Jens Stoltenberg skal delta i Donald Trumps innsettelsesseremoni og planlegger å bruke tiden til å snakke med den nye administrasjonen. Han understreker viktigheten av dialog, også med de man er uenig med.
Stoltenberg fremhever fire områder der Trump hadde rett under sin forrige periode, inkludert behovet for økte europeiske forsvarsinvesteringer, faren ved avhengighet av russisk gass, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og militær støtte til Ukraina.
Han mener også at Russlands økonomiske problemer og store tap i Ukraina vil føre til at de avslutter krigen, og understreker viktigheten av å opprettholde presset mot Russland og støtten til Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere Nato-sjef, mener europeiske land må øke sine forsvarsutgifter betydelig, og bruke vesentlig mer enn 2 prosent av BNP. Han påpeker at krigen i Ukraina har avslørt en svak forsvarsindustriell base i Europa, og at det er nødvendig å styrke denne gjennom teknologi og innovasjon. Stoltenberg anerkjenner også flere av Donald Trumps tidligere poenger om europeisk forsvarsinvestering, russisk gassavhengighet og Kinas sikkerhetspolitiske rolle. Han fremhever at Norden nå er samlet i Nato, og at han skal møte den nye amerikanske administrasjonen for å diskutere sikkerhetspolitikk.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg roser Donald Trump for å ha hatt rett i flere sentrale sikkerhetspolitiske spørsmål. Under NHOs årskonferanse trakk Stoltenberg frem fire punkter der Trump hadde «fulltreff»: europeiske forsvarsinvesteringer, fare ved russisk gassavhengighet, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og våpenhjelp til Ukraina. Stoltenberg understreket viktigheten av å engasjere USA, selv om det er uenigheter. Han innrømmet også at han tok feil om Sveriges og Finlands Nato-medlemskap, og uttrykte glede over at Norden nå er samlet i én allianse. Stoltenberg påpekte at Trump-administrasjonen var først med å gi våpen til Ukraina, mens andre Nato-land nølte.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg er i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han deltok på en eksklusiv samling med Trump og hans støttespillere, hvor han diskuterte viktige politiske saker. Stoltenberg understreker at han er uenig med Trump i flere spørsmål, spesielt knyttet til klima og handel. Han mener likevel at det er viktig å ha dialog med den nye administrasjonen. Stoltenberg forventer at det kan komme overraskelser og uro fra Trump, slik det var under hans forrige periode som president. Han understreker viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA for å sikre stabilitet. Han har også diskutert Ukraina og Grønland med Trump og hans medarbeidere.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg uttrykte bekymring etter Donald Trumps tale, der Europa og Nato ikke ble nevnt. Han beskrev talen som lite samlende og hovedsakelig fokusert på amerikansk innenrikspolitikk. Stoltenberg understreket viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen, og påpekte at Trumps tidligere politikk har ført til økt militær tilstedeværelse i Europa. Han bemerket også Trumps kritikk av USAs støtte til Ukraina, og understreket at det er usikkerhet rundt hva dette kan bety for allierte. Stoltenberg mener europeiske allierte må være forberedt på overraskelser og sterke meldinger, og at dialog er viktig.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg reagerer på Donald Trumps innsettingstale og beskriver den som mer uforsonlig og hardere enn forventet. Han bemerker også at Trump ikke nevnte NATO i talen. Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for Trumps planer om å innføre tolltariffer. SV og MDG kritiserer Trump og ønsker tettere bånd til EU. Russland signaliserer dialogvilje med USA, mens Kina forbereder mottiltak. Ukraina håper Trump vil bidra til fred. Flere europeiske ledere uttrykker bekymring, mens andre stormakter inntar en mer avventende holdning.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
3 måneder siden
USAs påtroppende president Donald Trump var ikke et tema under Natos forsvarssjefmøte i Brussel. Trump har tidligere krevd at Nato-landene bruker en større del av sitt BNP på forsvar, og har nå økt kravet til 5 prosent. Natos øverstkommanderende i Europa, general Chris Cavoli, ville ikke spekulere i hva en fremtidig Trump-administrasjon vil gjøre. Støtten til Ukraina var et sentralt tema på møtet, der forsvarssjefene gjentok løftet om å bistå Ukraina i krigen mot Russland. Flere land er urolige for at Trump skal kutte i USAs støtte til Ukraina, men fastholder at deres egen støtte ligger fast.
1 måned siden
Jens Stoltenberg reflekterer over sitt forhold til Donald Trump og fremveksten av en ny verdensorden innen handelspolitikk. Han beskriver sin deltakelse på Trumps private feiring før innsettelsen, hvor han observerte den nye administrasjonens handlekraft. Stoltenberg advarer om at Trumps handelspolitikk kan eskalere til en handelskrig mellom allierte, svekke vestlige økonomier og potensielt styrke Russland. Han fremhever Natos rolle i å opprettholde et sterkt transatlantisk samarbeid og balansere USAs engasjement i sikkerhetspolitikken.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg fremhever samarbeidet mellom Joe Biden og Donald Trump som avgjørende for våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Han understreker at en samordnet amerikansk holdning var viktig i forhandlingene. Stoltenberg møtte også Trump for å diskutere fred i Ukraina, og advarte mot å tro at fred oppnås ved å tape krigen. Han påpeker at det er viktig å sette Ukraina i stand til å forhandle fra en sterk posisjon. Stoltenberg deltar på Trumps innsettelse som president, og understreker at han nå møter Trump i en ny rolle, som konferansesjef. Innsettelsen vil foregå innendørs på grunn av kaldt vær.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
3 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Norge bør gi mer støtte til Ukraina, og kritiserer samtidig dansk kritikk av Norges bidrag. Han understreker viktigheten av samhold i Nato og at støtte til Ukraina er avgjørende for norsk sikkerhet. Kristoffersen påpeker at Russland har hatt store tap i Ukraina, og at sanksjonene begynner å få effekt. Han mener også at Nato-land, inkludert Norge, må øke forsvarsbudsjettene betydelig, og at forsvarsindustrien må øke produksjonen for å møte den økte etterspørselen. Han nevner også spenningen rundt hva Donald Trump vil gjøre som president.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg har forberedt seg grundig før møtet med USAs president Donald Trump. Stoltenberg møtte Trumps økonomiske rådgiver Kevin Hassett for å diskutere økonomiske temaer som toll, handel og norske investeringer i USA. Det er uenighet om tollregnestykket mellom Norge og USA, men møtet var preget av dialog og forberedelser, ikke forhandlinger. Samtidig har Støre hatt samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den pågående krigen og russiske angrep. Norge støtter Ukraina militært for å styrke deres posisjon i eventuelle fredsforhandlinger, og Stoltenberg understreker viktigheten av at Ukraina kan overleve som et selvstendig demokrati.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.