En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt mener det er uansvarlig av Høyre og Arbeiderpartiet å ikke diskutere norsk EU-medlemskap, spesielt når Nato svekkes og USA viser uforutsigbarhet. Bekymringen kommer etter meldinger om at Europa vil bli ekskludert fra et planlagt toppmøte mellom Trump og Putin om Ukraina.
Frankrike har reagert med å kalle inn til et europeisk toppmøte om sikkerhet, men Norge er ikke invitert.
Utenriksministeren mener at Europa kan ta større ansvar for egen sikkerhet uten EU-medlemskap, og at det ikke er stor støtte for et selvstendig europeisk forsvar i EU.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt argumenterer for at Norge bør diskutere EU-medlemskap på nytt, spesielt fordi Nato svekkes og Norge ikke inviteres til viktige møter om europeisk sikkerhet. Han kritiserer Ap og Høyre for manglende vilje til å debattere EU-spørsmålet. Utenriksministeren (Ap) mener derimot at Europa kan styrke sin sikkerhet uten EU-medlemskap. Samtidig foreslår Ukrainas president Zelenskyj at Europa oppretter en egen hær, mens Storbritannia understreker behovet for fortsatt samhold mellom Europa og USA.
2 måneder siden
Forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, mener at Donald Trump og Vladimir Putin vil møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en deling av Ukraina, uten deltakelse fra Ukraina eller andre europeiske land. Neumann hevder at Nato i praksis er oppløst, og at Norge derfor bør søke medlemskap i EU. Han uttrykker bekymring for at en slik deling kan skape et farlig eksempel for fremtiden, føre til radikalisering og sosial uro, og at Trumps hovedmotivasjon er økonomisk gevinst. Neumann understreker behovet for et sterkt norsk forsvar og allianser, og ser EU-medlemskap som en nødvendighet for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges sikkerhetspolitiske situasjon i lys av Donald Trumps uttalelser om å utvide USAs territorium og Russlands invasjon av Ukraina. Det argumenteres for at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å styrke sin sikkerhet, spesielt med tanke på et mer uforutsigbart USA under Trump. Artikkelen fremhever at Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap som følge av krigen i Ukraina, og at Norge bør ha en lignende diskusjon om sin plass i verden. Det påpekes at et tettere samarbeid med EU kan være en fordel i møte med nye trusler, og at Norge kan risikere å havne i en vanskelig situasjon mellom USA og EU utenfor unionen.
1 måned siden
En tidligere Nato-topp advarer om at USA under en mulig ny Trump-administrasjon kan trekke seg ut av forsvarsalliansen. Flere republikanere har uttrykt misnøye med Nato, noe som skaper usikkerhet i Europa. Eksperter peker på tegn som tyder på at USA distanserer seg fra alliansen, og mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv. Konsekvensene kan bli at Europa må øke sine forsvarsbudsjetter og søke nye allianser. USA-ekspert mener Norge bør vurdere EU-medlemskap for å signalisere tilhørighet til Europa.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet i lys av Donald Trumps politikk, som svekker transatlantiske bånd og oppmuntrer Putin. Trumps utspill om Ukraina og Nato har skapt uro og splittelse, noe som har fått europeiske ledere til å diskutere hvordan de kan styrke sitt forsvar og støtte Ukraina. Europa må vise styrke og samhold for å motvirke russisk aggresjon og sikre en varig fred.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
1 måned siden
Tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen er bekymret for det transatlantiske forholdet og mener Europas sikkerhet ikke lenger er garantert gjennom samarbeid med USA. Han kritiserer Trumps utenrikspolitikk og foreslår å øke Natos forsvarsbudsjett til fire prosent av BNP innen 2028. Rasmussen understreker at Europa må handle uavhengig og foreslår sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert Nato-medlemskap. Han tar også til orde for et europeisk fredsbevarende oppdrag for å avskrekke Russland.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør søke EU-medlemskap som svar på endringer i amerikansk utenrikspolitikk og økt global usikkerhet. Møtet mellom Trump og Zelenskyj illustrerer at Europa ikke lenger kan stole like blindt på USA. Forfatteren fremhever at EU-medlemskap vil styrke Norges innflytelse og sikkerhet, samt gi landet en større plattform for å diskutere sikkerhetspolitiske spørsmål. I tillegg understrekes viktigheten av å øke støtten til Ukraina og å styrke det norske forsvaret for å sikre norsk trygghet og stabilitet.
1 måned siden
Erna Solberg uttrykker dyp bekymring over USAs mulige kutt i militær støtte til Ukraina, og mener det vil forverre den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Hun anklager Trump for å risikere å hjelpe Putin å vinne krigen, og understreker at Russland er ansvarlig for konflikten. Solberg oppfordrer Norge og Europa til å øke støtten til Ukraina, investere i eget forsvar og øke våpenproduksjonen for å stå opp for det som er rett.
2 måneder siden
Eksperter kritiserer norske politikere for å unngå en ny EU-debatt i lys av Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. De mener Norge risikerer å miste innflytelse, spesielt innen sikkerhet og forsvar. En meningsmåling viser fortsatt flertall mot EU-medlemskap, men EØS-tilhengere øker. Statsminister Støre og Solberg avviser en ny debatt nå, mens forskere foreslår alternativer som EUs tollunion for å styrke Norges posisjon.