Artikkelen beskriver hvordan Trump-administrasjonen anklages for å forfølge utlendinger som er kritiske til hans politikk. Det gis eksempler på nektet innreise, utvisninger og press mot universiteter for å overvåke studenters politiske aktiviteter.
Trump utfordrer rettsstaten og forsvarer deportasjoner uten lov og dom, noe som har ført til bekymring for rettssikkerheten til utlendinger i USA.
I en annen hendelse oppsto forvirring under en Champions League-kamp da feil hymne ble spilt før kampstart.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Trump-regimet for å tilsidesette en føderal dommers avgjørelse og gjennomføre deportasjoner av angivelige gjengmedlemmer. Regimet begrunner handlingen med en lov fra krigstid, og hevder at gjengproblemer kan defineres som «krig». Dette beskrives som et angrep på rettsstaten og en test av demokratiets bærebjelker. Artikkelen utfordrer også norske politikere, spesielt Høyre, til å ta avstand fra Trumps autoritære tendenser.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
15 dager siden
Kilmar Abrego Garcia ble deportert til El Salvador fra USA etter en administrativ feil, til tross for at han hadde rettslig beskyttelse mot utsendelse. Både USA og El Salvador nekter å hente ham tilbake, selv etter at USAs høyesterett beordret Trump-administrasjonen om å legge til rette for Garcias retur. Trump angrep en CNN-reporter som stilte spørsmål om saken. Kritikere mener Trump tilsidesetter rettens beslutning, noe som truer rettsstaten. Saken har skapt bekymring for rettssikkerheten for innvandrere i USA, spesielt etter at flere aktivister og lovlige immigranter er deportert.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
21 dager siden
Artikkelen omhandler utenlandske studenter i USA som er arrestert og plassert i interneringssentre i Louisiana, kjent for dårlige forhold og menneskerettighetsbrudd. Studentene anklages for «antiamerikanske aktiviteter» og støtte til Hamas, noe de selv avviser. En UiT-forsker hevder Trump-administrasjonen tester grensene for rettssystemet, noe som fører til økende selvsensur i akademia og samfunnet. Minst 300 studentvisum er trukket tilbake, og flere studenter er pågrepet nær sine hjem før de fraktes til isolerte fengsler. Kritikken omfatter også mangel på grunnleggende hygiene og medisinsk tilsyn i interneringssentrene.
2 måneder siden
Donald Trump har startet en deportasjon av migranter som har krysset grensen ulovlig og er tiltalt for kriminelle forhold. Aksjonen har ført til flere pågripelser i storbyer som New York, der politiet har brutt seg inn i boliger og pågrepet personer, inkludert en antatt gjengleder. Dette har skapt frykt og usikkerhet i migrantmiljøene, der mange er redde for å bli deportert. Kritikere mener at aksjonene rammer uskyldige asylsøkere og bryter med internasjonale forpliktelser. Myndighetene har publisert bilder og videoer fra aksjonene.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at han vil kutte støtten til universiteter som tillater det han kaller «ulovlige demonstrasjoner». Han truer også med å deportere utenlandske studenter som deltar i slike protester, og inndra visum for Hamas-sympatisører. Samtidig revurderer Trump-administrasjonen støtten til Columbia University på grunn av påstått manglende håndtering av antisemittisme i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner. Komiteen for amerikansk-arabisk anti-diskriminering (ADC) har uttrykt bekymring for et mulig muslim-forbud, da flere studenter allerede har fått beskjed om deportasjon grunnet «hatefulle ytringer» i propalestinske demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner er beskyttet av USAs grunnlov så lenge de er fredelige.
1 dag siden
President Donald Trump markerer 100 dager i Det hvite hus. Artikkelen vurderer hans første periode ved makten og effekten på USA og verden.
1 måned siden
Artikkelen hevder at Donald Trump og MAGA-bevegelsen utnytter konflikten rundt pro-palestinske protester på amerikanske universiteter for å undergrave akademisk frihet og ytringsfrihet. Trump-administrasjonen straffer universiteter økonomisk og truer med utvisning av studenter som deltar i protester. Arrestasjonen av studentlederen Mahmoud Khalil, anklaget for å støtte terrorisme, illustrerer dette. Samtidig rapporteres det om voldelige sammenstøt mellom pro-palestinske og pro-israelske demonstranter. Artikkelen fremhever at dette er et uttrykk for en autoritær utvikling der ytringsfriheten brukes som et maktpolitisk verktøy for å fremme egne interesser.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å miste retten til å ta imot utenlandske studenter hvis universitetet ikke deler informasjon om visumholdere. Innenlands sikkerhetsminister Kristi Noem krever dokumentasjon på «ulovlige og voldelige aktiviteter» blant utenlandske studenter og anklager universitetet for å fremme en «antiamerikansk, pro-Hamas ideologi». Samtidig har departementet kansellert to tilskudd til Harvard på til sammen 2,7 millioner dollar. Harvard avviser flere av regjeringens krav, men sier de vil følge loven. Menneskerettighetsadvokater har uttrykt bekymring for ytringsfriheten.
9 dager siden
USAs president Donald Trump har siden tiltredelsen arbeidet for å gjennomføre den største deportasjonsoperasjonen i landets historie, men møter sterk motstand fra det føderale rettsvesenet. Han har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å deportere personer fra det han omtaler som «fiendtlige nasjoner». Over 200 venezuelanere er deportert til El Salvador, til tross for kritikk av fengselsforholdene der. Føderale dommere har stanset deportasjoner, og en dommer i Washington anklaget Trump-administrasjonen for å bryte rettsordrer. En sak som har fått særlig oppmerksomhet gjelder Kilmar Ábrego García, som ble deportert til El Salvador etter anklager om tilknytning til gjengen MS-13, noe han benekter. Deporteringen ble ansett som en administrativ feil, og høyesterett har krevd at han skal få komme tilbake til USA. Trump hevder at rettssystemet motarbeider ham og at individuelle rettssaker for alle deportasjoner vil være umulig å gjennomføre innen rimelig tid.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.