President Trumps omtale av Ukrainas president Zelenskyj som diktator har utløst sterke reaksjoner og bekymring, spesielt i Europa. Denne uttalelsen står i skarp kontrast til tidligere forsikringer fra Trumps administrasjon om viktigheten av Nato-samarbeidet og støtte til Ukraina.
Mens noen republikanere ser Trumps utspill som en bevisst strategi for å svekke motparter før forhandlinger, frykter andre at det undergraver USAs moralske posisjon og skaper intern splittelse.
Trumps diplomater og statsråder opplever at de må navigere i et vanskelig farvann som følge av presidentens uttalelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj, hvor han omtalte ham som en «diktator», har utløst sterke reaksjoner. Eksperter tolker Trumps utspill som et ledd i en «America first»-politikk, der han prioriterer amerikanske interesser over internasjonalt samarbeid. Flere analytikere ser dette som et vendepunkt i USAs forhold til Ukraina, og mener Trump nærmer seg Russlands synspunkter. Uttalelsene har skapt bekymring for fremtidig støtte til Ukraina og stabiliteten i den transatlantiske alliansen, spesielt med tanke på mulige konsekvenser for krigen og forholdet mellom USA og Europa.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
2 måneder siden
Forskere og eksperter reagerer kraftig på Donald Trumps uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der han omtales som en diktator. Uttalelsene sår tvil om USAs vilje til å støtte Ukraina og Nato, og flere mener dette kan være begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Ekspertene påpeker at Trump gjentar russisk retorikk, og at USA synes å prioritere egne interesser fremfor europeisk sikkerhet. De mener også at Europa må forberede seg på å klare seg selv, da USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er en selvfølge under Trump.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer kraftig på Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der Trump kalte ham en diktator. Statsminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra Trumps karakteristikk og understreker at Zelenskyj er en folkevalgt leder. Erna Solberg (H) beskriver Trumps uttalelser som ren russisk propaganda, mens Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at Trump ønsker at Putin skal vinne krigen. Ine Eriksen Søreide (H) kaller Trumps uttalelser urimelige og feilaktige. MDG-leder Arild Hermstad advarer om at Europa står i en skjebnetid og frykter konsekvensene av Trumps stadig mer radikale retorikk.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.
2 måneder siden
Donald Trump har kommet med oppsiktsvekkende kommentarer om Ukraina, inkludert å kalle president Zelenskyj for en diktator og påstå at Ukraina startet krigen. Zelenskyj svarer med bekymring for at Putin vil lure verden igjen, og understreker behovet for sterke sikkerhetsgarantier før forhandlinger. Norske politikere reagerer kraftig og mener Trump sprer russisk propaganda, og at det virker som USA har byttet side i konflikten.
2 måneder siden
Donald Trumps team har skapt uro i Europa med overraskende utspill om Ukraina. Blant annet ble det antydet at Ukrainas mål om full territoriell gjenvinning er urealistisk, og Trump annonserte samtaler med Putin uten europeisk deltakelse. USAs visepresident anklaget europeiske allierte for å begrense ytringsfriheten. Samtidig har USA spurt europeiske land om bidrag til en fredsbevarende styrke, men det er stor uenighet om hvem som skal delta i fredsforhandlingene. Europeiske ledere understreker behovet for å styrke eget forsvar.
2 måneder siden
Et møte mellom Ukrainas president Zelenskyj og USAs president Trump i Det hvite hus endte i en diplomatisk katastrofe. Uenighet om krigen i Ukraina og anklager mot Zelenskyj førte til at møtet sporet av. Det er uklart hva som utløste krisen, men resultatet er at forholdet mellom USA og Ukraina er svekket. Europeiske ledere har uttrykt sin støtte til Ukraina, men frykter at dette kan føre til en dypere splittelse mellom Europa og USA. Russland er den eneste som tjener på situasjonen.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
En heftig presidentkrangel mellom Zelenskyj og Trump har sjokkert verden, og eksperter mener den kun gagner Putin. TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen påpeker at Trumps administrasjon ikke lenger er en europeisk alliert, og at Europa nå må ta kommandoen. Bergesen kritiserer Trumps syn på internasjonalt diplomati, der han ønsker kompensasjon for USAs støtte til Ukraina. Forsvarsekspert Tormod Heier mener krangelen setter det transatlantiske sikkerhetsfellesskapet på spill, og at europeerne må revurdere sin sikkerhetsordning.
2 måneder siden
Møtet mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj i Det ovale kontor utartet til en diplomatisk krise, preget av Trumps uventede uttalelser og anklager om manglende takknemlighet fra Zelenskyjs side. Tidligere diplomat Kai Eide påpeker at møtet var dårlig forberedt og preget av ulike forventninger: Zelenskyj søkte sikkerhetsgarantier, mens Trump ser seg selv som en nøytral megler. Trumps retorikk har skapt usikkerhet rundt USAs rolle i NATO og forholdet til Europa, noe som har fått europeiske ledere til å reagere med støtte til Ukraina og understreke behovet for økt europeisk ansvar for landets sikkerhet.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere. Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn. Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.