaer, revisjonsfirmaer og banker. Arbeidsgivere begrunner dette med at idrettsutøvere anses som mer utholdende og hardtarbeidende. Funnene møter motstand fra en HR-sjef i EY, som understreker at objektive kriterier skal være avgjørende. En partner i KPMG uttrykker bekymring for at idrett brukes som seleksjonskriterium, og en forsker påpeker at dette kan ekskludere visse grupper fra arbeidsmarkedet, som personer fra lavere sosiale lag og de med funksjonsnedsettelser.
2 måneder siden
En NRK-avsløring viser et klasseskille i norske domstoler, der lavinntektsgrupper straffes strengere enn de med høyere inntekt for samme lovbrudd. Politikere fra Rødt og Venstre reagerer og krever tiltak. Rødt ønsker en full gjennomgang av dommer, mens Venstre foreslår mer forskning for å forstå og motvirke forskjellsbehandlingen. Justisministeren understreker viktigheten av likhet for loven og vil jobbe for å motvirke usaklig forskjellsbehandling. Likestillings- og diskrimineringsombudet peker på behovet for bedre juridisk bistand og opplæring av dommere for å sikre likebehandling.
4 måneder siden
Mange polske innvandrere i Norge opplever fordommer og diskriminering, og føler seg ikke inkludert i samfunnet. De blir ofte sett på som kun arbeidskraft, noe som gjør det vanskelig å snakke om integrering og tilhørighet. En grafiker forteller om diskriminerende kommentarer fra sin tidligere sjef, mens en familie fra Moss opplever at folk har fordommer og stereotypiske oppfatninger om polakker. Polsk-norsk forening jobber for å fremme inkludering og bygge broer mellom kulturer. En karriereveileder påpeker at mange polakker med høy utdanning ikke får jobber som tilsvarer deres kompetanse. I tillegg blir noen polske arbeidere utsatt for sosial dumping og utnyttelse.
3 måneder siden
En ny rapport bestilt av Nationaltheatret avdekker at skuespillere med melaninrik hud opplever diskriminering og dårligere arbeidsbetingelser. Rapporten, kalt «Å spille hvit», viser at disse skuespillerne har færre jobbmuligheter, mindre handlingsrom og mangler tilstrekkelig støtte sammenlignet med sine hvite kolleger. Et annet problem er at sminkører mangler kompetanse på melaninrik hud og hår. Teaterdirektøren erkjenner problemene og sier at de jobber med å forbedre mangfoldet og kompetansen. Rapporten håper å skape en diskusjon og endring i hele teaterfeltet.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot en ensidig vektlegging av kulturelle barrierer som hovedårsak til integreringsproblemer i Norge. Den understreker at strukturelle faktorer som diskriminering og sosial ekskludering fortsatt er betydelige hindre. Forskning viser at minoritetsgrupper møter vanskeligheter i arbeidsmarkedet, selv med like kvalifikasjoner. Artikkelen kritiserer forenklingen av å redusere integreringsutfordringer til en «kultur-religion-symbiose», og fremhever at religiøse miljøer også kan være positive ressurser. Kriminalitet sees som et symptom på utenforskap, og det argumenteres for at inkluderende tiltak, dialog og samarbeid er viktigere enn stigmatiserende retorikk for å fremme integrering. Artikkelen konkluderer med at integrering er et felles ansvar som krever både tilpasning og inkludering.
1 måned siden
En doktorgradsavhandling undersøker hvordan norske muslimer opplever inkludering og ekskludering, og skiller mellom opplevelser knyttet til fordommer og religiøsitet. Studien viser at manglende tilrettelegging for religiøs praksis og opplevde forskjeller i verdisyn kan føre til ekskludering. Samtidig kan enkle tiltak, som tilrettelegging for bønn på arbeidsplassen, øke følelsen av tilhørighet. Diskusjonen dreier seg om hvor langt Norge skal gå i å tilpasse seg religiøse behov, sett i lys av målet om et livssynsåpent samfunn, og hvordan dette balanseres mot andre samfunnsverdier.
2 måneder siden
Likestillingsombud Bjørn Erik Thon tar til orde for strengere straffer for diskriminering av gravide i arbeidslivet, etter flere saker der gravide kvinner er blitt diskriminert ved ansettelser og i arbeidsforhold. Selv om arbeidsgivere er felt i Diskrimineringsnemnda, mener Thon at gebyrene er for lave og at mangel på kunnskap er en viktig årsak. NHO mener derimot at det eksisterende regelverket er tilstrekkelig, så lenge det håndheves godt, og viser til veiledningstilbud for arbeidsgivere. Regjeringen understreker at diskriminering skal slås hardt ned på og viser til den nylig fremlagte likestillingsstrategien.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker navnetrender i Norge, der Nora og Lucas er blant de mest populære navnene. En økende tendens er at barnebarn av innvandrere velger mer internasjonale eller bibelske navn som Sara og Adam, istedenfor tradisjonelle navn som Ali og Fatima. Denne utviklingen drives av et ønske om bedre integrering og å unngå diskriminering, da studier viser at jobbsøkere med utenlandskklingende navn har mindre sjanse for å bli innkalt til intervju. Forfatteren deler personlige erfaringer og eksempler på hvordan navn påvirker identitet og muligheter, og understreker at mange foreldre bevisst velger navn som fungerer godt både i Norge og internasjonalt.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det høye sykefraværet blant småbarnsforeldre, som ofte skyldes psykiske helseutfordringer. Det påpekes at gravide og foreldre opplever omfattende diskriminering i arbeidslivet, noe som forverrer situasjonen. Denne diskrimineringen viser seg i form av manglende tilrettelegging, tap av lønnsøkninger og forfremmelser, samt omorganiseringer. Studier viser at dette har vedvart over tid uten at det har ført til nevneverdig politisk handling. Mange arbeidsgivere ønsker mer kunnskap og verktøy for å bedre ivareta sine ansatte i denne livsfasen. Enkle tiltak som inkludering av fedre, god planlegging rundt permisjon, og rettferdig behandling ved lønn og forfremmelse kan ha stor effekt. Landsforeningen 1001 dager har søkt om midler til et prosjekt for å løfte foreldres stemme i arbeidslivspolitikken.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever at innvandring er en viktig faktor i økningen av ulikhet i Norge, ifølge en SSB-rapport. Høyre argumenterer for en strengere innvandringspolitikk med fokus på integrering, inkludert språkkrav og selvforsørgelse. De kritiserer venstresiden for å unngå å diskutere innvandringens konsekvenser og mener at løsningen ligger i en strengere innvandrings- og integreringspolitikk, fremfor økte sosiale ytelser. Høyres forslag inkluderer strengere norskkrav for statsborgerskap, krav til selvforsørgelse ved familiegjenforening, og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere, med mål om å få flere innvandrere i arbeid og redusere ulikhet.