USA avviser at en fransk forsker ble nektet innreise på grunn av kritiske uttalelser om Donald Trump. Ifølge amerikanske myndigheter hadde forskeren konfidensiell informasjon fra et laboratorium på sin elektroniske enhet, i strid med en konfidensialitetsavtale.
Eksperter påpeker at det er vanskelig å fastslå den egentlige årsaken, men bemerker at ytringsklimaet i USA har blitt vanskeligere, med økt frykt for negative konsekvenser ved kritikk av tidligere administrasjoner.
Amerikanske grensemyndigheter understreker at alle reisende er gjenstand for individuell vurdering, og avviser at politiske motiver ligger bak avgjørelsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
28 dager siden
Neil Young frykter at han kan bli nektet innreise til USA etter sin kommende Europa-turné på grunn av tidligere kritikk av Donald Trump. Denne bekymringen kommer etter flere tilfeller der reisende har blitt nektet innreise basert på innhold funnet på deres elektroniske enheter. Young har tidligere kritisert Trump offentlig og saksøkt ham for uautorisert bruk av hans musikk. Flere europeiske land har oppdatert sine reiseråd for USA, og advarer reisende om mulige innreiserestriksjoner. Young har planlagt å starte sin USA-turné i august.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Donald Trump har trukket tilbake sikkerhetsklareringen til en rekke politiske motstandere, inkludert tidligere president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Republikaneren Adam Kinzinger, som også er på listen, avfeier handlingen som et «smålig» forsøk på å straffe kritikere, og påpeker at han ikke engang har sikkerhetsklarering. Flere andre berørte har også latterliggjort Trumps grep og mener det er et forsøk på å kneble politiske motstandere. Trump begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger er i landets interesse at disse personene har tilgang til gradert informasjon. Det er tradisjon i USA for at tidligere presidenter beholder sikkerhetsklarering, men Biden trakk Trumps klarering i 2021 på grunn av bekymring for hans oppførsel.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at Donald Trumps gjeninnsettelse som president har dempet reiselysten til USA blant nordmenn. 40 prosent sier de har mindre lyst til å besøke landet, og spesielt kvinner er skeptiske. Bestillingene til USA har gått ned med 33 prosent, og reisebyråer melder om betydelig salgssvikt. Samtidig er Norge en populær destinasjon for amerikanske turister. Eksperter forventer endringer i amerikansk reiselivspolitikk, inkludert mindre forbrukervern for flypassasjerer og mulige innreiserestriksjoner. En budsjettkrangel kan også føre til problemer for reisende.
1 måned siden
Donald Trump har trukket tilbake sikkerhetsklareringen for flere fremtredende politikere, inkludert Kamala Harris og Hillary Clinton. Avgjørelsen rammer også Antony Blinken og Liz Cheney. Trump begrunner dette med at det ikke lenger er i nasjonens interesse at disse personene har tilgang til gradert informasjon. Dette grepet, som følger etter at Biden fratok Trump sikkerhetsklareringen i 2021, understreker den økende politiske splittelsen i USA og tolkes som et hevnmotiv fra Trumps side mot politiske motstandere og kritikere.
3 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
1 måned siden
Danmark og Finland har oppdatert sine reiseråd for transpersoner som skal reise til USA, etter at Donald Trump har rullet tilbake rettigheter for transpersoner og ikke-binære. Det danske utenriksdepartementet anbefaler transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før avreise for å unngå problemer med reisedokumenter. Frykten er at folk kan bli stoppet på flyplassen og nektet innreise. Trump har kunngjort at USA kun vil anerkjenne to kjønn, og har signert ordrer som ekskluderer transpersoner fra militæret og begrenser tilgang til kjønnsbekreftende behandling. Tyskland og Storbritannia har også skjerpet sine reiseråd. Ingen danske borgere er så langt nektet innreise.
2 måneder siden
Donald Trump har sparket flere FBI-ansatte som tidligere har etterforsket ham, og krever en liste over alle som har jobbet med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Dette har ført til sterke reaksjoner fra eksperter, som mener Trump forsøker å undergrave rettsstaten og demokratiet. Trump har også fjernet sikkerhetsklareringer fra kritikere, forbudt mangfoldstiltak og innført et forbud mot pronomen i e-postsignaturer for føderalt ansatte. Eksperter sammenligner utviklingen i USA med land som Polen og Ungarn, og frykter at FBI kan bli et våpen mot politiske motstandere. De mener at Trumps handlinger er et illevarslende tegn for demokratiet.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser på en rekke land, inkludert Norge, med begrunnelsen at USA har blitt utnyttet. Norske bedrifter som eksporterer varer til USA, spesielt sjømatnæringen, kan bli negativt påvirket av dette. Det er usikkert hvordan USA har kommet frem til at norske varer ilegges 15 prosent toll. Tiltaket møter kritikk fra økonomer som frykter tap av arbeidsplasser og økte priser. Dersom EU svarer med toll, kan Norge havne i en vanskelig situasjon utenfor EUs tollmur. Norske myndigheter og bedrifter er usikre på hva de kan forvente.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om at USA bør overta Gazastripen og flytte palestinere, har blitt møtt med sterk kritikk fra norske politikere. MDG og SV beskriver uttalelsene som «skremmende og farlige» og mener de kan føre til økt vold. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Trumps forslag er i strid med USAs tidligere støtte til en tostatsløsning, hvor Gaza og Vestbredden inngår i en palestinsk stat. Samtidig avviser han spekulasjoner om at Jens Stoltenberg vil få en spesiell rolle i kontakt med Trump.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en markant nedgang i interesse for USA-reiser etter at Donald Trump ble president. Reisebyråer i Europa melder om kraftig reduksjon i søk og bestillinger, noe som resulterer i oppsigelser. Eksperter forklarer dette med bekymring for USAs politikk og et ønske om boikott. Mens noen spår nedgang også i forretningsreiser, har Berg Hansen foreløpig ikke sett endringer. Reiseekspert Ole Stouby forventer at nedgangen vil forsterkes fremover, grunnet politisk uro og handelskonflikter.
1 måned siden
Nordmenn reagerer på Donald Trumps politikk, spesielt hans behandling av Ukrainas president, ved å boikotte amerikanske varer og reiser. Reisebyråer rapporterer om nedgang i bestillinger til USA, og en Facebook-gruppe for boikott har fått tusenvis av medlemmer. En psykolog forteller om økt pågang fra pasienter som er bekymret for verdenssituasjonen. En professor mener imidlertid at boikotten vil være virkningsløs og potensielt skade forholdet mellom Norge og USA.