Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina.
Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand.
Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om at USA bør overta Gazastripen og flytte palestinere, har blitt møtt med sterk kritikk fra norske politikere. MDG og SV beskriver uttalelsene som «skremmende og farlige» og mener de kan føre til økt vold. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Trumps forslag er i strid med USAs tidligere støtte til en tostatsløsning, hvor Gaza og Vestbredden inngår i en palestinsk stat. Samtidig avviser han spekulasjoner om at Jens Stoltenberg vil få en spesiell rolle i kontakt med Trump.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
2 dager siden
En kommentarartikkel kritiserer statsminister Støres møte med Donald Trump. Forfatteren mener Norge må prioritere økt støtte til Ukraina fremfor å smigre Trump.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
3 dager siden
En meningsartikkel kritiserer Norges håndtering av forholdet til USAs president Donald Trump og landets støtte til Ukraina. Forfatteren mener Norge smigrer Trump og gir for lite penger til Ukraina tross store gassinntekter.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Trumps uttalelser og handlinger knyttet til Grønland, som signaliserer et brudd med den regelbaserte verdensorden USA har vært en garantist for. Trump har truet Danmark med militære konsekvenser for å få kontroll over Grønland, og har undergravd dansk styre gjennom både ord og handling. Dette skaper bekymring for USAs rolle som alliert, og for tilliten innad i NATO. Artikkelen peker også på at Trumps handlinger kan oppmuntre Russland og Kina, og at Norge må vurdere hvordan de skal støtte Danmark i en eventuell konflikt. Det stilles spørsmål ved om Trump vil bli stoppet av Kongressen, da han har støtte fra republikanerne.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer påstanden om et verdifellesskap mellom Norge og USA, spesielt under Trump-administrasjonen. USA anklages for å svekke internasjonale avtaler, undergrave demokratiske prinsipper og omfavne autoritære ledere. Forfatteren spør hvor langt Norge er villig til å la USA gå før de innrømmer at verdifellesskapet er i oppløsning, og oppfordrer Støre til å stå frem og vise hva Norge faktisk tror på, selv om det kan ha sikkerhetspolitiske konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trumps språkbruk er en hindring for en løsning i Ukraina-konflikten. Hans nylige uttalelser, som antyder at Ukraina startet krigen og omtaler president Zelensky som en diktator, skaper forvirring og sinne internasjonalt. Forfatteren mener at Trumps 'folkelige' kommunikasjonsstil er uegnet for fredsforhandlinger og foreslår at han delegerer forhandlingene til utenriksminister Marco Rubio. Dette vil bidra til å unngå beskyldninger om at Trump er for ettergivende overfor Putin, samtidig som det sprer ansvaret for utfallet av forhandlingene og øker sjansen for enighet.
3 måneder siden
Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass. Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes. Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk kritikk av Donald Trumps holdning til Ukraina, spesielt etter et møte med president Zelenskyj. Forfatteren oppfordrer Norge og regjeringen Støre til å ta et klart og offentlig standpunkt mot Trump, selv om dette kan ha økonomiske konsekvenser for Norge. Det argumenteres for at Norge skylder Ukraina, Europa, og anstendige amerikanere å tydelig avvise Trumps handlinger. Videre oppfordres Norge til å bruke sine økonomiske ressurser aktivt for å støtte Ukrainas kamp for frihet og demokrati, og å ikke lenger kalkulere hva Norge kan tjene eller tape på å ha «is i magen».
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av Donald Trumps uttalelser om Grønland, og hvordan disse har blitt tolket og oversatt i norske medier. Trumps uttalelser om at han ikke ville utelukke bruk av pressmidler for å få kontroll over Grønland, har skapt bekymring for en mulig konflikt mellom USA og Russland. Russiske myndigheter har som følge av dette antydet at de bør ta Svalbard. Eksperter mener at Trumps uttalelser har satt Svalbard i spill og kan trekke Norge inn i en storkonflikt. Det påpekes også at norske medier har oversatt Trumps uttalelser feil, og brukt ordet 'militærmakt' istedenfor 'pressmidler'. Artikkelen konkluderer med at feiltolkning av Trump kan bidra til å eskalere spenningen og øke risikoen for konflikt.