Donald Trump har sparket flere FBI-ansatte som tidligere har etterforsket ham, og krever en liste over alle som har jobbet med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Dette har ført til sterke reaksjoner fra eksperter, som mener Trump forsøker å undergrave rettsstaten og demokratiet.
Trump har også fjernet sikkerhetsklareringer fra kritikere, forbudt mangfoldstiltak og innført et forbud mot pronomen i e-postsignaturer for føderalt ansatte. Eksperter sammenligner utviklingen i USA med land som Polen og Ungarn, og frykter at FBI kan bli et våpen mot politiske motstandere.
De mener at Trumps handlinger er et illevarslende tegn for demokratiet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har gått til angrep på føderale dommere som stiller spørsmål ved hans politikk, og antydet riksrett, noe som har skapt bekymring for rettsstatens tilstand i USA. Eksperter mener Trump forsøker å delegitimere domstolene og sette rettssystemet til side. Selv om høyesterettsdommer John Roberts har tatt til motmæle, frykter noen at dommere kan bli redde for å dømme mot presidenten. Konsekvensen kan være et svekket demokrati der presidenten overkjører lovverket, og eksperter spår at Trump vil fortsette å utfordre grensene for sin makt.
1 måned siden
Donald Trump har tatt kraftige grep mot det han anser som «indre fiender» etter at han returnerte til Det hvite hus. Dette inkluderer politiske rivaler, tidligere allierte og etterforskere som har gransket ham. Flere tjenestemenn har blitt sparket, sikkerhetsbeskyttelse er trukket tilbake, og juridiske firmaer som har jobbet mot ham, er blitt sanksjonert. Trump har også opphevet benådninger utstedt av Biden og gått til angrep på enkeltpersoner som New Yorks statsadvokat Letitia James. Tiltakene beskrives som en omfattende utrenskning rettet mot de som etterforsket Trump eller stormingen av Kongressen.
1 måned siden
Donald Trump slår hardt ned på det han kaller «indre fiender» etter at han returnerte til Det hvite hus. Tiltakene rammer politiske rivaler, tidligere allierte og etterforskere. Blant annet er Joe Biden fratatt etterretningsbriefinger, og benådninger er opphevet. Flere tidligere toppembetsmenn har mistet sikkerhetsbeskyttelsen, og FBI-agenter samt aktorer som har etterforsket Trump, er sparket eller omplassert. Advokatfirmaer som har jobbet mot ham, er sanksjonert, og statsadvokat Letitia James er angrepet etter bedragerisaken mot Trump.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
1 måned siden
Donald Trump har trukket tilbake sikkerhetsklareringen til en rekke politiske motstandere, inkludert tidligere president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Republikaneren Adam Kinzinger, som også er på listen, avfeier handlingen som et «smålig» forsøk på å straffe kritikere, og påpeker at han ikke engang har sikkerhetsklarering. Flere andre berørte har også latterliggjort Trumps grep og mener det er et forsøk på å kneble politiske motstandere. Trump begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger er i landets interesse at disse personene har tilgang til gradert informasjon. Det er tradisjon i USA for at tidligere presidenter beholder sikkerhetsklarering, men Biden trakk Trumps klarering i 2021 på grunn av bekymring for hans oppførsel.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
Det amerikanske justisdepartementet har sparket et titalls medarbeidere som jobbet med straffesaker mot tidligere president Donald Trump. Oppsigelsene kommer etter at Trump ble tatt i ed for en ny periode, og rammer ansatte som jobbet med spesialetterforsker Jack Smith. Smith selv sa opp tidligere denne måneden. Nyheten tolkes som et tegn på at Trump-administrasjonen ønsker å fjerne tjenestemenn som ikke anses som lojale. Flere høytstående tjenestemenn er flyttet til nye stillinger, mens det er uvanlig at ansatte lenger ned på rangstigen mister jobben ved politisk ledelsesendring. Fungerende justisminister James McHenry sto for oppsigelsene.
1 måned siden
Donald Trump har trukket tilbake sikkerhetsklareringen for flere fremtredende politikere, inkludert Kamala Harris og Hillary Clinton. Avgjørelsen rammer også Antony Blinken og Liz Cheney. Trump begrunner dette med at det ikke lenger er i nasjonens interesse at disse personene har tilgang til gradert informasjon. Dette grepet, som følger etter at Biden fratok Trump sikkerhetsklareringen i 2021, understreker den økende politiske splittelsen i USA og tolkes som et hevnmotiv fra Trumps side mot politiske motstandere og kritikere.
3 måneder siden
Justisdepartementet i USA har sparket flere ansatte som jobbet med straffesaker mot tidligere president Donald Trump. Avskjedigelsene rammer karrierejurister som jobbet i spesialetterforsker Jack Smiths team, og skjer med umiddelbar virkning. Ifølge en uttalelse fra departementet stoler ikke fungerende justisminister på at disse tjenestemennene vil lojalt gjennomføre presidentens agenda. Tiltaket ses som et tegn på omveltninger i Justisdepartementet under Trump-administrasjonen, og følger administrasjonens mål om å fjerne ansatte de oppfatter som illojale. Det er foreløpig uklart nøyaktig hvilke jurister som er rammet, men avskjedigelsene kommer kort tid etter at Trump benådet over 1500 tilhengere som var tiltalt for sin rolle i stormingen av Kongressen.
24 dager siden
Donald Trumps avsettelse av NSA-sjef Timothy Haugh har skapt spekulasjoner og bekymring. Haugh skal ha blitt sparket etter anbefaling fra konspirasjonsteoretiker Laura Loomer, som anklaget ham for illojalitet. Flere andre tjenestemenn er også fratatt sine stillinger etter Loomers møte med Trump. Senatorer som Angus King og Mitch McConnell uttrykker sterk kritikk og stiller spørsmål ved Trumps kriterier for utnevnelser innen nasjonal sikkerhet. Kongressrepresentant Jim Himes er bekymret for at verdifulle folk sparkes, noe som gjør landet mindre trygt.
3 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke reagerer sterkt på Donald Trumps benådning av 1500 støttespillere som deltok i angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Blant de benådede er Stewart Rhodes, leder for Oath Keepers, og Proud Boys-leder Enrique Tarrio. Løkke beskriver benådningene som «spinnville» og et angrep på rettsvesenet, og mener Trump undergraver demokratiske normer og rettsstatsprinsipper. Han påpeker at Trump benåder personer som angrep politiet, og at dette skjer til tross for at flere republikanere tidligere har uttalt at de ikke burde benådes. Løkke er bekymret for at Trump «graver seg dypere og dypere inn i et hull» med sine handlinger.
3 måneder siden
USAs tidligere forsvarssjef Mark Milley mister både vakthold og sikkerhetsklarering etter ordre fra den nye forsvarsministeren. Dette skjer etter at Milley har uttalt seg kritisk om Donald Trump, blant annet kalt ham «fascist». I tillegg til å miste vaktholdet, blir Milleys militære status gransket, noe som kan føre til nedgradering. Milley har tidligere jobbet i rådet for nasjonal infrastruktur, men ble sparket av Trump på hans første dag som president. Flere andre tidligere tjenestemenn, som Anthony Fauci og John Bolton, har også mistet sitt vakthold. Trump mener de kan betale for sitt eget vakthold.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at demonteringen av den demokratiske rettsstaten i USA, under ledelse av Trump, er en alvorlig trussel mot demokratiet. Tiltak som benådning av dømte etter stormingen av kongressen og utskifting av nøkkelpersonell undergraver rettsvesenet. Erfaringer fra land som Ungarn og Polen viser at slike prosesser er vanskelige å reversere. I motsetning til Europa, mangler USA eksterne institusjoner som kan begrense autokratiske tendenser. Forfatteren understreker at demokrati krever et komplekst system av institusjoner som beskytter både flertallets vilje og mindretallets rettigheter, og advarer om at en svekket amerikansk rettsstat kan ha alvorlige globale konsekvenser.
2 måneder siden
Donald Trump har kunngjort at han vil erstatte forsvarssjef general Charles «CQ» Brown, og varsler samtidig utskiftninger i andre høytstående stillinger i det amerikanske forsvaret. USA-eksperter uttrykker bekymring for at militæret kan bli politisert, noe de mener kan være farlig for demokratiet. Ifølge AP ønsker Trump å fjerne militære ledere som støtter mangfold og likestilling. Eksperter mener Trump svekker tilliten til byråkratiet og militæret ved å kreve lojalitet til seg selv, og anklages for å ville omdanne USA til en bananrepublikk.
2 måneder siden
Donald Trumps to første uker som president har vært preget av rekordmange presidentordre og kaos. Han har innført straffetoll mot flere land, noe som har skapt usikkerhet i verdensøkonomien. Trump har også sparket statsansatte, kuttet i budsjettene for forskning og bistand, og gitt Elon Musk stor kontroll over statlige finanser. Eksperter uttrykker bekymring for demokratiet og mener Trumps politikk kan føre til dårligere flysikkerhet. De beskriver Trump som en radikal president som ikke lar seg begrense av tradisjoner eller normer, og at hans handlinger er verre enn fryktet.