
NRK
Klimadata reddes fra Trump: Lagres i norsk gruve
Forskere verden over, inkludert i Norge, jobber med å sikre livsviktige klima- og helsedata fra USA, da de frykter at en potensiell Trump-administrasjon ikke vil ivareta informasjonen. Flere statlige forskningsnettsider er allerede tatt ned, noe som understreker behovet for rask handling for å bevare kritisk kunnskap.
2 dager siden
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Klima- og helsedata fra USA lastes ned og lagres i en nedlagt gruve på Lefdal i Nordfjord, Norge, på grunn av frykt for at dataen ikke er trygg under en potensiell Trump-administrasjon.
Viktige klima- og helsedata fra USA blir nå lastet ned og lagret i en nedlagt gruve på Lefdal i Nordfjord, Norge. Dette skjer som en del av en global aksjon, da forskere frykter at dataen ikke er trygg under en potensiell Trump-administrasjon.
Flere amerikanske statlige forskningsnettsider er allerede tatt ned, noe som forsterker bekymringen. Kristin Halvorsen fra Cicero og Mats Bentsen fra Norce understreker alvoret i situasjonen, og sistnevnte jobber med å identifisere data som er i fare.
Det statlige selskapet Sigma2 har ansvar for serverne i gruven, og regjeringen har bevilget 20 millioner kroner ekstra for å sikre lagringskapasitet. Trump har tidligere kuttet finansiering til klimaforskning og trukket USA ut av Parisavtalen, noe som bidrar til frykten for fremtidig tilgang til kritisk kunnskap.
Donald Trump
Kristin Halvorsen
Mats Bentsen
Lorand Janos Szentannai
Sigrun Aasland
Cicero
Norce
Sigma2
FN
Regjeringen
Vestlandet
USA
Lefdal
Nordfjord
Oslo
Princeton-universitetet
Mauna Loa
Hawaii