Europeiske ledere møtes for å diskutere Ukraina og EUs forsvarsevne i lys av Donald Trumps uttalelser. Analytiker Jette F.
Christensen understreker at Europa må ta ansvar og forberede seg på at etterkrigstiden er over, og mener man må forhandle med Trump som en autokrat, og minne USA om viktigheten av allianser med demokratiske land. Christensen påpeker også at Russland og USA indirekte støtter ytre høyre i Tyskland, og at Trumps syn på «fred» innebærer at Ukraina må gi opp NATO-medlemskap og tapte landområder.
Hun forteller også om en episode der hun ble fortalt at innvandrere var skyld i at hun brakk armen i Tyskland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en situasjon der Trump og Putin forhandler om landområder, spesielt Ukraina, noe som skaper bekymring i Europa. Det påpekes at Trump tidligere har vist interesse for Grønland og antydet at Canada burde bli en del av USA. Norske politikeres stillhet rundt trusselbildet blir kritisert, og artikkelen etterlyser en plan for opprustning og et sterkere europeisk samarbeid. Erna Solberg har tatt initiativ til debatt, og oppfordrer andre partiledere til å engasjere seg.
1 måned siden
En rekke europeiske ledere møtes i London for å diskutere en fredsavtale for Ukraina, etter et vanskelig møte mellom Zelenskyj, Trump og Vance. Statsminister Støre understreker viktigheten av å inkludere USA i fredsarbeidet, mens Nato-sjef Rutte mener Zelenskyj må reparere forholdet til Trump. Meloni advarer mot splittelse i Vesten og foreslår et møte mellom amerikanske og europeiske ledere. Erna Solberg oppfordrer Støre til å styrke det europeiske forsvaret.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.
2 måneder siden
Donald Trump hevder Ukraina startet krigen med Russland, og er skuffet over at Ukraina ikke er inkludert i fredssamtalene. Han mener Zelenskyj kunne ha forhandlet frem en avtale. Trump sier han trolig vil møte Vladimir Putin snart, og støtter europeiske lands initiativ om en fredsstyrke i Ukraina. EUs utenrikssjef advarer mot en russisk felle ved fredsbevaring, og understreker viktigheten av å styrke Ukrainas posisjon i forhandlinger.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet i lys av Donald Trumps politikk, som svekker transatlantiske bånd og oppmuntrer Putin. Trumps utspill om Ukraina og Nato har skapt uro og splittelse, noe som har fått europeiske ledere til å diskutere hvordan de kan styrke sitt forsvar og støtte Ukraina. Europa må vise styrke og samhold for å motvirke russisk aggresjon og sikre en varig fred.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et anspent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker behovet for å ruste opp Europa. Storbritannia og Frankrike planlegger å diskutere en mulig fredsplan med Zelenskyj, som de vil legge frem for USA, men understreker at planen trenger amerikansk støtte. Møtet kommer etter at Trump beskyldte Zelenskyj for ikke å være klar for fred, noe som har ført til bekymring blant europeiske ledere for den transatlantiske alliansen.
2 måneder siden
Europeiske statsledere møtes i Kyiv for å demonstrere samhold med Ukraina, samtidig som USAs posisjon under Trump har endret seg og krever betaling for tidligere støtte. Dette tvinger Europa til å ta et større ansvar og øke sin støtte til Ukraina. Artikkelen understreker viktigheten av europeisk samarbeid for å sikre både Ukrainas og Europas sikkerhet. Jonas Gahr Støres deltakelse i Kyiv signaliserer Norges støtte og tilhørighet til det europeiske fellesskapet, og viktigheten av å stå sammen mot Russlands aggresjon.