UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet.
Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene.
UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
3 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
27 dager siden
Senter for fredsstudier ved UiT signerte en erklæring om å etterleve Trumps presidentordre, som forbyr bruk av tiltak som fremmer mangfold, likestilling og inkludering, samt forskning på klima og miljø. Rektor ved UiT var uvitende om dette før iTromsø kontaktet ham. Signaturen er nå trukket tilbake, og saken skal behandles internt. Artikkelen kritiserer UiT for manglende årvåkenhet og understreker viktigheten av kritisk tenkning i akademia, spesielt i en tid preget av geopolitisk usikkerhet og desinformasjon. Det oppfordres til en gjennomgang av rutiner for å sikre at utenlandske myndigheter ikke blander seg inn i norsk forskning.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
29 dager siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
1 måned siden
USA-ekspert Hilmar Mjelde rapporterer om økende selvsensur blant kolleger i USA, særlig i Texas, grunnet et sensitivt politisk klima. President Trump ønsker å kutte finansiering til universiteter som tillater protester, og FCC etterforsker flere mediehus. Samtidig har Trumps beslutning om å stanse militærhjelp til Ukraina ført til krisemøter og internasjonal fordømmelse, da dette anses som en støtte til Russland i den sikkerhetspolitiske krisen i Europa.
19 dager siden
University of Florida har avbrutt et planlagt undervisningssamarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) innen kjønnsstudier. Samarbeidet skulle koble amerikanske og norske studenter i felles refleksjon rundt skeiv teori. Avbruddet begrunnes med det vanskelige politiske klimaet i USA, der guvernør Ron DeSantis har inntatt en sentral posisjon i «anti woke»-bevegelsen. Selv om kurset var utformet for å være nøytralt, frykter universitetet å miste føderal støtte under president Donald Trump dersom de underviser i temaer som føderale myndigheter ikke setter pris på. Leder Kari Jegerstedt ved UiB beskriver situasjonen som trist og skremmende.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
29 dager siden
Økt politisk uro i USA fører til bekymring blant norske studenter, særlig knyttet til arrestasjoner og innskrenkninger i ytringsfriheten. ANSA melder om økt usikkerhet og pågang fra studenter som vurderer andre studiesteder. Utenriksminister Marco Rubio har fratatt visum til studenter som deltar i demonstrasjoner. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, anklaget for å støtte Hamas etter å ha kritisert universitetets Israel-politikk. ANSA understreker viktigheten av å være klar over risikoen ved politisk engasjement i USA, men støtter studenters rett til ytringsfrihet.
15 dager siden
Harvard universitet mister over 24 milliarder kroner i statsstøtte etter å ha nektet å innfri krav fra Trump-administrasjonen. Professor Jarle Møen ved NHH mener dette er en dramatisk hendelse og et angrep på akademisk frihet. Han påpeker at Harvard har økonomisk styrke til å motstå presset og at det vil skade universitetets omdømme om de gir etter. Kravene begrunnes med bekjempelse av antisemittisme, noe Møen avviser som konstruert. Han ser Trumps handlinger som et autoritært trekk som vil skade USAs posisjon som et attraktivt land for forskning. Tidligere president Obama har rost Harvard for sin motstand.
1 dag siden
President Donald Trump har gjennomført store endringer i USAs klimapolitikk i løpet av sine første 100 dager ved makten. Endringene møter sterk kritikk både nasjonalt og internasjonalt.