Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere.
Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført.
Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
2 måneder siden
Donald Trump bekreftet nylig en samtale med Vladimir Putin om fredsforhandlinger, noe som har skapt bekymring blant norske politikere. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred, og advarer mot å belønne Putins aggresjon ved å forhandle uten Ukraina til stede. Guri Melby (V) mener Norge er mer utrygt som følge av utviklingen, og frykter at en seier for Putin vil oppmuntre til nye angrepskriger. Søreide forventer at dette blir et sentralt tema på sikkerhetskonferansen i München. Etterretningstjenesten advarer mot en fredsløsning på russiske premisser, da dette kan styrke Moskvas tro på militærmakt.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Ukraina selv må sitte ved bordet under fredsforhandlinger og at landet ikke må fratas retten til fremtidig Nato-medlemskap. Dette kommer etter samtaler mellom Russlands president Putin og USAs president Trump om Ukrainas fremtid, og krav fra flere Nato-land om ukrainsk deltakelse i forhandlingene. Zelenskyj har uttalt at Ukraina ikke vil akseptere avtaler inngått mellom Moskva og Washington uten Kyivs samtykke, men er åpen for å diskutere bytte av territorium med Russland.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj advarer om at Russland ikke ønsker fred og oppfordrer Europa til å bygge en egen hær. Han påpeker at USA ikke nevner Europa i samtaler om en potensiell fredsavtale. Samtidig planlegger Trump og Putin forhandlinger om Ukraina, uten at Ukraina er invitert i første omgang, noe europeiske ledere stiller seg kritiske til. Støre og Eide møter Zelenskyj for å forsikre om Norges støtte og understreke viktigheten av ukrainsk deltakelse i fredsforhandlingene. Zelenskyj har også hatt samtaler med USAs visepresident Vance om en felles plan for å konfrontere Putin.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin skal diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina i en telefonsamtale, hvor Trump ønsker å fokusere på landområder og kraftverk. Europeiske ledere uttrykker bekymring for avtalens potensielle innhold, mens Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere fredsprosessen. Russland har avvist ideen om vestlige fredsbevarende styrker i Ukraina, og insisterer på at en fredsavtale må imøtekomme Moskvas krav.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
EUs utenrikssjef Kaja Kallas og Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av at Ukraina og Europa deltar i fredsforhandlingene mellom USA og Russland. Dette kommer etter at president Donald Trump og Vladimir Putin bekreftet at de vil innlede samtaler om fred i Ukraina. Kallas kritiserer USA og Russland for å starte samtaler bak ryggen på Ukraina og Europa, mens Sandvik påpeker at en varig fredsavtale krever deltakelse fra de berørte partene. Trump skal også ha hatt en samtale med Ukrainas president Zelenskyj.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide kommenterer situasjonen rundt Ukraina-forhandlingene under sikkerhetskonferansen i München. Stoltenberg understreker at Ukrainas styrke på slagmarken vil påvirke utfallet av forhandlingene, og viktigheten av at Ukraina overlever som en selvstendig stat. Eide fremhever at USAs allierte er tydelige på at Ukraina må inkluderes i møtene, og at Europa må bidra. Han beskriver også usikkerheten rundt USAs signaler og Trumps rolle i de kommende forhandlingene, og at dette er en vekker for Europa.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
2 måneder siden
Flere NATO-land krever at Ukraina deltar i fredsforhandlingene mellom Donald Trump og Vladimir Putin om Ukraina. Dette kommer etter at Trump og Putin planlegger å møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en fredsavtale. USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har presentert vilkår som Ukraina tidligere har avvist, som at Ukraina må akseptere å avstå territorium og at NATO-medlemskap ikke kan inngå i en fredsavtale. Flere NATO-ministre, inkludert den norske utenriksministeren, understreker at Ukraina må være sentral i forhandlingene for å sikre en varig og akseptabel løsning.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.