De to tyske tenåringene Maria Lepére og Charlotte Pohl reiste jorden rundt og ble nektet innreise til USA ved Hawaii. Amerikanske myndigheter mistenkte at de skulle jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med deres ESTA-visum, og reagerte på at de ikke hadde booket overnatting for oppholdet.
De unge kvinnene hevder at de ble utsatt for streng behandling, inkludert nakenvisitasjon og plassering i en celle med kriminelle. Amerikansk grensekontroll hevder at kvinnene forsøkte å komme inn på falske premisser, mens kvinnene mener at deres forklaringer er blitt feiltolket.
Det tyske utenriksdepartementet bekrefter sin involvering, men understreker at innreisebeslutningen tas av amerikanske myndigheter. Norske UD minner om at gyldig ESTA eller visum ikke garanterer innreise, og at det er reisendes ansvar å følge regelverket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Maria Lepère (18) og Charlotte Pohl (19) fra Rostock ble nektet innreise til USA ved ankomst til Hawaii 18. mars, til tross for godkjent ESTA. Grensevaktene mistenkte at de planla å jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med ESTA-ordningen. Jentene ble pågrepet, satt i håndjern og plassert i et forvaringssenter hvor de ble utsatt for kroppsvisitasjon og satt i celle med kriminelle. De ble deretter sendt tilbake til Tyskland via Tokyo. Jentene nekter for å ha innrømmet ulovlig arbeid og hevder at forklaringene deres ble forvrengt. Den amerikanske grensekontrollen bekrefter at jentene skal ha innrømmet planer om å jobbe, mens tyske myndigheter følger opp saken. Etter Donald Trumps gjenvalg har Tyskland skjerpet reiserådene til USA og advarer om at verken visum eller ESTA garanterer innreise. USA-turismen har gått ned, og amerikanske myndigheter forsøker å berolige reisende.
1 måned siden
Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har pågrepet og holdt flere turister og personer med oppholdstillatelse fra ulike land i forvaring, noen i ukevis, uten å oppgi klare årsaker. Tyske og britiske myndigheter har reagert med å oppdatere sine reiseråd for USA. Flere av de berørte forteller om lange avhør og manglende tilgang til nødvendig medisinsk hjelp. Kritikere mener pågripelsene er et resultat av Trump-administrasjonens innstramming av innvandringspolitikken, og at immigrasjonsmyndighetene målretter seg mot personer basert på politiske meninger eller mindre formelle feil.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
2 måneder siden
Den eldste av de to søstrene fra Bærum, som ble dømt for deltakelse i terrorgruppen IS, har anket dommen. Hun ble dømt til fire års fengsel i Oslo tingrett for sin rolle i terrororganisasjonen. Søstrene var tenåringer da de reiste fra Bærum til Syria i 2013 og sluttet seg til IS. De har hele tiden nektet straffskyld og hevdet at de dro til Syria for å drive hjelpearbeid. Det er foreløpig usikkert om lillesøsteren, som ble dømt til to års fengsel, vil anke dommen.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria i 2013 som tenåringer og sluttet seg til den ytterliggående islamistgruppa. Der giftet de seg med IS-krigere. Etter at IS-kalifatet kollapset, havnet de i kurdiske interneringsleirer med sine barn. I mars 2023 ble de hentet tilbake til Norge av Utenriksdepartementet, siktet og pågrepet av PST. De ble også tiltalt for å ha deltatt på shariakurs og forsøkt å rekruttere kvinner til IS. Den eldste søsteren ble dømt til fire års fengsel, mens den yngste fikk to år, hvorav ett år er betinget. Begge nektet straffskyld.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria som tenåringer i 2013, giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Ifølge tiltalen deltok de i IS' aktiviteter, fikk opplæring og forsøkte å rekruttere andre. Søstrene nekter straffskyld og hevder de ble tvunget inn i IS. Påtalemyndigheten har bedt om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år. Eldstesøsteren var mer aktiv i IS, blant annet med undervisning og rekruttering. Saken har likhetstrekk med en tidligere sak i Høyesterett, der en kvinne ble dømt for ikke-stridende deltakelse i IS. Dom i saken faller i dag.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er i Oslo tingrett dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria i 2013, giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Ifølge tiltalen skal de ha fått opplæring, helsehjelp og hjulpet IS med rekruttering. Den yngste søsteren var 16 år da hun reiste, mens den eldste var 19. Rettssaken varte i seks uker, og påtalemyndigheten ba om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år. Søstrene har nektet straffskyld og hevder de reiste til Syria av religiøse årsaker og for å hjelpe lokalbefolkningen. Begge søstrene var tilsluttet IS, men ingen av dem deltok i stridshandlinger. Tidligere har Høyesterett dømt en kvinne for ikke-stridende deltakelse i IS.
3 måneder siden
I dag faller dommen mot to søstre fra Bærum som reiste til Syria i 2013. Søstrene, som var 16 og 19 år gamle da de reiste, er tiltalt for terrordeltakelse. Ifølge påtalemyndigheten hadde de avtalt med IS-medlemmer å ta imot dem. I Syria giftet de seg med fremmedkrigere og fikk barn. Under rettssaken har søstrene forklart at de ikke følte tilhørighet i Norge og at religionen ble altoppslukende. De hevder de dro til Syria for å drive hjelpearbeid og ble utsatt for tvang. Aktoratet avviser dette og har bedt om fire års fengsel for den eldste og to års fengsel, hvorav ett år betinget, for den yngste. Forsvarerne har bedt om frifinnelse for begge.
4 måneder siden
To kinesiske tenåringer ble pågrepet i Oslo sentrum lille julaften for å ha fløyet en drone i en forbudssone. Politiet lokaliserte de to ved skøytebanen i Bjørvika etter å ha observert dronen. De to, henholdsvis 18 og 19 år gamle, er varetektsfengslet, men ikke avhørt. Droneflygingen fant sted i R102-sonen, som dekker store deler av Oslo sentrum og inkluderer viktige bygninger som Slottet og Stortinget. Utenlandske statsborgere som flyr drone ulovlig risikerer utvisning fra Norge og Schengen-området. Luftfartstilsynet tillater droneflyging i sonen ved samfunnsnyttig formål og tillatelse.
1 måned siden
Tre venninner opplevde problemer med SAS da de mistet flyet sitt til Orlando på grunn av forsinkelser og manglende assistanse i Miami. SAS avviste først krav om refusjon for leiebil, hotell og mat, og tilbød kun 33 kroner i kompensasjon. Etter at TV 2 hjelper deg tok tak i saken, og Forbrukerrådet uttalte at venninnene hadde rett på erstatning, snudde SAS og tilbød dem drøyt 7000 kroner hver i kompensasjon. SAS beklager manglende oppfølging og viser til stor trafikkbelastning som årsak til forsinkelsen.
3 måneder siden
To barn på 11 og 14 år ble nektet ombordstigning på et SAS-fly fra Nice til Oslo, til tross for at foreldrene forsøkte å ordne fullmakt og at en bekjent kunne følge dem. SAS begrunnet avgjørelsen med at foreldrene ikke hadde fylt ut et obligatorisk skjema for barn som reiser alene, mens foreldrene hevdet at lenken til skjemaet ikke fungerte. Transportklagenemnda konkluderte med at SAS måtte erstatte foreldrenes utgifter til nye billetter og betale standarderstatning, da de mente SAS ikke hadde grunnlag for å nekte barna å reise når en voksen bekjent kunne følge dem. SAS har akseptert vedtaket og vil følge opp saken.
1 måned siden
To japanske turister ble arrestert og sendt hjem fra Kina etter en hendelse på Den kinesiske mur. En av turistene blottet rumpa som en spøk, mens den andre tok bilder. Sikkerhetsvakter pågrep dem, og de ble holdt i varetekt i to uker. Hendelsen har vakt oppsikt i Kina, hvor mange har reagert negativt på sosiale medier. Kinesiske myndigheter har ikke kommentert om turistene er utestengt fra landet eller vil motta ytterligere straff. Den kinesiske mur er en del av UNESCOs verdensarv, og det er forbudt å eksponere kroppens nedre halvdel der.
2 måneder siden
To tenåringsjenter er funnet skyldige i drapet på en 14 år gammel jente i Landskrona. Den eldste jenta, 15 år, dømmes til tvangsplassering på en ungdomsinstitusjon i to år og to måneder. Den 13 år gamle jenta var under kriminell lavalder da drapet skjedde. Offeret ble funnet på et industriområde etter å ha blitt utsatt for grov vold. Jentene erkjente grov mishandling, men benektet drap. Retten fant det bevist at de siste knivstikkene mot nakken indikerte forsettlig drap. Offeret ble lokket ut under påskudd av en pysjamasfest, før hun ble angrepet og bundet fast.
2 dager siden
Tre tenåringer er dømt for grov voldtekt i Stavanger. En savnet 17-åring er nå lokalisert, mens en 19-åring anker dommen.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum får i dag dommen etter å ha reist til Syria for 12 år siden. De er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS. Søstrene, som nå er 31 og 27 år gamle, hevder de reiste for å drive hjelpearbeid og ikke hadde mulighet til å forlate Syria. Påtalemakten mener derimot at de var sterkt ideologisk motiverte støttespillere for IS. De giftet seg med fremmedkrigere og utførte flere handlinger som påtalemakten anser som straffbar deltakelse, inkludert å sverge troskap til IS og forsøke å rekruttere andre kvinner. Påtalemakten har bedt om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år, mens forsvarerne har lagt ned påstand om full frifinnelse.