Maria Lepère (18) og Charlotte Pohl (19) fra Rostock ble nektet innreise til USA ved ankomst til Hawaii 18. mars, til tross for godkjent ESTA. Grensevaktene mistenkte at de planla å jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med ESTA-ordningen.
Jentene ble pågrepet, satt i håndjern og plassert i et forvaringssenter hvor de ble utsatt for kroppsvisitasjon og satt i celle med kriminelle. De ble deretter sendt tilbake til Tyskland via Tokyo. Jentene nekter for å ha innrømmet ulovlig arbeid og hevder at forklaringene deres ble forvrengt.
Den amerikanske grensekontrollen bekrefter at jentene skal ha innrømmet planer om å jobbe, mens tyske myndigheter følger opp saken. Etter Donald Trumps gjenvalg har Tyskland skjerpet reiserådene til USA og advarer om at verken visum eller ESTA garanterer innreise. USA-turismen har gått ned, og amerikanske myndigheter forsøker å berolige reisende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
De to tyske tenåringene Maria Lepére og Charlotte Pohl reiste jorden rundt og ble nektet innreise til USA ved Hawaii. Amerikanske myndigheter mistenkte at de skulle jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med deres ESTA-visum, og reagerte på at de ikke hadde booket overnatting for oppholdet. De unge kvinnene hevder at de ble utsatt for streng behandling, inkludert nakenvisitasjon og plassering i en celle med kriminelle. Amerikansk grensekontroll hevder at kvinnene forsøkte å komme inn på falske premisser, mens kvinnene mener at deres forklaringer er blitt feiltolket. Det tyske utenriksdepartementet bekrefter sin involvering, men understreker at innreisebeslutningen tas av amerikanske myndigheter. Norske UD minner om at gyldig ESTA eller visum ikke garanterer innreise, og at det er reisendes ansvar å følge regelverket.
1 måned siden
Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har pågrepet og holdt flere turister og personer med oppholdstillatelse fra ulike land i forvaring, noen i ukevis, uten å oppgi klare årsaker. Tyske og britiske myndigheter har reagert med å oppdatere sine reiseråd for USA. Flere av de berørte forteller om lange avhør og manglende tilgang til nødvendig medisinsk hjelp. Kritikere mener pågripelsene er et resultat av Trump-administrasjonens innstramming av innvandringspolitikken, og at immigrasjonsmyndighetene målretter seg mot personer basert på politiske meninger eller mindre formelle feil.
4 måneder siden
To kinesiske tenåringer ble pågrepet i Oslo sentrum lille julaften for å ha fløyet en drone i en forbudssone. Politiet lokaliserte de to ved skøytebanen i Bjørvika etter å ha observert dronen. De to, henholdsvis 18 og 19 år gamle, er varetektsfengslet, men ikke avhørt. Droneflygingen fant sted i R102-sonen, som dekker store deler av Oslo sentrum og inkluderer viktige bygninger som Slottet og Stortinget. Utenlandske statsborgere som flyr drone ulovlig risikerer utvisning fra Norge og Schengen-området. Luftfartstilsynet tillater droneflyging i sonen ved samfunnsnyttig formål og tillatelse.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
22 dager siden
Tre thailandske sesongarbeidere ble pågrepet på Værnes flyplass etter ankomst fra Thailand via Dubai og København. I bagasjen fant tollere narkotika, inkludert marihuana og kratom, samt 4,5 kilo kjøtt som mistenkes å være rottekjøtt. Politiet mener narkotikaen var ment for videresalg og ønsker de tre utvist. To av de involverte har fått forelegg, mens kvinnen som smuglet marihuana fremstilles for varetektsfengsling. Kjøttet destrueres på grunn av potensiell smittefare.
2 måneder siden
Den eldste av de to søstrene fra Bærum, som ble dømt for deltakelse i terrorgruppen IS, har anket dommen. Hun ble dømt til fire års fengsel i Oslo tingrett for sin rolle i terrororganisasjonen. Søstrene var tenåringer da de reiste fra Bærum til Syria i 2013 og sluttet seg til IS. De har hele tiden nektet straffskyld og hevdet at de dro til Syria for å drive hjelpearbeid. Det er foreløpig usikkert om lillesøsteren, som ble dømt til to års fengsel, vil anke dommen.
1 måned siden
To tenåringar er arresterte og sikta for å ha planlagt eit drap i Stavanger. Ein av dei sikta vart arrestert i nærleiken av bustaden til fornærma, som er sonen til ein politileiar. Kripos etterforskar saka, og ein hypotese er at det dreier seg om eit bestillingsdrap med moglege forgreiningar til kriminelle miljø i Sverige. Politiet utelukkar ikkje fleire pågripingar i saka, der motivet førebels er ukjent. Den andre sikta vart arrestert på Oslo lufthamn og nektar straffskuld.
22 dager siden
Tre thailandske sesongarbeidere ble stoppet av tollpolitiet på Værnes lufthavn med marihuana, rottekjøtt og kratom i bagasjen. Hendelsen skjedde da de var på vei til arbeid i Namdalen. Mannen i reisefølget hadde med seg rotte- og svinekjøtt, samt marihuana. En av kvinnene hadde marihuana og røyketobakk, mens den andre kvinnen hadde kratom, en rusgivende plante. Mannen har tatt på seg skylden for narkotikaen og er varetektsfengslet, mens kvinnen med kratom fikk forelegg og utvises.
8 dager siden
Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene. En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter. ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
2 måneder siden
Donald Trump har startet en deportasjon av migranter som har krysset grensen ulovlig og er tiltalt for kriminelle forhold. Aksjonen har ført til flere pågripelser i storbyer som New York, der politiet har brutt seg inn i boliger og pågrepet personer, inkludert en antatt gjengleder. Dette har skapt frykt og usikkerhet i migrantmiljøene, der mange er redde for å bli deportert. Kritikere mener at aksjonene rammer uskyldige asylsøkere og bryter med internasjonale forpliktelser. Myndighetene har publisert bilder og videoer fra aksjonene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Nicole Reffitt og Micki Witthoeft, to kvinner som kjemper for benådning av de som ble fengslet etter stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2021. Reffitts ektemann sitter fengslet, mens Witthoefts datter ble drept under hendelsen. De bor sammen i Washington D.C. og holder seremonier utenfor fengselet. Trump har lovet å benåde flere av de dømte, noe som skaper håp hos dem, men også frykt hos andre, inkludert Reffitts sønn som tipset FBI om farens deltakelse. Reffitt mener fortsatt at valget i 2020 var stjålet og at mange dommere er aktivister.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria som tenåringer i 2013, giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Ifølge tiltalen deltok de i IS' aktiviteter, fikk opplæring og forsøkte å rekruttere andre. Søstrene nekter straffskyld og hevder de ble tvunget inn i IS. Påtalemyndigheten har bedt om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år. Eldstesøsteren var mer aktiv i IS, blant annet med undervisning og rekruttering. Saken har likhetstrekk med en tidligere sak i Høyesterett, der en kvinne ble dømt for ikke-stridende deltakelse i IS. Dom i saken faller i dag.
2 måneder siden
Den eldste av Bærum-søstrene, som ble dømt til fire års fengsel for deltakelse i terrororganisasjonen IS, har anket dommen. Hennes forsvarer opplyser at anken primært omhandler bevisvurderingen i tingretten. Søsteren ble dømt for å ha bidratt til IS og for å ha vært en del av «moralpolitiet» i Al Hol-leiren. Den yngste søsteren fikk en mildere dom, og det er foreløpig uvisst om hun også vil anke. Statsadvokaten uttaler at anken ikke var uventet, og lagmannsretten vil nå vurdere om saken skal behandles på nytt. Søstrene rømte hjemmefra i 2013 og reiste til Syria hvor de giftet seg med hver sin fremmedkriger.
3 måneder siden
I dag faller dommen mot to søstre fra Bærum som reiste til Syria i 2013. Søstrene, som var 16 og 19 år gamle da de reiste, er tiltalt for terrordeltakelse. Ifølge påtalemyndigheten hadde de avtalt med IS-medlemmer å ta imot dem. I Syria giftet de seg med fremmedkrigere og fikk barn. Under rettssaken har søstrene forklart at de ikke følte tilhørighet i Norge og at religionen ble altoppslukende. De hevder de dro til Syria for å drive hjelpearbeid og ble utsatt for tvang. Aktoratet avviser dette og har bedt om fire års fengsel for den eldste og to års fengsel, hvorav ett år betinget, for den yngste. Forsvarerne har bedt om frifinnelse for begge.