Senter for fredsstudier ved UiT signerte en erklæring om å etterleve Trumps presidentordre, som forbyr bruk av tiltak som fremmer mangfold, likestilling og inkludering, samt forskning på klima og miljø. Rektor ved UiT var uvitende om dette før iTromsø kontaktet ham.
Signaturen er nå trukket tilbake, og saken skal behandles internt. Artikkelen kritiserer UiT for manglende årvåkenhet og understreker viktigheten av kritisk tenkning i akademia, spesielt i en tid preget av geopolitisk usikkerhet og desinformasjon.
Det oppfordres til en gjennomgang av rutiner for å sikre at utenlandske myndigheter ikke blander seg inn i norsk forskning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet. Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene. UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
26 dager siden
Amerikanske ambassader krever at europeiske bedrifter, inkludert norske, må skrive under på at de ikke driver med mangfolds- og inkluderingsarbeid (DEI) for å fortsette samarbeidet. Dette er i tråd med Donald Trumps politikk om å fjerne DEI-tiltak, som han mener er diskriminerende og sløsing med penger. HR Norge har mottatt et slikt brev, men nekter å signere. Frankrike og Belgia har kritisert kravene. Universitetet i Tromsø (UiT) signerte et kravdokument, men trakk det tilbake umiddelbart da det ble oppdaget.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
28 dager siden
President Trumps administrasjon krever skriftlige garantier fra europeiske bedrifter, inkludert norske, om at de ikke praktiserer likestilling og mangfold. Dette skjer gjennom brev fra amerikanske ambassader som truer med sanksjoner dersom kravene ikke etterkommes. Frykten for konsekvenser fører til at flere selskaper justerer sin praksis, noe som skaper et dilemma da de også må overholde EU-direktiver om likestilling. Et dansk næringsliv er i klemme mellom amerikanske krav og EUs lovverk. Et institutt ved Universitetet i Tromsø signerte et dokument, men trakk det tilbake etter kritikk. Situasjonen setter liberale verdier på prøve i næringslivet.
6 dager siden
Artikkelen oppfordrer leserne til å skille mellom diplomatiets høflighetsfraser og en kritisk vurdering av USAs president Donald Trump. Forfatteren mener at norske politikere, som statsministeren og finansministeren, har håndtert møtet med Trump på en profesjonell og diplomatisk måte. Samtidig advares det mot å la seg blende av Trumps ros og sjarm, da han ifølge artikkelen undergraver amerikansk demokrati, akademisk frihet og bidrar til en urettferdig fredsløsning i Ukraina. Leserne oppfordres til å bevare sin kritiske holdning, støtte Ukraina og vise solidaritet med Danmark, samtidig som de overlater diplomatiet til politikerne. Avslutningsvis understrekes viktigheten av å bevare sin integritet og anstendighet i en utfordrende tid.
16 dager siden
Norsk Folkehjelp har mottatt et brev fra det amerikanske utenriksdepartementet som krever bekreftelse på at organisasjonen overholder regler om mangfold, likestilling og inkludering (DEI) etter en presidentordre fra Donald Trump. Tidligere skapte en bistandsfrys fra USA problemer for Norsk Folkehjelp, men mye av støtten ble gjenopprettet. Organisasjonen har svart på brevet, men fremtiden for samarbeidet med USA er fortsatt usikker. UiT Norges arktiske universitet signerte et lignende dokument, men har trukket det tilbake etter å ha omtalt signeringen som et arbeidsuhell.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
8 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
14 dager siden
Trump-administrasjonen truer med å nekte Harvard å ta inn utenlandske studenter hvis universitetet ikke føyer seg etter en rekke krav, inkludert tilsyn med opptak, ansettelser og politiske holdninger, samt nedleggelse av programmet for mangfold, likestilling og inkludering. Myndighetene tilbakeholder også store pengesummer fra universitetet. Trump begrunner tiltakene med et ønske om å bekjempe antisemittisme. Harvard-rektor Alan Garber mener kravene overskrider myndighetenes makt og bryter med ytringsfriheten. Norske næringslivstopper har kritisert Trumps press mot Harvard.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
14 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å nekte dem å ta opp utenlandske studenter hvis universitetet ikke etterkommer nye krav om å legge ned programmer for mangfold, likestilling og inkludering, samt kartlegge studenters holdninger. Rektor Alan Garber avviser kravene. Som følge av dette har Trump-administrasjonen truet med å frata universitetet skattefritaket og har fryst 2,3 milliarder dollar i føderal støtte. Presidenten anklager Harvard for å fremme venstreorientert ideologi og antisemittisme.