Eksperter advarer om at Donald Trump kan forsøke å omgå grunnlovens begrensninger for å sikre seg en tredje presidentperiode.
Dette kan skje gjennom ulike strategier, som å utfordre valgloven, svekke Kongressens innflytelse, eller ved å bruke en stedfortreder som Vladimir Putin gjorde i Russland.
Selv om mange anser det som usannsynlig, understrekes det at Trumps tidligere handlinger viser en vilje til å tøye grensene for hva som er mulig innenfor det politiske systemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump har antydet at han vurderer en tredje presidentperiode, til tross for grunnlovens begrensning på to perioder. Under et arrangement i Det hvite hus åpnet Trump for ideen, noe som har skapt spekulasjoner om hvordan han eventuelt kan omgå lovverket. Eksperter peker på flere teoretiske muligheter, inkludert å endre grunnloven eller utnytte smutthull. Samtidig uttrykkes det bekymring for at Trump, inspirert av ledere som Putin, kan forsøke å undergrave eller trosse grunnloven gjennom juridiske eller utenomrettslige midler. Noen eksperter mener likevel det er usannsynlig at Trump vil lykkes med å sikre seg en tredje periode.
1 måned siden
Donald Trump har i et intervju antydet at det finnes «metoder» for å omgå USAs grunnlov, som forbyr mer enn to presidentperioder. Han nevnte en mulig rokade med visepresident J.D. Vance som en potensiell løsning. USA-ekspert Sofie Høgestøl oppfordrer til å ta Trumps uttalelser alvorlig, og mener han har vist økt gjennomføringsevne siden sin forrige periode. Hun påpeker at en republikansk kongressrepresentant allerede har foreslått å endre grunnloven for å tillate tre perioder. Høgestøl sammenligner Trumps forslag med Vladimir Putins tidligere manøver i Russland, og mener det er et forsøk på å omgå systemet og folkets vilje.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å stille til en tredje presidentperiode, noe som er grunnlovsstridig. Han har uttalt at det finnes muligheter for å omgå grunnlovens begrensninger. USA-ekspert Hilmar Mjelde utelukker ikke at Trump kan finne veier rundt dette, og mener at det politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem. En republikansk kongressrepresentant har allerede foreslått et grunnlovstillegg for å muliggjøre en tredje periode for Trump. Trump har også blitt anklaget for å utvide presidentmakten og føre en krig mot domstoler, mediene og politiske motstandere. Professor Mjelde advarer om latinamerikanisering av amerikansk politikk.
2 måneder siden
Donald Trump har antydet et ønske om å stille til valg for en tredje periode, til tross for at USAs grunnlov begrenser presidentperioden til to. Eksperter har diskutert flere måter Trump potensielt kan omgå denne begrensningen, inkludert å forsøke å oppheve grunnlovstillegget, utnytte smutthull for å stille som visepresident, satse på en medgjørlig høyesterett, eller rett og slett nekte å gå av. Kritikere mener Trump viser skamløshet og manglende respekt for maktfordelingsprinsippet. Det uttrykkes bekymring for at lojaliteten til Trump i MAGA-bevegelsen og Det republikanske partiet overskygger demokratiske prinsipper, og at institusjonene er i fare for å undergraves.
29 dager siden
Donald Trump har antydet at det finnes metoder for å omgå grunnloven og sikre ham en tredje presidentperiode, noe som har skapt spekulasjoner. Historiker Hans Olav Lahlum avviser dette som urealistisk og viser til USAs 22. grunnlovstillegg som begrenser presidentperioder. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener likevel at det er mulig dersom det republikanske partiet renominerer Trump, og dermed tilsidesetter grunnlovsregelen. Mjelde understreker at politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem.
1 måned siden
Donald Trump vurderer muligheten for å stille til en tredje presidentperiode, selv om USAs grunnlov begrenser presidentperioder til to. Trump hevder at mange ønsker dette og at han ikke spøker når han snakker om å omgå grunnloven. Han nevner mulige metoder for å oppnå dette, inkludert at visepresident JD Vance kan overlate rollen til ham. Trump-allierte har tidligere antydet lignende planer, og Det hvite hus har delt et bilde som sammenligner Trump med en konge.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker faren for at USA under Donald Trump utvikler seg i retning av et diktatur. Den amerikanske grunnloven er ment å hindre maktkonsentrasjon, men Trumps handlinger utfordrer dette. Han forsøker å styre gjennom presidentordrer, krever politisk lojalitet, og reduserer statsapparatet. Artikkelen hevder at USA kan bli et diktatur dersom loven ikke respekteres, rettsvesenet svekkes, eller Kongressen blir en nikkedukke. Dette kan lede til en situasjon som ligner Russland, preget av oligarki og korrupsjon.
17 dager siden
Fredrik Græsvik, tidligere USA-korrespondent for TV 2, er bekymret for Donald Trumps uforutsigbarhet og antydninger om å omgå grunnloven for å bli sittende som president lenger enn to perioder. Græsvik mener Trump kan ha en egeninteresse av å forlenge presidentperioden for å unngå rettssaker og potensielle fengselsstraffer. Han forklarer Trumps popularitet med hans evne til å appellere til velgere som føler seg oversett av etablert politikk.
1 måned siden
Steve Bannon, tidligere rådgiver for Donald Trump, mener Trump vil stille som presidentkandidat igjen og vinne valget. Bannon antyder at de jobber med å finne en løsning for å omgå USAs grunnlovstillegg som begrenser presidentperioder til to. Eksperter har spekulert i flere mulige smutthull Trump kan utnytte, inkludert å stille som visepresident og deretter overta presidentembetet. USA-ekspert Eirik Løkke tror Bannon forsøker å innynde seg hos Trump igjen, og ser også muligheten for at Trump kan erklære unntakstilstand for å beholde makten, men anser slike scenarioer som lite sannsynlige.
1 måned siden
Donald Trump har gått til angrep på føderale dommere som stiller spørsmål ved hans politikk, og antydet riksrett, noe som har skapt bekymring for rettsstatens tilstand i USA. Eksperter mener Trump forsøker å delegitimere domstolene og sette rettssystemet til side. Selv om høyesterettsdommer John Roberts har tatt til motmæle, frykter noen at dommere kan bli redde for å dømme mot presidenten. Konsekvensen kan være et svekket demokrati der presidenten overkjører lovverket, og eksperter spår at Trump vil fortsette å utfordre grensene for sin makt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Vladimir Putins forsøk på å vinne Donald Trumps gunst samtidig som han sverter Volodymyr Zelenskyj. Putin har uttalt at Zelenskyj er illegitim og ikke har rett til å signere avtaler, noe eksperter mener brukes som påskudd for å bryte fremtidige avtaler. Både Russland og Ukraina prøver å innynde seg hos Trump. Trump har kritisert Putin for ikke å forhandle, mens Putin har hyllet Trump. Russland ønsker et møte med Trump for å diskutere Europas fremtid, noe Ukraina advarer mot. Kreml ser Natos utvidelse som en grunnleggende årsak til krigen.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
1 måned siden
Donald Trump har i et intervju antydet at det finnes måter han kan stille til gjenvalg som president i USA, selv om grunnloven begrenser presidentperioden til to. Han sa at mange ønsker at han skal fortsette, men understreket at det er tidlig i hans nåværende periode. Det 22. tillegget i den amerikanske grunnloven utelukker at en president kan gjenvelges mer enn én gang, noe som gjør en tredje periode grunnlovsstridig.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
1 måned siden
Donald Trumps støttespiller Steve Bannon advarer om at Trump risikerer fengsel dersom han ikke vinner presidentvalget i 2028. Trump har antydet at det finnes «metoder» for å omgå grunnlovens begrensning på to perioder. Bannon frykter Demokratene vil forsøke å stille Trump for riksrett. Trump ble tiltalt i flere straffesaker etter valget i 2020, men disse ble forkastet etter at han ble gjenvalgt. Trump åpner også for at visepresident J.D. Vance kan stille til valg og deretter overlate presidentrollen til ham.