Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitikk som et pokerspill, der han bruker handelskriger og alliansespill for å oppnå fordeler for USA. Trumps konfronterende stil og fokus på kortsiktig gevinst kritiseres for å undergrave samarbeid og stabilitet i internasjonale relasjoner.
Han presser Ukraina hardt og signaliserer samtidig vilje til å forhandle med Russland. Samtidig krever han mer av europeiske allierte i NATO.
Eksperter mener Trumps tilnærming, preget av nullsumspill og manglende tillit, kan svekke USAs posisjon og åpne for at Kina styrker sin innflytelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et skifte i USAs forhold til Ukraina under Donald Trump, der han kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA ikke lenger vil garantere Ukrainas sikkerhet. Trump fokuserer på forretningsavtaler og kritiserer europeiske allierte, noe som skaper usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser. Han ønsker en handelsavtale med Ukraina som kompensasjon for tidligere støtte og kritiserer multilaterale organisasjoner som EU. Dette vekker bekymring for at Trump prioriterer forretninger over vestlige verdier, noe som kan svekke USAs forhold til Europa og isolere Ukraina.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps forhold til Europa og internasjonalt samarbeid etter hans innsettelse som president. Trump inntar en brysk og selvhevdende stil, noe som skaper usikkerhet blant europeiske ledere. Han har tidligere truet med å svekke NATO ved å betinge forsvar av medlemsland med betaling, og han ønsker å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen. Trump har også signalisert interesse for å kjøpe Grønland. Han kritiserer EU og varsler økte tollmurer. Artikkelen fremhever at Europa må forberede seg på en ny virkelighet der USA under Trump kan være en mindre pålitelig partner, og at økte investeringer i forsvar kan bli nødvendig.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Vladimir Putins strategi i Ukraina-krigen, der han trenerer en våpenhvile til tross for press fra Donald Trump. Putin ønsker å vinne tid for å sikre kontroll over den russiske Kursk-regionen og stiller betingelser for en våpenhvile, samtidig som Russland intensiverer kampene. Trump ønsker rask fred for å bedre forholdet mellom USA og Russland, noe som potensielt skader Ukraina og USAs allierte i Europa. Artikkelen belyser også hvordan USA ikke lenger omtaler Russland som den aggressive parten, selv om det er en angrepskrig.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps handelskrig mot Mexico, Canada og Kina, og fremstiller den som et 'sirkus'. Trump utsatte straffetollen mot Mexico etter en avtale om at Mexico sender soldater til grensen, samtidig som USA skal begrense våpeneksporten. Canada svarer med å styrke sin grensekontroll og ansetter en 'Fentanyl Czar', men mange av tiltakene var planlagt. Kina er fortsatt underlagt straffetoll. Trumps fremgangsmåte kritiseres for å skade forholdet til allierte og skape økonomisk usikkerhet. Det antydes at Trumps mål kunne vært oppnådd gjennom mer konvensjonell diplomati.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.