En tidligere Nato-topp advarer om at USA under en mulig ny Trump-administrasjon kan trekke seg ut av forsvarsalliansen. Flere republikanere har uttrykt misnøye med Nato, noe som skaper usikkerhet i Europa.
Eksperter peker på tegn som tyder på at USA distanserer seg fra alliansen, og mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv. Konsekvensene kan bli at Europa må øke sine forsvarsbudsjetter og søke nye allianser.
USA-ekspert mener Norge bør vurdere EU-medlemskap for å signalisere tilhørighet til Europa.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa. Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne. Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
1 måned siden
Jens Stoltenberg advarer mot å anse EU som et fullverdig alternativ til NATO i sikkerhetspolitiske spørsmål, selv i lys av en potensiell reduksjon i USAs engasjement. Han fremhever at NATO, med sin brede deltakelse inkludert USA, er avgjørende for Europas sikkerhet. Stoltenberg mener at Europa og Canada heller bør styrke sin tilstedeværelse og bidrag innenfor NATO-strukturen. Han støtter fortsatt norsk EU-medlemskap av andre årsaker, primært økonomiske og klimarelaterte, men ser ikke EU som en erstatning for NATO i forsvarsspørsmål. EU-debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump igjen ble president i USA, noe som har reist spørsmål om USAs forpliktelser overfor Europa.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
1 måned siden
Tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen er bekymret for det transatlantiske forholdet og mener Europas sikkerhet ikke lenger er garantert gjennom samarbeid med USA. Han kritiserer Trumps utenrikspolitikk og foreslår å øke Natos forsvarsbudsjett til fire prosent av BNP innen 2028. Rasmussen understreker at Europa må handle uavhengig og foreslår sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert Nato-medlemskap. Han tar også til orde for et europeisk fredsbevarende oppdrag for å avskrekke Russland.
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt mener det er uansvarlig av Høyre og Arbeiderpartiet å ikke diskutere norsk EU-medlemskap, spesielt når Nato svekkes og USA viser uforutsigbarhet. Bekymringen kommer etter meldinger om at Europa vil bli ekskludert fra et planlagt toppmøte mellom Trump og Putin om Ukraina. Frankrike har reagert med å kalle inn til et europeisk toppmøte om sikkerhet, men Norge er ikke invitert. Utenriksministeren mener at Europa kan ta større ansvar for egen sikkerhet uten EU-medlemskap, og at det ikke er stor støtte for et selvstendig europeisk forsvar i EU.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om Nato har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser til forsvarsalliansen. Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare Nato-land som ikke betaler nok, noe som ifølge eksperter signaliserer en potensiell svekkelse av artikkel 5. For å trekke USA ut av Nato, trenger Trump støtte fra Kongressen, da lovgivningen krever enten 60 senatorer eller et vedtak fra både Representantenes hus og Senatet. Selv om Russland er opptatt i Ukraina nå, kan situasjonen endre seg, og Trumps uttalelser skaper en mer usikker verden.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, og truer med å ikke forsvare land som ikke investerer nok i forsvar. Dette er et brudd med artikkel 5 i Nato-avtalen. Åtte medlemsland bruker for lite penger på forsvar. EU har vedtatt å øke forsvarsbudsjettene, men det vil ta tid å gjennomføre disse planene. Trump har tidligere kalt Nato «foreldet» og antydet at USA kan komme til å forlate alliansen. Artikkel 5 har kun blitt brukt én gang, da Nato støttet USA etter terrorangrepet i 2001.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
2 måneder siden
En ekspert hevder at USAs reduserte engasjement i Europa er en varslet katastrofe som også truer norsk sikkerhet. USA prioriterer Kina og krever at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, etter å ha forsømt investeringer i eget forsvar. Uttalelser fra USA om Ukraina har satt Europa i kriseberedskap. Zelenskyj oppfordrer Europa til å bygge en egen militærmakt, men en ekspert anser dette som urealistisk. Løsningen ligger heller i at europeiske NATO-land styrker sine nasjonale forsvar og samarbeider tettere.
2 måneder siden
Donald Trump truer med handelskrig mot allierte, noe som skaper usikkerhet i en verden preget av pandemi, krig og økende stormakter. En handelskrig vil svekke forholdet mellom Europa og USA, og reiser spørsmål om USAs pålitelighet. Norge er avhengig av samarbeid med USA, spesielt i nordområdene, og må balansere mellom Europa og USA. Det er viktig å forberede seg på vanskeligere tider og vurdere konsekvensene av Trumps politikk for internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.