Danmark og Finland har oppdatert sine reiseråd for transpersoner som skal reise til USA, etter at Donald Trump har rullet tilbake rettigheter for transpersoner og ikke-binære. Det danske utenriksdepartementet anbefaler transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før avreise for å unngå problemer med reisedokumenter.
Frykten er at folk kan bli stoppet på flyplassen og nektet innreise. Trump har kunngjort at USA kun vil anerkjenne to kjønn, og har signert ordrer som ekskluderer transpersoner fra militæret og begrenser tilgang til kjønnsbekreftende behandling.
Tyskland og Storbritannia har også skjerpet sine reiseråd. Ingen danske borgere er så langt nektet innreise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Danmark anbefaler nå transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før de reiser til USA. Bakgrunnen er bekymring fra LGBT+ Danmark for at transpersoner kan bli stoppet eller utsatt for ubehagelig behandling ved innreise. Danske pass tillater kjønnsbetegnelsen «X», noe som kan skape utfordringer ved visumsøknad, da USA kun tilbyr valgene mann eller kvinne. Det danske utenriksdepartementet har ikke mottatt meldinger om avviste danske statsborgere i USA. Norsk reiseinformasjon om USA påpeker at trakassering av LHBT+-personer har økt i enkelte stater.
1 måned siden
UD har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og understreker at USA kun anerkjenner kjønn ved fødsel ved visumsøknad. Reisende med avvikende kjønn bør kontakte ambassaden før reise. Reiseforsikring dekker ikke hjemreise ved nektet innreise, advarer Tryg Forsikring, som oppfordrer reisende til å kontrollere søknadsdetaljer. USA legger også vekt på sosiale medier ved innreisekontroll. En fransk forsker ble nylig nektet innreise etter kritikk av Trumps politikk funnet på telefonen hans.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler endringer i amerikanske passregler under Trump-administrasjonen, som fører til at transpersoner får pass som viser kjønn ved fødsel. Dette skaper frustrasjon, utrygghet og frykt for egen sikkerhet, da passet ikke samsvarer med deres kjønnsidentitet. Lily fra New York er en av dem som er rammet, og hun har nå droppet sine reiseplaner. Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU saksøker administrasjonen, og mener de nye reglene krenker transpersoners rettigheter og frihet. Trump-administrasjonen begrunner endringene med at det kun finnes to kjønn.
16 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
3 måneder siden
En artikkel om hvordan transpersoner i USA opplever økt frykt og diskriminering etter Donald Trumps politikk og retorikk. Transpersoner utgjør en liten del av befolkningen, men har fått stor oppmerksomhet i amerikansk politikk. Det er brukt store summer på antitrans-reklame, som har ført til bekymring og frykt for vold. Mange transpersoner sliter psykisk, og det er frykt for at situasjonen vil forverres. Aktivister oppfordrer til samhold og støtte for å bekjempe hat og diskriminering. En meningsmåling viser at mange amerikanere mener transpersoners rettigheter har gått for langt.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og følger dermed etter flere europeiske land. Oppdateringen omfatter informasjon om innreise for transpersoner. Ved søknad om visum eller ESTA anerkjenner USA kun søkerens juridiske kjønn ved fødselen. Et gyldig visum garanterer ikke innreise, da endelig avgjørelse tas av amerikanske immigrasjonsmyndigheter ved ankomst.
3 måneder siden
President Donald Trump har signert en presidentordre som kan føre til at transpersoner nektes å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret. Trump hevder at transpersoner er i strid med en soldats forpliktelse til en ærlig livsførsel og at det er skadelig for militærets beredskap. Han har gitt forsvarsdepartementet i oppdrag å revidere dagens politikk. Tidligere har Trump forsøkt å forby transpersoner i forsvaret, men dette ble opphevet av Joe Biden. Advokater for transpersoner har lovet å kjempe mot et nytt forbud. I tillegg har Trump signert en ordre som forbyr bruk av rase- eller kjønnsbaserte referanser i forsvaret.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Ordren er i tråd med Trumps politikk om at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn, og den vil påvirke hvordan hans administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX. Republikanere mener ordren gjenoppretter rettferdighet for kvinnelige idrettsutøvere. Kjønn og idrett har vært en het debatt internasjonalt, og flere forbund har strammet inn regelverket. Debatten toppet seg under fjorårets OL, der kjønnstesting førte til kontroverser.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Trump hevder ordren skal sikre rettferdighet og beskytte kvinneidretten, og viser til at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn. Ordren vil påvirke tolkningen av borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikanere støtter tiltaket, mens det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere idrettsforbund har strammet inn sine regelverk. Debatten toppet seg under sommer-OL, der kjønnstesting av utøvere skapte kontroverser.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at Donald Trumps gjeninnsettelse som president har dempet reiselysten til USA blant nordmenn. 40 prosent sier de har mindre lyst til å besøke landet, og spesielt kvinner er skeptiske. Bestillingene til USA har gått ned med 33 prosent, og reisebyråer melder om betydelig salgssvikt. Samtidig er Norge en populær destinasjon for amerikanske turister. Eksperter forventer endringer i amerikansk reiselivspolitikk, inkludert mindre forbrukervern for flypassasjerer og mulige innreiserestriksjoner. En budsjettkrangel kan også føre til problemer for reisende.
4 måneder siden
Flere amerikanske universiteter ber utenlandsstudenter om å returnere til USA før Donald Trumps innsettelse 20. januar, på grunn av frykt for nye innreiseforbud. Universitetene advarer om at et innreiseforbud kan tre i kraft kort tid etter innsettelsen. Trump har lovet en strengere innvandringspolitikk, inkludert å gjeninnføre og utvide det tidligere innreiseforbudet for personer fra hovedsakelig muslimske land. Han har også sagt at han vil deportere utenlandske studenter som er «radikale antiamerikanske og antisemittiske». Samtidig har han lovet å gi grønt kort til «de best kvalifiserte» utenlandske studentene som fullfører en grad ved amerikanske universiteter. Over 1,1 millioner utenlandske studenter studerer i USA.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
2 måneder siden
En konflikt mellom USA og Danmark om Grønland skaper bekymring for forholdet mellom USA og Europa. USAs utenriksminister hevder at USA har en legitim interesse i å overta Grønland, mens Danmark avviser et salg. En ekspert ved Forsvarets høgskole mener at konflikten kan skade forholdet mellom Europa og USA, og at Trump kan bruke tvangsdiplomati for å presse gjennom sine krav. Han frykter også at Trump kan kreve økte forsvarsbudsjetter fra NATO-land for å garantere sikkerhet, og at dette kan sette Norge i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Danmarks regjering har sendt meldinger til Donald Trumps team der de uttrykker villighet til å diskutere økt amerikansk militær tilstedeværelse på Grønland. Dette kommer etter at Trump uttalte at han ikke ville utelukke militær makt for å ta kontroll over øya, noe som ble oppfattet som en trussel. Danmark understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for å diskutere andre amerikanske forespørsler. Grønland er selvstyrt, men Danmark har ansvaret for forsvaret. USA har allerede en militærbase på Grønland og en forsvarsavtale med Danmark fra 1951. Den danske regjeringen ønsker å overbevise Trump om at hans sikkerhetsbekymringer kan adresseres uten at USA gjør krav på Grønland.