Over 3300 forskere advarer mot konsekvensene av kutt i det amerikanske vitenskapsbyrået NOAA. De frykter ødeleggende skader på viktig forskning.
Over 3300 forskere fra USA og 34 andre land har signert et åpent brev til Kongressen og Trump-administrasjonen. De uttrykker alvorlig bekymring for massive kutt og nedbygging av det amerikanske vitenskapsbyrået National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Ifølge forskerne har NOAA mistet over 2000 ansatte siden januar, noe som utgjør over 20 prosent av arbeidsstyrken.
De advarer om at kuttene undergraver NOAAs evne til å levere kritisk data og varsler om vær, klima, havnivå og andre miljøtrusler, noe som kan få katastrofale konsekvenser globalt. Dr.
Rachel Cleetus fra Union of Concerned Scientists kritiserer Kongressen for passivitet. Samtidig meldes det om at amerikanske forskere søker seg til utlandet, blant annet til et program ved universitetet i Aix-Marseille og til Norge, hvor Forskningsrådet har satt av midler for å tiltrekke utenlandske forskere.
Donald Trump
Rachel Cleetus
Mari Sundli Tveit
Union of Concerned Scientists
Kongressen
Trump-administrasjonen
National Oceanic and Atmospheric Administration
NRK
Universitetet i Aix-Marseille
Forskingsrådet
USA
Europa
Norge
Oslo
Aix-Marseille
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
1 måned siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
15 dager siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for situasjonen i USA under Trump-administrasjonen, og frykter gjengjeldelse for å kritisere makten. Murkowski er en av få republikanere som åpent har kritisert Trump. Samtidig planlegger Trump-administrasjonen store kutt i offentlige jobber og endringer i samfunnet, inkludert fjerning av DEI-tiltak. Harvard University nekter å bøye seg for Trumps krav, noe som resulterer i tap av betydelig statsstøtte. Advokater som har jobbet med etterforskningen av stormingen av kongressen 6. januar 2021, har også mistet jobbene sine.
5 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
18 dager siden
Et lekket notat fra Det hvite hus avslører at Trump-administrasjonen planlegger drastiske kutt i støtten til NATO og FN. Forslaget innebærer å kutte all driftsstøtte til NATO og FN, samt halvere budsjettet til det amerikanske utenriksdepartementet, noe som vil redusere USAs utgifter med 27 milliarder dollar. USA-ekspert Sofie Høgestøl påpeker at Kongressen må godkjenne kuttene, og tror det vil bli vanskelig å få gjennomslag for alle forslagene, spesielt NATO-støtten. Hun mener også at kutt i FN-støtten vil være alvorlig, da USA er FNs største bidragsyter. Foreningen til USAs utenrikstjeneste har reagert kraftig og oppfordrer Kongressen til å avvise budsjettet.
2 dager siden
President Donald Trump har gjennomført store endringer i USAs klimapolitikk i løpet av sine første 100 dager ved makten. Endringene møter sterk kritikk både nasjonalt og internasjonalt.
1 måned siden
UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet. Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene. UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
6 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler oppsigelsen av rundt 350 ansatte i USAs atomvåpenbyrå, National Nuclear Security Administration (NNSA), som senere ble delvis trukket tilbake etter massiv kritikk. Eksperter beskriver Trumps fremgangsmåte som ekstrem og advarer mot å kutte i offentlig sektor uten en gjennomtenkt plan, og frykter tap av viktig kompetanse. Det påpekes at Trump ønsker å redusere USAs statsgjeld ved å slanke offentlig sektor, i tråd med sine valgløfter. Samtidig understrekes det at samfunnet er avhengig av eksperter for å fungere.
9 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
8 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
2 måneder siden
Ansatte i det amerikanske bistandsdirektoratet USAID saksøker Donald Trump etter massive nedskjæringer. Trump-administrasjonen har permittert nesten alle ansatte, og kun 290 av 10.000 ventes å beholde jobben. Fagorganisasjoner mener dette er grunnlovsstridig og skaper en global humanitær krise. Trump og Elon Musk har anklaget USAID-ansatte for kriminalitet og planlegger å slå organisasjonen sammen med utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio. Nedskjæringene kommer etter at Trump-regjeringen frøs bistandsmidler, noe som har ført til kraftige reaksjoner.