Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland.
Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland.
Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Den pensjonerte amerikanske generalløytnanten Ben Hodges kritiserer Donald Trumps uttalelser om mulig militær inngripen på Grønland. Hodges mener slike trusler er «forferdelige» og skader samholdet i Nato. Han tror ikke amerikanske offiserer ville adlydt en ulovlig ordre om å angripe en Nato-alliert. Flere europeiske ledere har også reagert negativt på Trumps uttalelser. Russiske krigsbloggere ser derimot positivt på utviklingen, og mener USA åpner for omfordeling av territorier. Forsvarsforsker Anders Romarheim mener Trumps uttalelser er en fordel for Putin.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, og truer med å ikke forsvare land som ikke investerer nok i forsvar. Dette er et brudd med artikkel 5 i Nato-avtalen. Åtte medlemsland bruker for lite penger på forsvar. EU har vedtatt å øke forsvarsbudsjettene, men det vil ta tid å gjennomføre disse planene. Trump har tidligere kalt Nato «foreldet» og antydet at USA kan komme til å forlate alliansen. Artikkel 5 har kun blitt brukt én gang, da Nato støttet USA etter terrorangrepet i 2001.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet i lys av Russlands aggresjon i Ukraina. Han understreker at president Trump har oppfordret europeiske NATO-land til å øke sine forsvarsutgifter, da han anser situasjonen som en reell trussel mot kontinentet. Hegseth avviser påstander om at Trumps samtaler med Putin er et svik mot Ukraina, og fremhever at USA er investert i en forhandlet fredsløsning. Han mener det er Europas ansvar å stanse Russlands «krigsmaskin».
1 måned siden
Tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen er bekymret for det transatlantiske forholdet og mener Europas sikkerhet ikke lenger er garantert gjennom samarbeid med USA. Han kritiserer Trumps utenrikspolitikk og foreslår å øke Natos forsvarsbudsjett til fire prosent av BNP innen 2028. Rasmussen understreker at Europa må handle uavhengig og foreslår sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert Nato-medlemskap. Han tar også til orde for et europeisk fredsbevarende oppdrag for å avskrekke Russland.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa. Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne. Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
3 måneder siden
Nato-sjef Mark Rutte advarer europeiske land om at de må øke forsvarsbudsjettene. Han mener dagens mål på 2 prosent av BNP er utilstrekkelig og antyder at manglende opprustning kan føre til at man om få år vil trenge russisk språkkurs. USAs påtroppende president Donald Trump ønsker at Nato-landene skal bruke 5 prosent av BNP på forsvar, et krav som møter motstand fra Tysklands statsminister Olaf Scholz. Scholz mener dette vil kreve store skatteøkninger eller kutt i andre viktige ordninger. Polens forsvarsminister støtter derimot Trumps ambisiøse mål og mener det er en viktig vekker for alliansen.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at NATO-landene bør øke sine forsvarsbudsjetter til 5 prosent av bruttonasjonalproduktet. Dette er en betydelig økning fra dagens mål på 2 prosent. Trump har lenge kritisert NATO-landene for å bruke for lite penger på forsvar. Det nye 5-prosentmålet ble først omtalt av anonyme kilder før jul. I dag er Polen det eneste landet i Europa som er i nærheten av å bruke 5 prosent av BNP på forsvar. Norge planlegger å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2036.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Jens Stoltenberg advarer mot å anse EU som et fullverdig alternativ til NATO i sikkerhetspolitiske spørsmål, selv i lys av en potensiell reduksjon i USAs engasjement. Han fremhever at NATO, med sin brede deltakelse inkludert USA, er avgjørende for Europas sikkerhet. Stoltenberg mener at Europa og Canada heller bør styrke sin tilstedeværelse og bidrag innenfor NATO-strukturen. Han støtter fortsatt norsk EU-medlemskap av andre årsaker, primært økonomiske og klimarelaterte, men ser ikke EU som en erstatning for NATO i forsvarsspørsmål. EU-debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump igjen ble president i USA, noe som har reist spørsmål om USAs forpliktelser overfor Europa.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
3 måneder siden
USAs påtroppende president Donald Trump var ikke et tema under Natos forsvarssjefmøte i Brussel. Trump har tidligere krevd at Nato-landene bruker en større del av sitt BNP på forsvar, og har nå økt kravet til 5 prosent. Natos øverstkommanderende i Europa, general Chris Cavoli, ville ikke spekulere i hva en fremtidig Trump-administrasjon vil gjøre. Støtten til Ukraina var et sentralt tema på møtet, der forsvarssjefene gjentok løftet om å bistå Ukraina i krigen mot Russland. Flere land er urolige for at Trump skal kutte i USAs støtte til Ukraina, men fastholder at deres egen støtte ligger fast.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, ifølge kilder til NBC News. Dette kan innebære å ikke forsvare Nato-land som bruker for lite penger på forsvar, samt å prioritere militærøvelser med land som bruker en viss prosentandel av BNP på forsvar. Kildene hevder at Trump er åpen for endringer som vil rokke ved artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som sier at et angrep på ett medlemsland skal anses som et angrep på alle.