Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har pågrepet og holdt flere turister og personer med oppholdstillatelse fra ulike land i forvaring, noen i ukevis, uten å oppgi klare årsaker. Tyske og britiske myndigheter har reagert med å oppdatere sine reiseråd for USA.
Flere av de berørte forteller om lange avhør og manglende tilgang til nødvendig medisinsk hjelp.
Kritikere mener pågripelsene er et resultat av Trump-administrasjonens innstramming av innvandringspolitikken, og at immigrasjonsmyndighetene målretter seg mot personer basert på politiske meninger eller mindre formelle feil.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Artikkelen omhandler utenlandske studenter i USA som er arrestert og plassert i interneringssentre i Louisiana, kjent for dårlige forhold og menneskerettighetsbrudd. Studentene anklages for «antiamerikanske aktiviteter» og støtte til Hamas, noe de selv avviser. En UiT-forsker hevder Trump-administrasjonen tester grensene for rettssystemet, noe som fører til økende selvsensur i akademia og samfunnet. Minst 300 studentvisum er trukket tilbake, og flere studenter er pågrepet nær sine hjem før de fraktes til isolerte fengsler. Kritikken omfatter også mangel på grunnleggende hygiene og medisinsk tilsyn i interneringssentrene.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
2 måneder siden
Donald Trump har beordret fengsling av 30.000 «kriminelle immigranter» på Guantánamo Bay, noe som ifølge en ekspert øker hans popularitet. Samtidig anklages USA for å internere migranter i fengselslignende forhold uten tilgang til omverdenen. En rapport fra International Refugee Assistance Project (IRAP) hevder at dette er ulovlig og at Trump-administrasjonen bevisst blander immigrasjon med kriminalitet. Studier viser at immigranter begår mindre kriminalitet enn amerikanere. Mange immigranter i USA er nå redde og holder seg hjemme, noe som påvirker både arbeidsplasser og lokalsamfunn. Både eksperter og menneskerettsorganisasjoner uttrykker bekymring for hvordan migrantene vil bli behandlet.
2 måneder siden
Donald Trump har startet en deportasjon av migranter som har krysset grensen ulovlig og er tiltalt for kriminelle forhold. Aksjonen har ført til flere pågripelser i storbyer som New York, der politiet har brutt seg inn i boliger og pågrepet personer, inkludert en antatt gjengleder. Dette har skapt frykt og usikkerhet i migrantmiljøene, der mange er redde for å bli deportert. Kritikere mener at aksjonene rammer uskyldige asylsøkere og bryter med internasjonale forpliktelser. Myndighetene har publisert bilder og videoer fra aksjonene.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
3 måneder siden
Donald Trumps administrasjon har iverksatt en omfattende aksjon for å pågripe og deportere migranter uten lovlig opphold. Over 1200 personer ble pågrepet i løpet av to dager. Målet er i utgangspunktet personer som er etterlyst for lovbrudd, men også andre uten lovlig opphold blir pågrepet. Kritikere hevder at ICE pågriper personer uten arrestordre, inkludert asylsøkere. Aksjonen har hatt mest fokus på byer som gir beskyttelse til udokumenterte borgere. Trump-administrasjonen ønsker også å sende migranter til et «Safe Third Country», og en avtale med El Salvador er nær ved å fullføres.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) sin pågripelse av ulovlige innvandrere i USA, som en del av president Trumps politikk. Mange blir pågrepet uten kriminelt rulleblad, noe som fører til at familier splittes ved deportasjon. Artikkelen forteller historier om en asylsøker og en tidligere politimann for å illustrere konsekvensene. Frykt sprer seg i innvandrermiljøer, og institusjoner begrenser samarbeidet med ICE. Selv om ICE sier de fokuserer på kriminelle, plukkes også andre ulovlige innvandrere opp. Presset på ICE for å øke antall pågripelser er stort, men en studie viser at immigranter begår mindre kriminalitet enn amerikanere.
15 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trump-administrasjonen anklages for å forfølge utlendinger som er kritiske til hans politikk. Det gis eksempler på nektet innreise, utvisninger og press mot universiteter for å overvåke studenters politiske aktiviteter. Trump utfordrer rettsstaten og forsvarer deportasjoner uten lov og dom, noe som har ført til bekymring for rettssikkerheten til utlendinger i USA. I en annen hendelse oppsto forvirring under en Champions League-kamp da feil hymne ble spilt før kampstart.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymringer rundt ytringsfrihet og akademisk frihet i USA, etter flere pågripelser av studenter og andre tilreisende. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, angivelig for å ha støttet Hamas, noe som har skapt frykt og usikkerhet. Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) følger situasjonen nøye og står klare til å bistå norske studenter. Kunnskapsdepartementet har uttrykt bekymring for utviklingen, og flere land har oppdatert sine reiseråd for USA. FN har også rådet sine ansatte til å bære identifikasjon.
8 dager siden
Maria Lepère (18) og Charlotte Pohl (19) fra Rostock ble nektet innreise til USA ved ankomst til Hawaii 18. mars, til tross for godkjent ESTA. Grensevaktene mistenkte at de planla å jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med ESTA-ordningen. Jentene ble pågrepet, satt i håndjern og plassert i et forvaringssenter hvor de ble utsatt for kroppsvisitasjon og satt i celle med kriminelle. De ble deretter sendt tilbake til Tyskland via Tokyo. Jentene nekter for å ha innrømmet ulovlig arbeid og hevder at forklaringene deres ble forvrengt. Den amerikanske grensekontrollen bekrefter at jentene skal ha innrømmet planer om å jobbe, mens tyske myndigheter følger opp saken. Etter Donald Trumps gjenvalg har Tyskland skjerpet reiserådene til USA og advarer om at verken visum eller ESTA garanterer innreise. USA-turismen har gått ned, og amerikanske myndigheter forsøker å berolige reisende.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
3 måneder siden
Trump-administrasjonen har startet en storstilt aksjon for å deportere udokumenterte innvandrere, med 538 pågripelser over hele USA. Newark-ordfører Ras Baraka kritiserer aksjonene som ulovlige og terroriserende, og hevder at også amerikanske borgere ble pågrepet. Razziaer ble gjennomført i flere byer, inkludert fribyer som ikke samarbeider med føderale myndigheter om immigrasjon. Statsadvokater i 13 delstater mener at Trump ikke kan tvinge delstatene til å samarbeide om deportasjoner, og kaller hans trusler om straffeforfølgelse for «tomme ord». USAs innenriksdepartement anslår at det er rundt 11 millioner udokumenterte innvandrere i USA.
7 dager siden
Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene. En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter. ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
2 måneder siden
Amerikansk grensepoliti har en liste med 1,4 millioner mennesker som skal utvises fra USA, inkludert 39 nordmenn. Dette fremgår av et skriv fra U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE). Dokumentet viser også at 22 finner, 120 svensker og 45 dansker er omfattet av vedtaket. ICE oppgir ingen begrunnelse for utvisningene. Etter president Trumps innsettelse har ICE gjennomført flere arrestasjoner, noe som har ført til at mange illegale innvandrere nå holder seg skjult. En ulovlig innvandrer fra Mexico forteller at han tar forholdsregler for å beskytte familien sin.
1 måned siden
USA avviser at en fransk forsker ble nektet innreise på grunn av kritiske uttalelser om Donald Trump. Ifølge amerikanske myndigheter hadde forskeren konfidensiell informasjon fra et laboratorium på sin elektroniske enhet, i strid med en konfidensialitetsavtale. Eksperter påpeker at det er vanskelig å fastslå den egentlige årsaken, men bemerker at ytringsklimaet i USA har blitt vanskeligere, med økt frykt for negative konsekvenser ved kritikk av tidligere administrasjoner. Amerikanske grensemyndigheter understreker at alle reisende er gjenstand for individuell vurdering, og avviser at politiske motiver ligger bak avgjørelsen.