President Trumps administrasjon krever skriftlige garantier fra europeiske bedrifter, inkludert norske, om at de ikke praktiserer likestilling og mangfold. Dette skjer gjennom brev fra amerikanske ambassader som truer med sanksjoner dersom kravene ikke etterkommes.
Frykten for konsekvenser fører til at flere selskaper justerer sin praksis, noe som skaper et dilemma da de også må overholde EU-direktiver om likestilling. Et dansk næringsliv er i klemme mellom amerikanske krav og EUs lovverk.
Et institutt ved Universitetet i Tromsø signerte et dokument, men trakk det tilbake etter kritikk. Situasjonen setter liberale verdier på prøve i næringslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trumps presidentordre mot mangfold, likestilling og inkludering (DEI) skaper internasjonale reaksjoner. Den amerikanske ambassaden i Paris har sendt brev til store franske selskaper, der de advarer om at Trumps ordre også gjelder selskaper som er leverandører til den amerikanske regjeringen. Ambassaden krever bekreftelse på at selskapene overholder reglene, noe som har sjokkert franske forretningsfolk. Frykten er at selskaper kan miste lukrative kontrakter. Mange selskaper tilpasser seg, men unngår store endringer globalt. I USA vil FCC blokkere oppkjøp av selskaper som fremmer inkluderingstiltak.
28 dager siden
Amerikanske ambassader i Europa har sendt brev til selskaper der de blir bedt om å bekrefte at de overholder president Donald Trumps ordre om å stanse føderale programmer som fremmer mangfold, likestilling og inkludering (DEI). Flere land, inkludert Frankrike og Spania, har reagert kraftig på det de anser som innblanding i deres selskapers mangfoldsprogrammer. I Norge er det ikke kjent at noen selskaper har mottatt et slikt brev. Den amerikanske ambassaden i Norge opplyser at de gjennomgår sine kontrakter for å sikre at de er i samsvar med presidentordren, og at leverandører kan bli bedt om å bekrefte at de overholder amerikanske antidiskrimineringslover.
25 dager siden
Amerikanske ambassader krever at europeiske bedrifter, inkludert norske, må skrive under på at de ikke driver med mangfolds- og inkluderingsarbeid (DEI) for å fortsette samarbeidet. Dette er i tråd med Donald Trumps politikk om å fjerne DEI-tiltak, som han mener er diskriminerende og sløsing med penger. HR Norge har mottatt et slikt brev, men nekter å signere. Frankrike og Belgia har kritisert kravene. Universitetet i Tromsø (UiT) signerte et kravdokument, men trakk det tilbake umiddelbart da det ble oppdaget.
5 dager siden
Hafslund Celsio, som leverer fjernvarme til USAs ambassade i Oslo, nekter å signere en erklæring som krever at de avslutter tiltak for mangfold, likestilling og inkludering. Dette følger en presidentordre fra Donald Trump som forbyr DEI-initiativ (Diversity, Equity, Inclusion) i arbeidslivet. Oslo kommune, som eier Hafslund, støtter selskapets beslutning og mener slike krav er uvanlige og ikke i tråd med norske verdier. Amerikanske ambassader verden over krever at tjenesteleverandører bekrefter at de følger denne politikken, med trussel om betalingsstans ved avslag. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) påpeker at norsk lovverk forbyr diskriminering og støtter mangfoldsarbeid, noe som gjør Trumps krav problematiske for norske bedrifter. Saken har også vakt reaksjoner i Europa, og norske myndigheter er i dialog med USA om temaet.
2 måneder siden
President Trumps trusler om toll mot EU skaper bekymring for en potensiell handelskrig, noe som kan få konsekvenser for norske bedrifter. Bedriften Storvik på Nordmøre frykter at tollmurer vil ramme deres eksport, spesielt hvis Norge havner utenfor EUs handelspolitikk. NHO deler bekymringen og understreker at redusert handel mellom EU og USA også vil ramme norsk eksport. De mener det er avgjørende at regjeringen sikrer Norge unntak fra en eventuell beskyttelsestoll fra EU, og at det skapes stabile rammebetingelser i Norge.
16 dager siden
Norsk Folkehjelp har mottatt et brev fra det amerikanske utenriksdepartementet som krever bekreftelse på at organisasjonen overholder regler om mangfold, likestilling og inkludering (DEI) etter en presidentordre fra Donald Trump. Tidligere skapte en bistandsfrys fra USA problemer for Norsk Folkehjelp, men mye av støtten ble gjenopprettet. Organisasjonen har svart på brevet, men fremtiden for samarbeidet med USA er fortsatt usikker. UiT Norges arktiske universitet signerte et lignende dokument, men har trukket det tilbake etter å ha omtalt signeringen som et arbeidsuhell.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
3 måneder siden
Donald Trumps planer om å innføre tollmur i USA skaper usikkerhet for norsk eksport, spesielt for laks, olje, gass og metaller. En svak krone kan delvis kompensere for økte kostnader, men mange norske bedrifter opererer med små marginer og er sårbare for konkurranse. Norge står utenfor EUs tollunion, noe som gjør landet utsatt for både amerikansk og europeisk toll. Det er usikkert hvordan dette vil påvirke norske arbeidsplasser, spesielt i distriktene, og det er viktig å forberede seg på mulige konsekvenser. Norske myndigheter må jobbe tett med både USA og EU for å sikre norske interesser og unngå negative konsekvenser for norsk næringsliv.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å nekte dem å ta opp utenlandske studenter hvis universitetet ikke etterkommer nye krav om å legge ned programmer for mangfold, likestilling og inkludering, samt kartlegge studenters holdninger. Rektor Alan Garber avviser kravene. Som følge av dette har Trump-administrasjonen truet med å frata universitetet skattefritaket og har fryst 2,3 milliarder dollar i føderal støtte. Presidenten anklager Harvard for å fremme venstreorientert ideologi og antisemittisme.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk og en potensiell handelskrig mellom USA, Kina og EU. De frykter at Norge kan bli utestengt fra viktige handelsavtaler og at norske varer kan bli utkonkurrert. NHO mener løsningen er tettere samarbeid med EU og en styrking av EØS-avtalen. De peker på at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU, og at regjeringen må implementere EU-direktiver raskere. NHO ser også et potensial i et EU-medlemskap på lang sikt, men fokuserer nå på å utnytte EØS-avtalen best mulig. Flere bedrifter opplever at viktige EU-programmer faller utenfor EØS-avtalen, noe som skaper utfordringer for norsk næringsliv.
27 dager siden
Donald Trumps innføring av toll på norske produkter skaper usikkerhet i norsk næringsliv, spesielt for sjømatnæringen. Bedrifter som Hofseth ser muligheter for effektivisering, mens Mowi uttrykker bekymring. Næringslivsorganisasjoner oppfordrer Norge til å forhandle med USA for å sikre eksporten. Regjeringen er bekymret for konsekvensene, men planlegger dialog fremfor umiddelbare mottiltak for å unngå en eskalerende handelskonflikt.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring i norsk sjømatnæring, som er landets nest største eksportnæring. Aktører frykter en «trippelskvis» og alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og hjørnesteinsbedrifter. NHO understreker at situasjonen er kritisk, spesielt for Vestlandet. Sjømatbedriftene oppfordrer myndighetene til å utvikle en ny eksportstrategi, mens Salmongroup mener Norge er for ensomme utenfor EU og etterlyser nasjonale tiltak for å sikre forutsigbarhet og konkurranseevne.
2 måneder siden
Donald Trumps planer om å innføre 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring hos norske bedrifter. Aluminiumsprodusenten Hydro i Husnes frykter at dette vil ramme deres eksport til Europa. Finansminister Jens Stoltenberg advarer mot å undervurdere situasjonen og bekrefter at regjeringen jobber med saken gjennom samtaler med amerikanske myndigheter. Stoltenberg påpeker at Norge kan rammes på flere måter, inkludert direkte toll, mottiltak fra EU og en generell nedgang i verdensøkonomien. Tillitsvalgt ved Hydro uttrykker bekymring for manglende forutsigbarhet og mulige konsekvenser for norske arbeidsplasser.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
1 måned siden
Donald Trumps handelspolitikk med økte tollsatser truer lønnsomheten ved grensehandel for nordmenn. EU vurderer mottiltak, og Norge forsøker å sikre en avtale med EU for å unngå negative konsekvenser. En handelskrig kan føre til høyere priser på varer, noe som vil merkes i lommeboka ved utenlandshandel. Tollvesenet påpeker at privatpersoner ikke vil merke endringer så lenge de holder seg innenfor verdigrensene for import.