Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum.
Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst.
Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og følger dermed etter flere europeiske land. Oppdateringen omfatter informasjon om innreise for transpersoner. Ved søknad om visum eller ESTA anerkjenner USA kun søkerens juridiske kjønn ved fødselen. Et gyldig visum garanterer ikke innreise, da endelig avgjørelse tas av amerikanske immigrasjonsmyndigheter ved ankomst.
1 måned siden
UD har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og understreker at USA kun anerkjenner kjønn ved fødsel ved visumsøknad. Reisende med avvikende kjønn bør kontakte ambassaden før reise. Reiseforsikring dekker ikke hjemreise ved nektet innreise, advarer Tryg Forsikring, som oppfordrer reisende til å kontrollere søknadsdetaljer. USA legger også vekt på sosiale medier ved innreisekontroll. En fransk forsker ble nylig nektet innreise etter kritikk av Trumps politikk funnet på telefonen hans.
1 måned siden
Danmark og Finland har oppdatert sine reiseråd for transpersoner som skal reise til USA, etter at Donald Trump har rullet tilbake rettigheter for transpersoner og ikke-binære. Det danske utenriksdepartementet anbefaler transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før avreise for å unngå problemer med reisedokumenter. Frykten er at folk kan bli stoppet på flyplassen og nektet innreise. Trump har kunngjort at USA kun vil anerkjenne to kjønn, og har signert ordrer som ekskluderer transpersoner fra militæret og begrenser tilgang til kjønnsbekreftende behandling. Tyskland og Storbritannia har også skjerpet sine reiseråd. Ingen danske borgere er så langt nektet innreise.
1 måned siden
Danmark anbefaler nå transpersoner å kontakte den amerikanske ambassaden før de reiser til USA. Bakgrunnen er bekymring fra LGBT+ Danmark for at transpersoner kan bli stoppet eller utsatt for ubehagelig behandling ved innreise. Danske pass tillater kjønnsbetegnelsen «X», noe som kan skape utfordringer ved visumsøknad, da USA kun tilbyr valgene mann eller kvinne. Det danske utenriksdepartementet har ikke mottatt meldinger om avviste danske statsborgere i USA. Norsk reiseinformasjon om USA påpeker at trakassering av LHBT+-personer har økt i enkelte stater.
1 måned siden
Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har pågrepet og holdt flere turister og personer med oppholdstillatelse fra ulike land i forvaring, noen i ukevis, uten å oppgi klare årsaker. Tyske og britiske myndigheter har reagert med å oppdatere sine reiseråd for USA. Flere av de berørte forteller om lange avhør og manglende tilgang til nødvendig medisinsk hjelp. Kritikere mener pågripelsene er et resultat av Trump-administrasjonens innstramming av innvandringspolitikken, og at immigrasjonsmyndighetene målretter seg mot personer basert på politiske meninger eller mindre formelle feil.
17 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
17 dager siden
Utenriksdepartementet (UD) strammer inn på bistanden til nordmenn i utlandet og understreker at nordmenn ikke har juridisk rett på hjelp. UD prioriterer saker som omhandler liv og helse, og de som reiser til land UD advarer mot, kan ikke forvente bistand. Departementet oppfordrer reisende til å være bedre forberedt på klimarelaterte problemer og understreker viktigheten av reiseforsikring, spesielt ved dødsfall i utlandet. De foreslår også at færre ambassader skal utstede pass.
8 dager siden
De to tyske tenåringene Maria Lepére og Charlotte Pohl reiste jorden rundt og ble nektet innreise til USA ved Hawaii. Amerikanske myndigheter mistenkte at de skulle jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med deres ESTA-visum, og reagerte på at de ikke hadde booket overnatting for oppholdet. De unge kvinnene hevder at de ble utsatt for streng behandling, inkludert nakenvisitasjon og plassering i en celle med kriminelle. Amerikansk grensekontroll hevder at kvinnene forsøkte å komme inn på falske premisser, mens kvinnene mener at deres forklaringer er blitt feiltolket. Det tyske utenriksdepartementet bekrefter sin involvering, men understreker at innreisebeslutningen tas av amerikanske myndigheter. Norske UD minner om at gyldig ESTA eller visum ikke garanterer innreise, og at det er reisendes ansvar å følge regelverket.
28 dager siden
Britiske myndigheter har innført nye innreiseregler som krever at nordmenn søker om elektronisk innreisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia. Reglene trer i kraft umiddelbart og gjelder for de fleste europeiske land. Søknaden koster fra ti pund og må gjøres digitalt via en nettside eller app. Behandlingstiden kan være opptil tre virkedager, og tillatelsen varer i to år. Frende Forsikring advarer om at reiseforsikringen ikke dekker nektet innreise dersom man mangler nødvendige papirer. Den norske ambassaden i London har tidligere informert om endringen og advarer mot falske nettsider.
8 dager siden
Maria Lepère (18) og Charlotte Pohl (19) fra Rostock ble nektet innreise til USA ved ankomst til Hawaii 18. mars, til tross for godkjent ESTA. Grensevaktene mistenkte at de planla å jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med ESTA-ordningen. Jentene ble pågrepet, satt i håndjern og plassert i et forvaringssenter hvor de ble utsatt for kroppsvisitasjon og satt i celle med kriminelle. De ble deretter sendt tilbake til Tyskland via Tokyo. Jentene nekter for å ha innrømmet ulovlig arbeid og hevder at forklaringene deres ble forvrengt. Den amerikanske grensekontrollen bekrefter at jentene skal ha innrømmet planer om å jobbe, mens tyske myndigheter følger opp saken. Etter Donald Trumps gjenvalg har Tyskland skjerpet reiserådene til USA og advarer om at verken visum eller ESTA garanterer innreise. USA-turismen har gått ned, og amerikanske myndigheter forsøker å berolige reisende.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler endringer i amerikanske passregler under Trump-administrasjonen, som fører til at transpersoner får pass som viser kjønn ved fødsel. Dette skaper frustrasjon, utrygghet og frykt for egen sikkerhet, da passet ikke samsvarer med deres kjønnsidentitet. Lily fra New York er en av dem som er rammet, og hun har nå droppet sine reiseplaner. Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU saksøker administrasjonen, og mener de nye reglene krenker transpersoners rettigheter og frihet. Trump-administrasjonen begrunner endringene med at det kun finnes to kjønn.
26 dager siden
Nordmenn som skal reise til Storbritannia må fra 1. april søke om innreisetillatelse, kalt ETA. Flyselskaper som Norwegian og SAS sjekker at reisende har gyldig ETA før de slipper dem om bord på flyet. Innreisetillatelsen er knyttet til passet og er gyldig i to år. Reisende er selv ansvarlige for å ha papirene i orden, da politiet ikke kontrollerer dette ved utreise fra Norge. Personer som har begått straffbare handlinger kan få avslag på søknaden.
20 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.
2 måneder siden
Amerikansk grensepoliti har en liste med 1,4 millioner mennesker som skal utvises fra USA, inkludert 39 nordmenn. Dette fremgår av et skriv fra U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE). Dokumentet viser også at 22 finner, 120 svensker og 45 dansker er omfattet av vedtaket. ICE oppgir ingen begrunnelse for utvisningene. Etter president Trumps innsettelse har ICE gjennomført flere arrestasjoner, noe som har ført til at mange illegale innvandrere nå holder seg skjult. En ulovlig innvandrer fra Mexico forteller at han tar forholdsregler for å beskytte familien sin.
21 dager siden
USA har innført nye regler som tillater avslag på visumsøknader basert på søkeres aktivitet i sosiale medier. Ytringer som støtter terrorlistede grupper som Hamas og Hizbollah, samt antisemittiske ytringer, vil føre til avslag. Innenlands sikkerhetsminister understreker at ytringsfriheten ikke vil beskytte de som oppfordrer til vold og terrorisme. De nye reglene trådte i kraft umiddelbart og gjelder alle typer visum. Utenriksministeren opplyser at mange allerede har mistet visum, og at flere vil miste det fremover.