Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene.
En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter.
ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Økt politisk uro i USA fører til bekymring blant norske studenter, særlig knyttet til arrestasjoner og innskrenkninger i ytringsfriheten. ANSA melder om økt usikkerhet og pågang fra studenter som vurderer andre studiesteder. Utenriksminister Marco Rubio har fratatt visum til studenter som deltar i demonstrasjoner. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, anklaget for å støtte Hamas etter å ha kritisert universitetets Israel-politikk. ANSA understreker viktigheten av å være klar over risikoen ved politisk engasjement i USA, men støtter studenters rett til ytringsfrihet.
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymringer rundt ytringsfrihet og akademisk frihet i USA, etter flere pågripelser av studenter og andre tilreisende. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, angivelig for å ha støttet Hamas, noe som har skapt frykt og usikkerhet. Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) følger situasjonen nøye og står klare til å bistå norske studenter. Kunnskapsdepartementet har uttrykt bekymring for utviklingen, og flere land har oppdatert sine reiseråd for USA. FN har også rådet sine ansatte til å bære identifikasjon.
16 dager siden
Et amerikansk universitet har advart internasjonale studenter mot å delta i demonstrasjoner eller dele politiske meninger i sosiale medier, på grunn av frykt for deportasjoner som følge av innstramminger. Flere utenlandske studenter har blitt arrestert og deportert, angivelig for å ha støttet Hamas eller deltatt i pro-palestinske demonstrasjoner. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland uttrykker bekymring for ytringsfriheten, og ANSA følger situasjonen nøye, og oppfordrer studenter til å være oppmerksomme. Jurist Anine Kierulf mener dette er en innskrenking av ytringsfriheten, selv om grunnlaget for deportasjonene er uklart.
16 dager siden
Andrea Bolstad (20), en norsk journalistikkstudent i USA, opplever at hennes ytringsfrihet er begrenset etter at Donald Trump ble president. Hun forteller om advarsler fra universitetsledelsen om å være forsiktig med hva hun legger ut på sosiale medier og å unngå å kritisere Trump-administrasjonen. Studenter fra enkelte land anbefales å ikke reise hjem, og flere internasjonale studenter har blitt pågrepet og utvist. Arrangementer for minoritetsgrupper ved universitetet har blitt avlyst. Bolstad frykter at dette er et første steg mot økt sensur også for amerikanske borgere, men nekter å la seg målbinde og er villig til å ta konsekvensene av å dele sin historie.
4 måneder siden
Flere amerikanske universiteter ber utenlandsstudenter om å returnere til USA før Donald Trumps innsettelse 20. januar, på grunn av frykt for nye innreiseforbud. Universitetene advarer om at et innreiseforbud kan tre i kraft kort tid etter innsettelsen. Trump har lovet en strengere innvandringspolitikk, inkludert å gjeninnføre og utvide det tidligere innreiseforbudet for personer fra hovedsakelig muslimske land. Han har også sagt at han vil deportere utenlandske studenter som er «radikale antiamerikanske og antisemittiske». Samtidig har han lovet å gi grønt kort til «de best kvalifiserte» utenlandske studentene som fullfører en grad ved amerikanske universiteter. Over 1,1 millioner utenlandske studenter studerer i USA.
5 dager siden
Trump-administrasjonen har midlertidig gjenopprettet registreringen og visumstatusen til tusenvis av utenlandske studenter i USA etter at mange mistet sine rettigheter brått. Immigrasjonsmyndighetene ICE har omgjort opphevelsen av visumstatusen, etter at over 130 studenter samlet seg for å saksøke administrasjonen. Flere dommere har også gjenopprettet statusen til utenlandske studenter, ikke bare de som deltok i søksmålet. Mange utenlandske studenter har begynt å revurdere studiemulighetene i USA etter en økt offensiv fra Trump-administrasjonen mot universiteter og utenlandske studenter. Enkelte studenter har blitt pågrepet og utvist for å ha deltatt i demonstrasjoner eller uttrykt kritikk mot Israel og Trump-administrasjonen på sosiale medier.
1 måned siden
Nordmenn reagerer på Donald Trumps politikk, spesielt hans behandling av Ukrainas president, ved å boikotte amerikanske varer og reiser. Reisebyråer rapporterer om nedgang i bestillinger til USA, og en Facebook-gruppe for boikott har fått tusenvis av medlemmer. En psykolog forteller om økt pågang fra pasienter som er bekymret for verdenssituasjonen. En professor mener imidlertid at boikotten vil være virkningsløs og potensielt skade forholdet mellom Norge og USA.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å miste retten til å ta imot utenlandske studenter hvis universitetet ikke deler informasjon om visumholdere. Innenlands sikkerhetsminister Kristi Noem krever dokumentasjon på «ulovlige og voldelige aktiviteter» blant utenlandske studenter og anklager universitetet for å fremme en «antiamerikansk, pro-Hamas ideologi». Samtidig har departementet kansellert to tilskudd til Harvard på til sammen 2,7 millioner dollar. Harvard avviser flere av regjeringens krav, men sier de vil følge loven. Menneskerettighetsadvokater har uttrykt bekymring for ytringsfriheten.
12 dager siden
Trump-administrasjonen har innført nye visumregler som krever at alle som har besøkt Gaza siden 2007, får sine sosiale medier-profiler gransket. Dette gjelder alle typer visum, inkludert for hjelpearbeidere og diplomater. Dersom granskingen avdekker potensielt belastende informasjon, vil det bli gjennomført en sikkerhetsundersøkelse. Tiltaket kommer etter at administrasjonen allerede har tilbakekalt hundrevis av visum. Kritikere hevder at dette er et angrep på ytringsfriheten, spesielt rettet mot studenter som støtter palestinerne.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å oppheve midlertidig beskyttelse for ukrainere i USA, noe som skaper stor bekymring blant de over 280.000 ukrainerne som har flyktet dit siden krigen startet. Mange frykter deportasjon til tross for at Biden-administrasjonen har forlenget beskyttelsen til 2026. Ukrainere i USA uttrykker frykt og usikkerhet knyttet til ødelagte hjem og den pågående krigen. Diskusjoner i sosiale medier viser bekymring for at de kan lide samme skjebne som flyktninger fra Venezuela og Haiti, som tidligere har mistet sin beskyttelse.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at han vil kutte støtten til universiteter som tillater det han kaller «ulovlige demonstrasjoner». Han truer også med å deportere utenlandske studenter som deltar i slike protester, og inndra visum for Hamas-sympatisører. Samtidig revurderer Trump-administrasjonen støtten til Columbia University på grunn av påstått manglende håndtering av antisemittisme i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner. Komiteen for amerikansk-arabisk anti-diskriminering (ADC) har uttrykt bekymring for et mulig muslim-forbud, da flere studenter allerede har fått beskjed om deportasjon grunnet «hatefulle ytringer» i propalestinske demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner er beskyttet av USAs grunnlov så lenge de er fredelige.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
2 måneder siden
Donald Trumps innføring av toll på stål og aluminium skaper bekymring i Norge for en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Regjeringen, med Støre og Stoltenberg i spissen, forbereder seg på å begrense skadene for norske bedrifter. Frykten er at Norge kan havne i klem mellom to store handelsblokker dersom EU svarer med mottiltak. En delegasjon reiser til München for å møte representanter fra Kongressen og administrasjonen for å diskutere situasjonen og beskytte norske interesser.