Elon Musk forsøkte å påvirke daværende president Donald Trump til å avstå fra å innføre global toll på varer importert til USA. Samtidig som Musk kritiserte Trumps økonomiske rådgiver, Peter Navarro, forsøkte han personlig å få Trump til å endre kurs, uten å lykkes.
Musk har tidligere uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika. Trump har innført tollsatser på minst 10 prosent for nesten all vareimport til USA, og enda høyere for land han anser som 'verstinger'.
Musk ser nå ut til å få en mindre profilert politisk rolle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Elon Musk har forsøkt å påvirke president Donald Trump til å snu i tollspørsmålet, men uten hell. Etter mislykket forsøk gikk Musk til angrep på Trumps handelsrådgiver Peter Navarro på X, og kalte ham blant annet «dummere enn en sekk murstein». Bakgrunnen er Trumps nye tollsatser, som har ført til kraftige fall på verdens børser og store tap for verdens rikeste, inkludert Musk selv. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og USA, og får støtte fra sin bror Kimbal Musk, som mener Trumps tollpolitikk er en skatt på amerikanske forbrukere.
24 dager siden
Civita-rådgiver Eirik Løkke og professor Hilmar Mjelde er skeptiske til at Elon Musks forslag om en frihandelssone mellom Europa og USA vil overbevise Donald Trump. Løkke mener Trumps tollpolitikk er skadelig, men ser liten sjanse for endring med mindre republikanske kongressmedlemmer eller amerikanske velgere legger press på presidenten. Han råder Norge til å avvente situasjonen og heller satse på reforhandling. Det spekuleres også i om Musks rolle som rådgiver for Trump er i ferd med å avta, selv om han trolig vil fortsette å ha innflytelse gjennom økonomisk støtte.
25 dager siden
Elon Musk har uttalt seg om Donald Trumps tariffplaner og håper på en nulltollordning mellom USA og Europa for å fremme frihandel og en sterkere allianse. Musk, som har en ledende rolle i DOGE, sier dette også har vært hans råd til presidenten. Uttalelsene kommer etter at Trump la frem tollsatser mot nesten alle verdens land, inkludert 20 prosent toll på EU og 15 prosent på Norge. Trump har også antydet at Musks dager i administrasjonen er talte.
22 dager siden
Elon Musk har gått hardt ut mot Peter Navarro, tidligere økonomisk rådgiver for Donald Trump, etter Navarros påstand om at Tesla kun monterer biler av deler produsert i utlandet. Musk kalte Navarro «dummere enn en sekk med murstein» og hevder at Tesla produserer de mest amerikanskproduserte bilene. Washington Post melder samtidig at Musk personlig har forsøkt å påvirke Trumps tollpolitikk, og Musk har uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika.
25 dager siden
Elon Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika. Uttalelsen kommer samtidig som Donald Trump har innført en «grunntoll» på 10 prosent på alle utenlandske varer i USA, og varsler ytterligere tollsatser. Trump argumenterer for at dette vil skape en økonomisk revolusjon og bringe tilbake arbeidsplasser til USA. Flere økonomer, inkludert USAs sentralbanksjef, advarer om at Trumps tollpolitikk kan føre til økt inflasjon og redusert økonomisk vekst.
23 dager siden
Det har oppstått en konflikt mellom Elon Musk og Trumps handelsrådgiver Peter Navarro angående handelspolitikk. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, mens Navarro mener Musk kun fremmer sine egne interesser. Musk har svart med å stille spørsmål ved Navarros økonomiske kompetanse. Samtidig er verdensøkonomien preget av usikkerhet etter at Donald Trump innførte tollmurer, noe som har ført til fall på børsene. Statsminister Støre og DNB-sjef Braathen uttrykker bekymring, men Braathen påpeker at markedet kan snu raskt.
25 dager siden
Elon Musk har tatt til orde for en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, der det ikke er tollavgift. Dette kommer i kontrast til Donald Trumps nylige beslutning om å øke tollsatser for alle land som eksporterer varer til USA. Trump begrunner tolløkningen med et ønske om å styrke dollaren, rette opp handelsunderskudd og kreve tilbakebetaling for økonomisk støtte USA har gitt. Musk snakket om tolløkningen og andre temaer som innvandring og krig på en digital kongress i Roma.
17 dager siden
Donald Trumps økonomiske rådgiver, Peter Navarro, ble kalt en «idiot» av Elon Musk etter at Navarro beskrev Musk som en «bilmonterer». Musk forsvarte Tesla og hevdet de produserer de mest amerikanskproduserte bilene. Navarro avviste konflikten og spøkte om å ha blitt kalt verre ting. Samtidig har Musk forsøkt å påvirke Trumps tollpolitikk, og Trump har midlertidig utsatt de fleste planlagte gjengjeldelsestollene.
8 dager siden
Elon Musk kunngjorde at han fra mai vil bruke mindre tid på sitt politiske arbeid knyttet til Trump-administrasjonen for å prioritere Tesla. Beslutningen kommer etter at Tesla rapporterte en betydelig nedgang i inntektene for første kvartal, med 19,3 milliarder dollar, ned fra 25,7 milliarder dollar samme periode året før. Bilsalget sank med 20 prosent, særlig i Europa, hvor det også har vært omtalt som «Tesla-skam». Musk har hatt en rolle i en statlig effektiviseringsavdeling under Trump, men skal nå trappe ned denne rollen. Tesla opplever usikkerhet knyttet til Trumps tollsatser og handelskrig, noe Musk har kritisert, og han vil fortsette å arbeide for lavere tollsatser. Selskapet produserer biler i USA, men er avhengig av leverandører i Mexico og Kina for viktige komponenter.
22 dager siden
Donald Trumps tollsatser møter økende motstand, selv fra hans egne støttespillere. Finansminister Scott Bessent forsøkte å overtale presidenten til å moderere sin tilnærming etter at børser over hele verden stupte. Milliardærer som Elon Musk og Bill Ackman har gått offentlig ut mot Trumps politikk, og beskriver situasjonen som en «økonomisk atomkrig». Kritikken kommer også fra republikanere i Senatet, som frykter panikk blant velgerne. JP Morgan Chase sin toppsjef Jamie Dimon advarer mot økt inflasjon og resesjonsfare. Trump selv ser imidlertid ikke ut til å ville endre kurs.
7 dager siden
Elon Musk kunngjorde at han fra mai vil bruke mindre tid på politisk arbeid knyttet til Trump-administrasjonen, for å prioritere Tesla etter en betydelig resultatnedgang. Tesla rapporterte inntekter på 19,3 milliarder dollar i første kvartal, ned fra 25,7 milliarder dollar samme periode året før, med et bilsalg som falt med 20 prosent, særlig i Europa. Musk har vært involvert i effektiviseringsarbeid i den statlige DOGE-avdelingen, men vil nå trappe ned denne rollen. Han anerkjenner kritikk om at han burde fokusere mer på Tesla. Musk påpeker at handelskrigen og tollsatser skaper usikkerhet for selskapet, og vil fortsette å kjempe for lavere tollsatser for å fremme vekst. Tesla produserer biler i USA, men er avhengig av leverandører i Mexico og Kina for viktige komponenter.
20 dager siden
Elon Musk og Peter Navarro, to fremtredende rådgivere for Donald Trump, er involvert i en offentlig og bitter ordkrig. Musk har brukt nedsettende uttrykk om Navarro, mens Navarro har kritisert Musks forretningspraksis. Konflikten dreier seg tilsynelatende om uenighet rundt økonomisk politikk og Musks forsøk på å påvirke Trumps tollpolitikk. Det hvite hus har tilsynelatende valgt å ikke gripe inn i konflikten, og har kommentert saken med en lettvint bemerkning om at «gutter vil være gutter».
1 måned siden
Donald Trump har begrenset Elon Musks innflytelse over nedbemanningen i amerikansk offentlig sektor etter klager over Musks metoder. Trump har nå gitt beskjed om at det er statsrådene, ikke Musk, som styrer departementene. Musks byrå, Doge, skal heretter kun ha en rådgivende rolle. Trump har også rådet Musk til å bruke en mer forsiktig tilnærming til nedbemanningen. Musk var til stede på møtet der de nye retningslinjene ble presentert, og skal ha signalisert sin støtte. Han skal også ha innrømmet at hans departement har gjort feil. Musk har tilbudt republikanske senatorer direkte kontakt for å svare på spørsmål om Doges planer.
1 måned siden
Elon Musk har uttrykt bekymring for at Donald Trumps varslede biltoll vil ha en betydelig innvirkning på Tesla. Bilindustrien har slått alarm og ber Trump om å omgjøre beslutningen. Den varslede tollen på 25 prosent har ført til børsfall, og bilindustrien frykter negative konsekvenser for både global og amerikansk industri. Trump-administrasjonen forventer store inntekter fra tollen, men kritikere advarer om at det vil ramme forbrukere og bilprodusenter. Frankrikes finansminister mener EU må svare med å øke tollen på amerikanske produkter. Bilindustrien er en viktig del av europeisk økonomi, og EU har lagt frem en redningsplan for sektoren.
1 måned siden
Donald Trump, som tidligere har kritisert elbiler, har nå snudd og ønsker å kjøpe en sporty rød Tesla etter å ha blitt overtalt av Elon Musk. Trump inviterte pressen til en bilvisning i Det hvite hus, men sikkerhetsmessige årsaker hindrer ham fra å kjøre bilen selv; den vil bli brukt av hans ansatte. Samtidig har Tesla-aksjen falt betydelig etter at Musk begynte i Trump-administrasjonen. Trump innrømmer at visningen er et reklamestunt for å støtte Musk, som han mener er urettferdig behandlet. Det er også rapportert at Musk har signalisert at han vil gi en stor sum penger til lobbyister knyttet til Trump.