Tybring-Gjedde, tidligere en sterk støttespiller av Donald Trump, uttrykker nå bekymring for Trumps tilnærming til Ukraina-konflikten. Han anser Trumps fredsforhandlinger som problematiske og understreker at Europa må fortsette å støtte Ukraina dersom Zelenskyj ikke er enig i Trumps strategi.
Samtidig gir flere profiler i Frp sin støtte til J. D.
Vances uttalelser om at Europas største trussel kommer innenfra, gjennom "masseinnvandringen".
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at USA vil kreve sjeldne jordarter fra Ukraina som en betingelse for fortsatt støtte. Han hevder at Europa ikke bidrar nok til Ukraina, og at konflikten er viktigere for dem enn for USA. Trump mener at Europa burde matche USAs bidrag, men at de ligger langt etter. Han sier også at Ukraina er villig til å garantere sjeldne jordarter i bytte mot amerikansk støtte. Tall fra Kiel-instituttet viser at Europa samlet har gitt mer støtte enn USA, men at USA er det landet som har gitt mest enkeltvis. Det er bekymring for at Trump vil presse frem en fredsløsning som ikke er gunstig for Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
1 måned siden
Samfunnsdebattant Ole Asbjørn Ness, tidligere Trump-supporter, advarer nå mot Donald Trump og Maga-bevegelsen. Ness begrunner sin snuoperasjon med et møte mellom Trump, Zelenskyj og JD Vance, som ga ham en fysisk reaksjon. Han mener Trump er naiv overfor Putin og at hans politikk er skadelig for konservative i Norge og Europa. Ness kritiserer Trumps potensielle utenrikspolitikk og frykter at Norge ikke kan stole på ham. Samtidig roser han statsminister Støre for sin håndtering av situasjonen. Han står ved sine tidligere uttalelser i «Debatten», men understreker at antisemittisme i Maga-bevegelsen er uakseptabelt.
2 måneder siden
Donald Trumps team har skapt uro i Europa med overraskende utspill om Ukraina. Blant annet ble det antydet at Ukrainas mål om full territoriell gjenvinning er urealistisk, og Trump annonserte samtaler med Putin uten europeisk deltakelse. USAs visepresident anklaget europeiske allierte for å begrense ytringsfriheten. Samtidig har USA spurt europeiske land om bidrag til en fredsbevarende styrke, men det er stor uenighet om hvem som skal delta i fredsforhandlingene. Europeiske ledere understreker behovet for å styrke eget forsvar.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
1 måned siden
Donald Trump har på ny kritisert Ukrainas president Zelenskyj, og hevder at han ikke ønsker fred så lenge han mottar støtte fra USA og Europa. Trump viser til Zelenskyjs nylige uttalelse om at en slutt på krigen er svært langt unna, og mener dette er den verste uttalelsen Zelenskyj kunne ha kommet med. Trump skriver på Truth Social at USA ikke vil tolerere dette mye lenger. Fredag var Zelenskyj i «Det hvite hus», hvor Trump og visepresident J.D. Vance åpenlyst diskuterte med ham foran pressen.
2 måneder siden
Donald Trump hevder Ukraina startet krigen med Russland, og er skuffet over at Ukraina ikke er inkludert i fredssamtalene. Han mener Zelenskyj kunne ha forhandlet frem en avtale. Trump sier han trolig vil møte Vladimir Putin snart, og støtter europeiske lands initiativ om en fredsstyrke i Ukraina. EUs utenrikssjef advarer mot en russisk felle ved fredsbevaring, og understreker viktigheten av å styrke Ukrainas posisjon i forhandlinger.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
President Trumps omtale av Ukrainas president Zelenskyj som diktator har utløst sterke reaksjoner og bekymring, spesielt i Europa. Denne uttalelsen står i skarp kontrast til tidligere forsikringer fra Trumps administrasjon om viktigheten av Nato-samarbeidet og støtte til Ukraina. Mens noen republikanere ser Trumps utspill som en bevisst strategi for å svekke motparter før forhandlinger, frykter andre at det undergraver USAs moralske posisjon og skaper intern splittelse. Trumps diplomater og statsråder opplever at de må navigere i et vanskelig farvann som følge av presidentens uttalelser.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.