Artikkelen undersøker hvordan amerikanske banker reduserer sitt klimafokus grunnet politiske signaler og juridisk press, noe som potensielt kan svekke europeiske bankers klimaambisjoner.
Denne utviklingen avdekker sårbarheter i interessentkapitalismen, hvor bedrifters samfunnsansvar nedprioriteres til fordel for aksjonærinteresser når de økonomiske forholdene endres.
Artikkelen argumenterer for at myndighetene aktivt må fremme grønn omstilling gjennom regulering og insentiver, slik at bærekraftige valg blir økonomisk attraktive snarere enn basert på frivillige forpliktelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Artikkelen omhandler økende salg av amerikanske statsobligasjoner, noe som fører til stigende renter. DNB-sjef Kjerstin Braathen tolker dette som redusert tillit til USA og et behov for likviditet blant investorer. Hun påpeker at selv om likviditetsbehov er en viktig faktor, er tilliten til USA svekket. Samfunnsøkonom Steinar Juel påpeker at lignende hendelser fant sted under finanskrisen i 2008, og understreker usikkerheten rundt USAs økonomiske styring. Det spekuleres i om Trump-administrasjonen vil forsøke å tvinge investorer til å akseptere dårligere vilkår på statsgjelden, noe som kan true investorer og skape uro i finansmarkedene. Artikkelen belyser de potensielle konsekvensene for verdensøkonomien dersom tilliten til amerikansk statsgjeld svekkes ytterligere.
18 dager siden
Artikkelen diskuterer forventninger om økt volatilitet i markedene, drevet av usikkerhet rundt Donald Trumps handelspolitikk. Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken understreker at nye tollsatser raskt endrer situasjonen. Artikkelen peker også på tegn til at amerikanske husholdninger reduserer forbruket. Den europeiske sentralbanken (ECB) forventes å kutte renten som respons på handelskrigen. Flere selskaper har nedjustert sine resultatforventninger, og det er stor spenning knyttet til hva amerikanske storbanker vil kommunisere om dette. Oslo Børs og de amerikanske børsene holder stengt i påsken.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvordan europeisk fotball i økende grad vender blikket mot USA for å øke inntektene. Ligaer som La Liga og Serie A vurderer å avholde offisielle kamper i USA, og UEFA har antydet at Mesterligaen kan følge etter. FIFA vurderer regelendringer som tillater dette. Amerikanske investorer får også større innflytelse i engelsk fotball, og flere Premier League-klubber viser interesse for å spille kamper i USA. Denne utviklingen reiser spørsmål om fotballens tradisjoner og forholdet til sine supportere.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
27 dager siden
Artikkelen beskriver en økende tendens der forbrukere erstatter amerikanske produkter med europeiske alternativer, drevet av politisk uro og et ønske om å støtte verdier som bærekraft og menneskerettigheter. Denne bevegelsen sees som en stille protest mot USA sin politikk preget av proteksjonisme og klimaskepsis. Forbrukerne vurderer nå europeiske alternativer innenfor et bredt spekter av produkter, inkludert teknologi, mat og klær, og legger vekt på verdier i tillegg til kvalitet.
1 måned siden
EU har lempet på kravene til bærekraftsrapportering for selskaper gjennom en såkalt Omnibus-pakke, med mål om å forenkle prosessen og styrke europeisk industri sin konkurranseevne. Færre selskaper vil nå være underlagt rapporteringsplikt, en reduksjon på 80 prosent ifølge EU-kommisjonen. Dette kan skape forvirring for de som allerede har startet rapporteringen. Samtidig uttrykkes det bekymring for at selskaper vil unngå å snakke om sine grønne ambisjoner ('greenhushing'), og at fokuset vil skifte mot økonomisk vekst. Likevel kan enklere regler bidra til den nødvendige omstillingen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende frykten for resesjon i USA, hvor storbanker som Goldman Sachs og Morgan Stanley nedjusterer sine prognoser for økonomisk vekst. Samtidig viser en indikator fra Federal Reserve at USAs BNP kan falle i første kvartal. Økonomer har ulike syn på situasjonen; noen mener resesjonsfrykten er overdreven og tror på økte investeringer, mens andre ser børsfall som en mulighet for å iverksette nødvendige tiltak for å snu utviklingen. Artikkelen diskuterer også Trumps økonomiske politikk, inkludert tollsatser, og bekymringer for at fokus på krig og nasjonalisme kan forverre den økonomiske situasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende statsgjelden og rentene globalt, som skaper bekymring for en potensiell økonomisk krise. Mange land sliter med høy gjeld, og økte renter gjør det dyrere å låne penger. Spesielt USA sin økonomi og politikk påvirker verdens finansmarkeder. Til tross for at sentralbanker har kuttet styringsrentene, har statsrentene skutt i været. Dette fører til at stater må betale mer for sine lån, og det påvirker også andre markeder som boliglån og aksjer. Artikkelen peker på at uansvarlig pengebruk og økende budsjettunderskudd forverrer situasjonen, og at høyere statsrenter kan føre til at investorer flytter penger fra aksjer til statspapirer.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i boligrenter mellom ulike banker. NorDirekte leder an med markedets laveste rente, mens andre banker som KLP og Nybygger også har redusert sine renter. Markedseksperter påpeker at kunder kan spare betydelige summer ved å bytte til banker med lavere rente, selv om det krever en viss innsats å flytte betalinger. Banker som DNB og Bulder Bank forsikrer at de vil opprettholde konkurransedyktige vilkår, og mener konkurransen om kundene er sterk. Det understrekes at det er blitt enklere å bytte bank, og at potensielle besparelser kan være betydelige.
2 måneder siden
Goldman Sachs har reversert sin tidligere policy om å kreve mangfold i styrene til selskaper de bistår med børsnotering. Tidligere måtte selskapene ha minst to «mangfoldige» styremedlemmer, hvorav minst én måtte være kvinne. Banken begrunner endringen med juridisk utvikling knyttet til krav om styremangfold. Denne beslutningen følger en trend der flere amerikanske selskaper har redusert sine mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (DEI), etter at Donald Trump initierte tiltak for å avvikle statlige DEI-programmer. Oljefondssjef Nicolai Tangen har uttrykt bekymring for denne utviklingen og oppfordrer Norge til å fortsette sitt målrettede arbeid med mangfold.
4 måneder siden
En ny medieanalyse viser at klimasaken har fått mindre oppmerksomhet i 2024, noe som har ført til redusert synlighet for partier som tradisjonelt fronter klima. Spesielt Miljøpartiet De Grønne (MDG) har opplevd en kraftig nedgang i medieomtale knyttet til klima, og partiet sliter også på meningsmålingene. Venstre har også sett en stor nedgang i klimasaker i media, men holder seg stabilt på meningsmålingene. Andre grønne partier som Rødt og SV har også opplevd en nedgang, men ikke like dramatisk som MDG. Valgforskere bekrefter at velgerne nå prioriterer andre saker som økonomi og velferd.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot å kutte strømkabler til utlandet, og hevder at dette vil føre til mer ustabile priser og økt sårbarhet. Den kritiserer regjeringen for manglende tiltak for å redusere strømforbruket og for en strømstøtteordning som favoriserer de med høyest forbruk. Artikkelen fremhever behovet for å bygge ut mer fornybar energi og redusere strømforbruket. Den nevner også at regjeringen prioriterer oljeindustrien fremfor fornybar energi. MDG foreslår en mer rettferdig strømstøtte der alle får lik sum, som vil gi insentiv til å redusere forbruket.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er bekymret for at flere store amerikanske selskaper, som Meta, McDonald’s og Walmart, kutter i sine programmer for mangfold, likhet og inkludering (DEI). Tangen mener det er viktig at Norge ikke følger etter denne trenden. Han påpeker at det skjer et skifte i USA, der DEI-stillinger kuttes og fokuset reduseres. Denne utviklingen ses i sammenheng med politiske og juridiske endringer, samt en økende kritikk mot DEI som en «woke»-agenda. Tangen understreker at inkludering kan være lønnsomt hvis det gjøres riktig, og at det er viktig å ta risiko ved ansettelser. Han bekrefter at dette er et tema i Oljefondet, men ikke hovedtemaet.