Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig.
Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet.
Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
1 måned siden
En tidligere Nato-topp advarer om at USA under en mulig ny Trump-administrasjon kan trekke seg ut av forsvarsalliansen. Flere republikanere har uttrykt misnøye med Nato, noe som skaper usikkerhet i Europa. Eksperter peker på tegn som tyder på at USA distanserer seg fra alliansen, og mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv. Konsekvensene kan bli at Europa må øke sine forsvarsbudsjetter og søke nye allianser. USA-ekspert mener Norge bør vurdere EU-medlemskap for å signalisere tilhørighet til Europa.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, og truer med å ikke forsvare land som ikke investerer nok i forsvar. Dette er et brudd med artikkel 5 i Nato-avtalen. Åtte medlemsland bruker for lite penger på forsvar. EU har vedtatt å øke forsvarsbudsjettene, men det vil ta tid å gjennomføre disse planene. Trump har tidligere kalt Nato «foreldet» og antydet at USA kan komme til å forlate alliansen. Artikkel 5 har kun blitt brukt én gang, da Nato støttet USA etter terrorangrepet i 2001.
1 måned siden
Tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen er bekymret for det transatlantiske forholdet og mener Europas sikkerhet ikke lenger er garantert gjennom samarbeid med USA. Han kritiserer Trumps utenrikspolitikk og foreslår å øke Natos forsvarsbudsjett til fire prosent av BNP innen 2028. Rasmussen understreker at Europa må handle uavhengig og foreslår sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert Nato-medlemskap. Han tar også til orde for et europeisk fredsbevarende oppdrag for å avskrekke Russland.
1 måned siden
Elon Musk har uttrykt sin støtte til at USA trekker seg ut av NATO og FN på sin plattform X. Flere senatorer, deriblant Mike Lee og Thomas Massie, har tatt til orde for det samme. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener NATO allerede er svekket, og viser til at USA stemte sammen med Russland mot Europa i FN som et tegn på manglende støtte til alliansen. Mjelde spår at det vil ta lang tid å gjenoppbygge NATO, hvis det i det hele tatt er mulig.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa. Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne. Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om Nato har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser til forsvarsalliansen. Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare Nato-land som ikke betaler nok, noe som ifølge eksperter signaliserer en potensiell svekkelse av artikkel 5. For å trekke USA ut av Nato, trenger Trump støtte fra Kongressen, da lovgivningen krever enten 60 senatorer eller et vedtak fra både Representantenes hus og Senatet. Selv om Russland er opptatt i Ukraina nå, kan situasjonen endre seg, og Trumps uttalelser skaper en mer usikker verden.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps forhold til Europa og internasjonalt samarbeid etter hans innsettelse som president. Trump inntar en brysk og selvhevdende stil, noe som skaper usikkerhet blant europeiske ledere. Han har tidligere truet med å svekke NATO ved å betinge forsvar av medlemsland med betaling, og han ønsker å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen. Trump har også signalisert interesse for å kjøpe Grønland. Han kritiserer EU og varsler økte tollmurer. Artikkelen fremhever at Europa må forberede seg på en ny virkelighet der USA under Trump kan være en mindre pålitelig partner, og at økte investeringer i forsvar kan bli nødvendig.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.