En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet.
Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere.
Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
3 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
29 dager siden
UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet. Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene. UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
29 dager siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
8 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymringer rundt ytringsfrihet og akademisk frihet i USA, etter flere pågripelser av studenter og andre tilreisende. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, angivelig for å ha støttet Hamas, noe som har skapt frykt og usikkerhet. Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) følger situasjonen nøye og står klare til å bistå norske studenter. Kunnskapsdepartementet har uttrykt bekymring for utviklingen, og flere land har oppdatert sine reiseråd for USA. FN har også rådet sine ansatte til å bære identifikasjon.
13 dager siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for situasjonen i USA under Trump-administrasjonen, og frykter gjengjeldelse for å kritisere makten. Murkowski er en av få republikanere som åpent har kritisert Trump. Samtidig planlegger Trump-administrasjonen store kutt i offentlige jobber og endringer i samfunnet, inkludert fjerning av DEI-tiltak. Harvard University nekter å bøye seg for Trumps krav, noe som resulterer i tap av betydelig statsstøtte. Advokater som har jobbet med etterforskningen av stormingen av kongressen 6. januar 2021, har også mistet jobbene sine.
1 måned siden
USA-ekspert Hilmar Mjelde rapporterer om økende selvsensur blant kolleger i USA, særlig i Texas, grunnet et sensitivt politisk klima. President Trump ønsker å kutte finansiering til universiteter som tillater protester, og FCC etterforsker flere mediehus. Samtidig har Trumps beslutning om å stanse militærhjelp til Ukraina ført til krisemøter og internasjonal fordømmelse, da dette anses som en støtte til Russland i den sikkerhetspolitiske krisen i Europa.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
2 måneder siden
Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin. I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.