Elon Musk har tatt til orde for en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, der det ikke er tollavgift. Dette kommer i kontrast til Donald Trumps nylige beslutning om å øke tollsatser for alle land som eksporterer varer til USA.
Trump begrunner tolløkningen med et ønske om å styrke dollaren, rette opp handelsunderskudd og kreve tilbakebetaling for økonomisk støtte USA har gitt.
Musk snakket om tolløkningen og andre temaer som innvandring og krig på en digital kongress i Roma.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Elon Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika. Uttalelsen kommer samtidig som Donald Trump har innført en «grunntoll» på 10 prosent på alle utenlandske varer i USA, og varsler ytterligere tollsatser. Trump argumenterer for at dette vil skape en økonomisk revolusjon og bringe tilbake arbeidsplasser til USA. Flere økonomer, inkludert USAs sentralbanksjef, advarer om at Trumps tollpolitikk kan føre til økt inflasjon og redusert økonomisk vekst.
25 dager siden
Elon Musk har uttalt seg om Donald Trumps tariffplaner og håper på en nulltollordning mellom USA og Europa for å fremme frihandel og en sterkere allianse. Musk, som har en ledende rolle i DOGE, sier dette også har vært hans råd til presidenten. Uttalelsene kommer etter at Trump la frem tollsatser mot nesten alle verdens land, inkludert 20 prosent toll på EU og 15 prosent på Norge. Trump har også antydet at Musks dager i administrasjonen er talte.
23 dager siden
Elon Musk forsøkte å påvirke daværende president Donald Trump til å avstå fra å innføre global toll på varer importert til USA. Samtidig som Musk kritiserte Trumps økonomiske rådgiver, Peter Navarro, forsøkte han personlig å få Trump til å endre kurs, uten å lykkes. Musk har tidligere uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika. Trump har innført tollsatser på minst 10 prosent for nesten all vareimport til USA, og enda høyere for land han anser som 'verstinger'. Musk ser nå ut til å få en mindre profilert politisk rolle.
23 dager siden
Det har oppstått en konflikt mellom Elon Musk og Trumps handelsrådgiver Peter Navarro angående handelspolitikk. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, mens Navarro mener Musk kun fremmer sine egne interesser. Musk har svart med å stille spørsmål ved Navarros økonomiske kompetanse. Samtidig er verdensøkonomien preget av usikkerhet etter at Donald Trump innførte tollmurer, noe som har ført til fall på børsene. Statsminister Støre og DNB-sjef Braathen uttrykker bekymring, men Braathen påpeker at markedet kan snu raskt.
1 måned siden
President Trump forsvarer sin planlagte tollpolitikk med at det handler om å beskytte landets sjel og gjøre USA rikt igjen. Han erkjenner at det kan bli noen forstyrrelser, men avviser at det vil bli store problemer. Trump har allerede innført toll på varer fra Canada og Mexico, noe som har ført til motreaksjoner. Handelsministeren antyder likevel en mulig løsning i forhandlingene med nabolandene. I tillegg varsler Trump en kraftig økning i produksjonen av kritiske mineraler i USA. Elon Musk var til stede under talen og ble trukket frem for sitt arbeid med å kutte offentlige kostnader.
22 dager siden
Elon Musk har forsøkt å påvirke president Donald Trump til å snu i tollspørsmålet, men uten hell. Etter mislykket forsøk gikk Musk til angrep på Trumps handelsrådgiver Peter Navarro på X, og kalte ham blant annet «dummere enn en sekk murstein». Bakgrunnen er Trumps nye tollsatser, som har ført til kraftige fall på verdens børser og store tap for verdens rikeste, inkludert Musk selv. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og USA, og får støtte fra sin bror Kimbal Musk, som mener Trumps tollpolitikk er en skatt på amerikanske forbrukere.
28 dager siden
President Trump har kunngjort innføring av toll på en rekke land, inkludert EU (20 prosent) og Norge (15 prosent). Trump argumenterer for at dette vil gjenreise USAs økonomi og oppfylle valgløfter om å prioritere amerikansk industri. Tiltaket omfatter også 25 prosent toll på bilindustrien. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at dette er et skritt i feil retning og et brudd med USAs tidligere handelspolitikk, mens EU signaliserer at de er klare til å svare på Trumps tollavgifter. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier hun er villig til å bruke «alle tilgjengelige virkemidler» for å beskytte europeisk velstand.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre om gjensidig toll, som innebærer at USA vil innføre tilsvarende tollsatser som andre land har på amerikanske varer. EU har reagert kritisk og uttaler at dette er et steg i feil retning, og at toll er skatter som vil ramme amerikanske innbyggere og økonomi. Trump forsvarer tiltaket med at USA har blitt urettferdig behandlet og ønsker å gjenopprette rettferdighet. Tidligere har Trump varslet toll på stål og aluminium.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer hva toll er og hvorfor USAs president Donald Trump innfører toll på importvarer. Trump mener toll vil balansere handel og redusere USAs underskudd. Tiltakene har ført til bekymring for handelskrig, der land svarer med gjensidige toller, noe som kan skade verdensøkonomien. Europa og Norge kan bli påvirket negativt. Norge forsøker å begrense skadene ved å delta i samtaler med USA og EU.
22 dager siden
Elon Musk har gått hardt ut mot Peter Navarro, tidligere økonomisk rådgiver for Donald Trump, etter Navarros påstand om at Tesla kun monterer biler av deler produsert i utlandet. Musk kalte Navarro «dummere enn en sekk med murstein» og hevder at Tesla produserer de mest amerikanskproduserte bilene. Washington Post melder samtidig at Musk personlig har forsøkt å påvirke Trumps tollpolitikk, og Musk har uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika.
26 dager siden
Donald Trump har innført økte tollsatser på varer fra flere land, noe som har skapt uro i verdensøkonomien. Ifølge eksperter er Trumps motivasjon å redusere USAs handelsunderskudd, skape flere arbeidsplasser i USA og presse Europa og Nato til å øke sine forsvarsutgifter. Tiltakene kan føre til høyere priser for forbrukerne og redusert økonomisk vekst. Finansmarkedene har reagert negativt, og eksperter advarer mot en handelskrig. De anbefaler dialog og forståelse for å løse situasjonen.
27 dager siden
Donald Trump presenterte en tavle med tall for å forklare USAs nye handelspolitikk, men økonomer er skeptiske til beregningene og mener de gir et misvisende bilde av tollsatsene. Tallene viser hvor mye tollen må øke for å oppnå handelsbalanse, men Kalle Moene påpeker at tallene ikke stemmer med SSBs importtall for Norge, og at tollen for Norge burde gått ned. Flere økonomer reagerer også på at beregningen inkluderer moms, og at fremstillingen er manipulerende. Trump ser ut til å mene at handelsunderskudd er en urett begått mot USA.
28 dager siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
2 måneder siden
Donald Trump har startet en handelskrig ved å innføre høye tollmurer mot USAs handelspartnere, inkludert Canada, Mexico og potensielt Europa. Trump ser på handel som et nullsumspill, der en vinner betyr at den andre taper, i motsetning til prinsippet om gjensidig fordelaktig handel. Dette markerer et brudd med USAs tidligere rolle som pådriver for frihandel. Handelskrigen kan føre til høyere priser for forbrukere og redusert økonomisk vekst. Trump ignorerer historiske erfaringer om at handelskriger er ulønnsomme, og opptrer bøllete overfor flere av USAs nære samarbeidspartnere. Han fremstår som en «sterk mann» som forlanger respekt, men hans politikk kan slå tilbake på amerikanske forbrukere.