Artikkelen kritiserer Trump-regimet for å tilsidesette en føderal dommers avgjørelse og gjennomføre deportasjoner av angivelige gjengmedlemmer. Regimet begrunner handlingen med en lov fra krigstid, og hevder at gjengproblemer kan defineres som «krig».
Dette beskrives som et angrep på rettsstaten og en test av demokratiets bærebjelker.
Artikkelen utfordrer også norske politikere, spesielt Høyre, til å ta avstand fra Trumps autoritære tendenser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Dommer James Boasberg kritiserer Trump-administrasjonen for å ha brukt Alien Enemies Act fra 1798 til å gjennomføre massedeportasjoner av antatte medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua. Dommeren beordret flyene med de deporterte tilbake til USA, men dette ble ikke etterfulgt. Under en høring argumenterte Trump-administrasjonen for å oppheve kjennelsen, men dommeren var kritisk og beskrev argumentene som "fryktelig skremmende". Han er bekymret for at de deporterte ikke har mulighet til å forsvare seg og at loven kan misbrukes til å deportere hvem som helst. Dommeren vil undersøke om regjeringen brøt hans ordre og krever svar.
15 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trump-administrasjonen anklages for å forfølge utlendinger som er kritiske til hans politikk. Det gis eksempler på nektet innreise, utvisninger og press mot universiteter for å overvåke studenters politiske aktiviteter. Trump utfordrer rettsstaten og forsvarer deportasjoner uten lov og dom, noe som har ført til bekymring for rettssikkerheten til utlendinger i USA. I en annen hendelse oppsto forvirring under en Champions League-kamp da feil hymne ble spilt før kampstart.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
1 måned siden
Donald Trump har gått til angrep på føderale dommere som stiller spørsmål ved hans politikk, og antydet riksrett, noe som har skapt bekymring for rettsstatens tilstand i USA. Eksperter mener Trump forsøker å delegitimere domstolene og sette rettssystemet til side. Selv om høyesterettsdommer John Roberts har tatt til motmæle, frykter noen at dommere kan bli redde for å dømme mot presidenten. Konsekvensen kan være et svekket demokrati der presidenten overkjører lovverket, og eksperter spår at Trump vil fortsette å utfordre grensene for sin makt.
1 dag siden
En artikkel vurderer Donald Trumps lederskap og politikk kritisk. Forfatteren mener Trump er et symptom på USAs problemer, ikke årsaken.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer påstanden om et verdifellesskap mellom Norge og USA, spesielt under Trump-administrasjonen. USA anklages for å svekke internasjonale avtaler, undergrave demokratiske prinsipper og omfavne autoritære ledere. Forfatteren spør hvor langt Norge er villig til å la USA gå før de innrømmer at verdifellesskapet er i oppløsning, og oppfordrer Støre til å stå frem og vise hva Norge faktisk tror på, selv om det kan ha sikkerhetspolitiske konsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
9 dager siden
USAs president Donald Trump har siden tiltredelsen arbeidet for å gjennomføre den største deportasjonsoperasjonen i landets historie, men møter sterk motstand fra det føderale rettsvesenet. Han har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å deportere personer fra det han omtaler som «fiendtlige nasjoner». Over 200 venezuelanere er deportert til El Salvador, til tross for kritikk av fengselsforholdene der. Føderale dommere har stanset deportasjoner, og en dommer i Washington anklaget Trump-administrasjonen for å bryte rettsordrer. En sak som har fått særlig oppmerksomhet gjelder Kilmar Ábrego García, som ble deportert til El Salvador etter anklager om tilknytning til gjengen MS-13, noe han benekter. Deporteringen ble ansett som en administrativ feil, og høyesterett har krevd at han skal få komme tilbake til USA. Trump hevder at rettssystemet motarbeider ham og at individuelle rettssaker for alle deportasjoner vil være umulig å gjennomføre innen rimelig tid.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
4 dager siden
Donald Trump mener det er umulig å gi alle migranter rettssak. Han kritiserer rettssystemet og Joe Biden.
1 måned siden
En føderal dommer uttrykte sterk irritasjon over Trump-administrasjonens påstand om at hans muntlige ordre om å snu deportasjonsfly med antatte venezuelanske gjengmedlemmer ikke var bindende. Under en høring nektet Justisdepartementets advokat å svare på spørsmål om flyene, og viste til nasjonal sikkerhet. Dommeren har gitt departementet frist til å gi en forklaring. Konflikten startet da Trump-administrasjonen påberopte seg en gammel lov for å deportere gjengmedlemmer, men dommeren ga en muntlig ordre om å returnere flyene. Administrasjonen hevder at de ikke brøt ordren, da flyene var utenfor amerikansk luftrom da den skriftlige ordren kom. ACLU advarer om at saken kan true rettssystemet.
1 måned siden
Donald Trump krever at USAs høyesterett griper inn mot dommere som blokkerer hans politiske agenda. Han hevder at disse dommerne er radikale venstreorienterte som truer landets fremtid. Uttalelsen kommer etter at en føderal dommer stanset Trumps forsøk på massedeportasjon, noe som fikk Trump til å anklage dommeren for å være kriminell og true med riksrett. Justitiarius Roberts svarte med en sjelden offentlig irettesettelse, der han påpekte at riksrett ikke er en passende reaksjon på uenighet om rettslige avgjørelser, og minnet om den normale ankeprosessen.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at demonteringen av den demokratiske rettsstaten i USA, under ledelse av Trump, er en alvorlig trussel mot demokratiet. Tiltak som benådning av dømte etter stormingen av kongressen og utskifting av nøkkelpersonell undergraver rettsvesenet. Erfaringer fra land som Ungarn og Polen viser at slike prosesser er vanskelige å reversere. I motsetning til Europa, mangler USA eksterne institusjoner som kan begrense autokratiske tendenser. Forfatteren understreker at demokrati krever et komplekst system av institusjoner som beskytter både flertallets vilje og mindretallets rettigheter, og advarer om at en svekket amerikansk rettsstat kan ha alvorlige globale konsekvenser.