En uvanlig rask stigning i amerikanske statsrenter har skapt uro i finansmarkedene. NHH-professor Ola H.
Grytten mener dette signaliserer redusert tillit til amerikansk økonomi og at det kan føre til høyere renter globalt. Tradisjonelt har amerikanske statsobligasjoner blitt sett på som en trygg havn i urolige tider, men nå ser investorer ut til å være mer skeptiske.
Kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets er bekymret, men påpeker at sentralbanken følger situasjonen. Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets fremhever at den svekkede tilliten er en ny faktor markedet må vurdere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Rentene på amerikanske statsobligasjoner har steget kraftig, noe som bekymrer eksperter. Utviklingen kan tyde på at obligasjonene ikke lenger anses som en trygg havn for investorer. Storbritannia og Japan er også rammet av stigende renter. Årsakene kan være hedgefond som spekulerer i markedet og frykt for at Kina vil dumpe amerikanske obligasjoner som svar på USAs tolløkninger. Enkelte eksperter advarer om en potensiell fullskala krise hvis USAs sentralbank ikke griper inn, mens andre peker på USAs store budsjettunderskudd som en risikofaktor.
21 dager siden
Artikkelen omhandler økende salg av amerikanske statsobligasjoner, noe som fører til stigende renter. DNB-sjef Kjerstin Braathen tolker dette som redusert tillit til USA og et behov for likviditet blant investorer. Hun påpeker at selv om likviditetsbehov er en viktig faktor, er tilliten til USA svekket. Samfunnsøkonom Steinar Juel påpeker at lignende hendelser fant sted under finanskrisen i 2008, og understreker usikkerheten rundt USAs økonomiske styring. Det spekuleres i om Trump-administrasjonen vil forsøke å tvinge investorer til å akseptere dårligere vilkår på statsgjelden, noe som kan true investorer og skape uro i finansmarkedene. Artikkelen belyser de potensielle konsekvensene for verdensøkonomien dersom tilliten til amerikansk statsgjeld svekkes ytterligere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om en mulig «overgangsperiode» i økonomien og en tilsynelatende likegyldighet til aksjemarkedets utvikling har utløst børsuro. Futuresmarkedet i New York faller, og sjefstrateg i Nordea Markets peker på Trumps uttalelser som en utløsende faktor, sammen med bekymringer for kutt i offentlige utgifter. Uroen forsterkes av Trumps uforutsigbare tollpolitikk og en generell «risk off»-stemning. Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjoner, noe som indikerer økende bekymring for den økonomiske situasjonen. Investorer venter nå spent på de kommende inflasjonstallene før Federal Reserves rentemøte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
3 måneder siden
USA-børsene opplevde et fall fredag, spesielt teknologiaksjer. Dette skjedde etter at jobbtall fra USA viste en uventet sterk økning i sysselsettingen, noe som skapte frykt for at sentralbanken vil holde igjen på rentekuttene. Olav Chen i Storebrand vurderer å redusere sin eksponering mot aksjemarkedet, og følger nøye med på Donald Trumps uttalelser som kan påvirke markedet. Samtidig stiger de amerikanske rentene, noe som indikerer at markedet forventer at sentralbanken vil holde renten høyere lengre. Det er nå usikkerhet rundt hvorvidt det vil komme flere rentekutt i USA.
22 dager siden
Etter uro i markedet forventer rentemarkedet nå fire rentekutt i Norge det neste året, drevet av Trumps tollpolitikk og Kinas svar. Rentestrateg Lars Mouland i Nordea anser dette som en overreaksjon og tror ikke Norges Bank vil kutte renten. Markedets forventninger følger et kraftig børsfall, svekket krone og fallende oljepris, der investorer flykter til obligasjoner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at markedet priser inn tre rentekutt i år, opp fra halvannet, men understreker at dette er negativt ved lavere vekst og økt arbeidsledighet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende statsgjelden og rentene globalt, som skaper bekymring for en potensiell økonomisk krise. Mange land sliter med høy gjeld, og økte renter gjør det dyrere å låne penger. Spesielt USA sin økonomi og politikk påvirker verdens finansmarkeder. Til tross for at sentralbanker har kuttet styringsrentene, har statsrentene skutt i været. Dette fører til at stater må betale mer for sine lån, og det påvirker også andre markeder som boliglån og aksjer. Artikkelen peker på at uansvarlig pengebruk og økende budsjettunderskudd forverrer situasjonen, og at høyere statsrenter kan føre til at investorer flytter penger fra aksjer til statspapirer.
20 dager siden
Artikkelen omhandler uroen i verdens rentemarked som følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Investorer frykter at Kina vil svare på USAs straffetoll ved å selge amerikanske statsobligasjoner, noe som kan føre til en kraftig renteøkning i USA. Dette beskrives som en «økonomisk atombombe». Eksperter påpeker at økte markedsrenter kan få negative konsekvenser for bedrifter og USAs økonomi, og at spekulasjoner om Kinas mulige salg bidrar til usikkerheten. USA har på sin side økt tollen på Kina til 125 prosent.
1 måned siden
Markedet preges av økt volatilitet og usikkerhet, noe som gjenspeiles i at «fryktindeksen» VIX nærmer seg sitt høyeste nivå siden august i fjor. Flere investeringsbanker, inkludert Citigroup og HSBC, har nedgradert amerikanske aksjer på bakgrunn av bekymringer for vekstutsiktene i USA. Robert Næss i Nordea Markets understreker at markedet er svært volatilt og påvirkelig av uttalelser fra sentrale aktører. Nedgangen på Wall Street ble forsterket etter president Trumps kommentarer om en økonomisk «overgangsperiode». Blackrock står fast ved sin positive vurdering av amerikanske aksjer, og tror ikke på resesjon.
2 måneder siden
Artikkelen belyser uro i finansmarkedene knyttet til Donald Trumps mulige tolltrusler og deres potensielle negative innvirkning på verdensøkonomien. En sjefstrateg uttrykker bekymring over Trumps handlemåte og mangel på politisk prosess. I tillegg ser markedet frem mot viktige inflasjonstall fra Norge og USA, samt sentralbanksjef Ida Wolden Baches kommende årstale. Det spekuleres i om talen vil berøre temaer som prisvekst og den økonomiske utviklingen i Norge.
23 dager siden
Verdens børser opplever kraftige fall på grunn av frykt for økonomisk nedgang, resesjon i USA og usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk. Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, påpeker at børsfallet kan redusere forbruket og vanskeliggjøre bedrifters finansiering. Kristian Tunaal i Alfred Berg fremhever at situasjonen er unik, men ser også positive aspekter som tidligere kriser og muligheten for politisk inngripen. Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets antyder at sentralbankene kan kutte renten som følge av svekket økonomi, og at Oslo Børs vil bunne ut etter hvert. Frykten for redusert global etterspørsel rammer også norsk økonomi.
21 dager siden
Uroen på verdens børser fortsetter etter at Donald Trump doblet tollene mot Kina. Eksperter er usikre på hva dette betyr for renten i Norge. Handelskrig, svak krone og svak økonomisk vekst trekker i ulike retninger. Høyere tollsatser kan føre til økt inflasjon, som kan tale for å holde rentene høye. Ekspertene tror ikke svingningene i aksjemarkedet vil ha stor innvirkning på rentene, med mindre det kommer et kraftig fall som påvirker folks forbruk og bedriftenes investeringer.
17 dager siden
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets vurderer at usikkerheten i amerikansk økonomi øker sannsynligheten for store rentekutt. Lav forbrukertillit, på et nivå lavere enn under finanskrisen i 2008, bidrar til mistillit og risiko for økonomisk stagnasjon. Haugland påpeker at rentekutt i USA også vil øke sannsynligheten for rentekutt i Norge. President Trump har presset sentralbanksjef Jerome Powell til å kutte renten, og forsøker å svekke stillingsvernet for offentlige ledere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge, som påvirkes av økende lange renter internasjonalt. Markedet priser inn risiko knyttet til Donald Trumps varslede politikk, som forventes å være inflasjonsdrivende. Dette har ført til at forventningene til antall rentekutt er dempet, og det er en risiko for at rentene kan stige igjen. Norges Bank har blitt kritisert for å være trege med rentekutt, mens andre land allerede har gjennomført flere kutt. Utviklingen i lange renter i Sverige og USA påvirker også norske renter, og økonomer mener Trumps politikk kan tvinge sentralbanker til å revurdere planlagte rentekutt.