UD har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og understreker at USA kun anerkjenner kjønn ved fødsel ved visumsøknad. Reisende med avvikende kjønn bør kontakte ambassaden før reise.
Reiseforsikring dekker ikke hjemreise ved nektet innreise, advarer Tryg Forsikring, som oppfordrer reisende til å kontrollere søknadsdetaljer. USA legger også vekt på sosiale medier ved innreisekontroll.
En fransk forsker ble nylig nektet innreise etter kritikk av Trumps politikk funnet på telefonen hans.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og følger dermed etter flere europeiske land. Oppdateringen omfatter informasjon om innreise for transpersoner. Ved søknad om visum eller ESTA anerkjenner USA kun søkerens juridiske kjønn ved fødselen. Et gyldig visum garanterer ikke innreise, da endelig avgjørelse tas av amerikanske immigrasjonsmyndigheter ved ankomst.
1 måned siden
Danmark og Finland har oppdatert sine reiseråd for transpersoner som skal reise til USA, etter at Donald Trump har rullet tilbake rettigheter for transpersoner og ikke-binære. Det danske utenriksdepartementet anbefaler transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før avreise for å unngå problemer med reisedokumenter. Frykten er at folk kan bli stoppet på flyplassen og nektet innreise. Trump har kunngjort at USA kun vil anerkjenne to kjønn, og har signert ordrer som ekskluderer transpersoner fra militæret og begrenser tilgang til kjønnsbekreftende behandling. Tyskland og Storbritannia har også skjerpet sine reiseråd. Ingen danske borgere er så langt nektet innreise.
1 måned siden
Danmark anbefaler nå transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før de reiser til USA. Bakgrunnen er bekymring fra LGBT+ Danmark for at transpersoner kan bli stoppet eller utsatt for ubehagelig behandling ved innreise. Danske pass tillater kjønnsbetegnelsen «X», noe som kan skape utfordringer ved visumsøknad, da USA kun tilbyr valgene mann eller kvinne. Det danske utenriksdepartementet har ikke mottatt meldinger om avviste danske statsborgere i USA. Norsk reiseinformasjon om USA påpeker at trakassering av LHBT+-personer har økt i enkelte stater.
17 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler endringer i amerikanske passregler under Trump-administrasjonen, som fører til at transpersoner får pass som viser kjønn ved fødsel. Dette skaper frustrasjon, utrygghet og frykt for egen sikkerhet, da passet ikke samsvarer med deres kjønnsidentitet. Lily fra New York er en av dem som er rammet, og hun har nå droppet sine reiseplaner. Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU saksøker administrasjonen, og mener de nye reglene krenker transpersoners rettigheter og frihet. Trump-administrasjonen begrunner endringene med at det kun finnes to kjønn.
17 dager siden
Utenriksdepartementet (UD) strammer inn på bistanden til nordmenn i utlandet og understreker at nordmenn ikke har juridisk rett på hjelp. UD prioriterer saker som omhandler liv og helse, og de som reiser til land UD advarer mot, kan ikke forvente bistand. Departementet oppfordrer reisende til å være bedre forberedt på klimarelaterte problemer og understreker viktigheten av reiseforsikring, spesielt ved dødsfall i utlandet. De foreslår også at færre ambassader skal utstede pass.
8 dager siden
Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene. En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter. ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
1 måned siden
Mange nordmenn må fornye passet sitt i år, og passkontorer melder om lange ventetider. Reiseforsikringsselskapet Tryg advarer om at reiseforsikringen ikke dekker utgifter dersom man nektes innreise eller pådrar seg kostnader på grunn av manglende pass. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller opphold mens man venter på nye reisedokumenter. Pass må være gyldig under hele reisen, og enkelte land krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise.
28 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.
1 måned siden
Forsikringsselskapet Tryg advarer om at rundt 400 000 nordmenn må fornye passet sitt før sommerferien, og melder om lange ventetider ved passkontorene. Reiseforsikringen dekker ikke utgifter dersom man blir nektet innreise på grunn av manglende eller ugyldig pass. Det er den reisendes ansvar å ha gyldig reisedokumentasjon. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller ekstra opphold grunnet manglende dokumenter. Passet må være gyldig under hele reisen, og gyldigheten på barns pass bør sjekkes spesielt.
1 måned siden
USA avviser at en fransk forsker ble nektet innreise på grunn av kritiske uttalelser om Donald Trump. Ifølge amerikanske myndigheter hadde forskeren konfidensiell informasjon fra et laboratorium på sin elektroniske enhet, i strid med en konfidensialitetsavtale. Eksperter påpeker at det er vanskelig å fastslå den egentlige årsaken, men bemerker at ytringsklimaet i USA har blitt vanskeligere, med økt frykt for negative konsekvenser ved kritikk av tidligere administrasjoner. Amerikanske grensemyndigheter understreker at alle reisende er gjenstand for individuell vurdering, og avviser at politiske motiver ligger bak avgjørelsen.
20 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.
21 dager siden
USA har innført nye regler som tillater avslag på visumsøknader basert på søkeres aktivitet i sosiale medier. Ytringer som støtter terrorlistede grupper som Hamas og Hizbollah, samt antisemittiske ytringer, vil føre til avslag. Innenlands sikkerhetsminister understreker at ytringsfriheten ikke vil beskytte de som oppfordrer til vold og terrorisme. De nye reglene trådte i kraft umiddelbart og gjelder alle typer visum. Utenriksministeren opplyser at mange allerede har mistet visum, og at flere vil miste det fremover.
13 dager siden
Trump-administrasjonen har innført nye visumregler som krever at alle som har besøkt Gaza siden 2007, får sine sosiale medier-profiler gransket. Dette gjelder alle typer visum, inkludert for hjelpearbeidere og diplomater. Dersom granskingen avdekker potensielt belastende informasjon, vil det bli gjennomført en sikkerhetsundersøkelse. Tiltaket kommer etter at administrasjonen allerede har tilbakekalt hundrevis av visum. Kritikere hevder at dette er et angrep på ytringsfriheten, spesielt rettet mot studenter som støtter palestinerne.